pomidorów. Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku (lub puszka groszku) 4 suszone pomidory mały jogurt naturlany pieprz szczypta papryczki chili sok z połowy cytryny Przygotowanie: Groszek ugotuj w osolonej wodzie, następnie na sitku przelej go zimną wodą. Groszek przełóż do miski, dodaj jogurt, suszone pomidory, sok z cytryny oraz przyprawy całość zblenduj na gładką masę. Podawaj
Kukuleczkicytryn kilka listków świeżej mięty kostki lodu Wykonanie: Tu nie ma żadnej ani trudności ani filozofii. Do dzbanka lub karafki wlewamy syrop, sokz cytryny, wrzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Wszystko mieszamy i podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A to moje Kwiatowe Kostki Lodu , które pokazywałam Wam jakiś czas temu
Blondynka Gotujenaturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-) Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić do ostudzenia. Z truskawek(...)Część owoców zmiksować i połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki. Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje
Gaździnka warzyrównież korzyści zdrowotne – dużo witaminki C. Polecam pić mocno schłodzoną, wtedy bardziej woda pobudzi nasz metabolizm. Polecam.Składniki:1,5 – 2 l niegazowanej wody 2 pomarańcze 2 limonki 2 cytryny 0,5 dużego ogórkaWszystko kroimy w plastry i zalewamy wodą.Woda nabiera smaku po około 5-6 h i wtedy też jest gotowa do spożycia. Przechowujemy w chłodnym
Made By Mom And SonFarmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodajemy żółtka i barwnik, kiedy wszystko ładnie nam się(...)pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni przez ok 40 min, do tzw suchego patyczka.Zimny biszkopt kroimy na 3 części.Do wody dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem. Przekładamy częścią masy
Malinowe Pocałunkiszklanki oliwy z oliwek 3-4 łyżki zimnej wody 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego (lub jabłkowego) 1-2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony pieprz biały sól do smaku Fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc, aby napęczniała. Następnie dodaję sól i gotuję do miękkości (można ją nawet rozgotować), około 15 minut. Odcedzam. Fasolę przesypuję(...)siekam, dodaję do fasoli wraz z pozostałymi składnikami. Miksuję blenderem na gładką, jednolitą masę, korygując wg własnego smaku ilość poszczególnych przypraw (soku z cytryny, octu, soli bądź pieprzu). Jeśli majonez jest zbyt gęsty, należy dodać zimnej wody. Gdyby wyszedł zbyt rzadki, można dodać zmiksowaną fasolę z puszki, ale bardzo dobrze odcedzoną lub ugotować łyżkę suchej drobnej fasoli i zmiksować razem
W kuchni Karmel-itkimomentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej. Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.Do słoika układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność
Smaki Edytynapojów. Ja postanowiłam połączyć napój z owocami i powstała lemoniada arbuzowa, która idealnie gasi pragnienie. Do przygotowania dzbanka lemoniady potrzebujemy: 1/4 arbuza 1/2 cytryny 1/4 limonki 2 łyżki cukru brązowego 2 szklanki wody gazowanej opcjonalnie kilka listków mięty Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Dodajemy sok z cytryny i limonki oraz cukier i całość blendujemy. Do mikstury dolewamy
Emskie Smakiporcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki: Sos 50 g masła (najlepiej klarowanego) 1 żółtko 1-2 łyżki białego wytrawnego wina lub zimnej wody (polecam wino) 2 łyżeczki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz według smaku Masło roztopić na minimalnej mocy/ ogniu. Jeżeli nie było klarowane zebrać piankę z powierzchni. Przygotować nieduży garnek z wodą(...)Wodę w garnku zagotować, zmniejszyć moc. Żółtko rozmieszać w misce z winem lub wodą. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą. Ubijać żółtko dodając po trochu masło. Cały czas energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki szynki długodojrzewającej (parmeńskiej, serrano lub szwardzwaldzkiej) 1 przekrojona na pół
Pełny talerzłyżki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1,5 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki kuminu 2 litry bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku sok z cytryny Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody(...)chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody. Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą. Smacznego
Codziennik KuchennyJesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1
Kuchnia domowa Aniwiśni bez pestek cukier do smaku kardamon 100 ml wina czerwonego 2 łyżeczki żelatyny Nasączenie: ok 700 ml wody cukier sok z cytryny Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie(...)patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Wiśnie wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy kardamon i cukier do smaku. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do wiśni. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Nasączenie robimy dosłownie do smaku ;) Biszkopt biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając
Malinowe Pocałunkimianowicie odwrócić miskę z pianą nad głową. Jeśli piana nie wypadnie to znaczy, że jest już dobrze ubita. Do tak prawidłowo ubitej piany można dodać łyżkę soku z cytryny lub octu. Piana zwiększy objętość jeszcze bardziej i nie opadnie. Teraz można zacząć dodawać cukier po łyżce. Za zostanie dodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej(...)marshmallows makaroników czy jako dodatek do maślanego kremu. Malinowe parfait Jest jeszcze jeden rodzaj bezy tak zwana beza szwajcarska. Aby przygotować taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijanie masy. Beza będzie bardzo gęsta i lśniąca. Ta beza jest
codojedzeniaróżowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy). Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w jajku, a następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 5 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju sezamowego mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny 250 g odsączonej ciecierzycy 70-80 ml przegotowanej wody sól Przygotowanie: 1. Ziarna sezamu uprażyć 2. Ostudzony sezam zemleć w blenderze razem z oliwą z oliwek. 3. Do powstałej masy (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny
KreatywnePiny