cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:76/266)

Drożdżowa szarlotka z budyniem 148

szklanki cukru jajko szczypta soli 40 g drożdży 120 g  stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka Nadzienie: 6 większych jabłek 4 łyżki cukru odrobina wody cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 500 ml mleka 2 jajka 100 g masła Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozdrabniamy(...)dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć ogień. Jabłka prażymy, czasem można podlać wodą, aby się nie przypaliły. jabłuszka rozgotowujemy, ale dobrze jak zostanie kilka większych jabłuszek (mniej rozgotowanych. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą gotowe zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę ostygły. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Budyń: Budynie zagotować

Moje pyszne gotowanie
Tartaletki z jabłkowymi różami 227

migdałów* ¼ łyżeczki cynamonu szczypta soli 110 g zimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki(...)minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć

Pełny talerz
Mintaj z pikantną gruszką 165

łyżek oleju. Zalać rybę i zostawić na pół godziny. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać gruszkę i usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem , goździkiem i  ćwiartką cytryny. Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków). Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać

Buniabaje w kuchni
Sos kurkowy z tymiankiem 160

śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku   ( świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas

W SMAK
Chłodnik z botwinką 186

czubate łyżki śmietanysiekany szczypioreksiekany kopereksól, pieprz, cukier do smakusok z cytrynyjajka na twardoSposób przygotowania:1. Botwinkę myjemy, kroimy, buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę

Kuchnia domowa Ani
Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty 97

uzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty ewentualnie kostki lodu Wykonanie: Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry, truskawki szypułkujemy, myjemy, listki mięty myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, zalewamy

Blondynka Gotuje
Sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym 124

cytryny oliwa z oliwek sól morska  świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy  wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh 192

zmielony czarny pieprz - olej sezamowy (lub oliwa) Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia. Odsączamy z pozostałości wody. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok z ½ cytryny, olej sezamowy, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną miętę i pietruszkę, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz cebulkę od szczypioru, pokrojony szczypior, pomidorki przekrojone

mojewypiekiinietylko
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 242

dekoracji), a następnie wymieszałam z masą żółtkową. Wypełniłam nią pozostałe połówki jajek. Całość udekorowałam paseczkami papryki i krążkami jalapeno.    Tartinki z tuńczykiem 3 kromki chleba tuńczyk w wodzie garść kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu pieprz Tuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem(...)zapiekałam w 150st. przez 40min. Do maczania podałam sos tzatziki.  W miseczce umieściłam jogurt. Dodałam do niego starty ząbek czosnku, startą połówkę ogórka (odcisnąć z wody) oraz kilka kropel soku z cytryny. Wymieszałam

bastalena
Kuskus z owocami na słodko. 122

mięsem, mlekiem czy też innym produktem. szklanka mleka lub wody 2 łyżki otrębów owsianych 1/3 szklanki kuskus  5 suszonych daktyli łyżka soku z cytryny szklanka pokrojonych  owoców szczypta soli Mleko ( czy też wodę jak tam kto woli) gotujemy. Daktyle kroimy na drobno ( 6 - 8 części) i wrzucamy do zagotowanego już mleka. Wcześniej istnieje ryzyko, że nam się skwasi(...)gustu, smaku lub tego co akurat mamy. Ja miałam truskawki, kiwi, pomarańcze i pestki granatu. Te większe kroimy w grubszą kostkę, aby były wyczuwalne. Do kuskus dodajemy sok z cytryny, on nada nam takiej lekkiej ostrości. A następnie wsypujemy owoce, mieszamy i gotowe. Można zjeść zaraz po przygotowaniu, albo zapakować i zabrać ze sobą na wynos. Jeśli chodzi o otręby

Dieta moja pasja
Lemoniada Agnieszki 246

zgodą Agnieszki dzielę się z Wami przepisem na jej cytrynowo-limonkowa lemoniadę z orzeźwiającą miętą. Przepis jest naprawdę prosty Składniki: 2 cytryny 2 1/2 limonki kilka gałązek świeżej mięty 3-4 łyżki miodu (płynnego) 2 litry filtrowanej wody kostki lodu (warto zamrozić w kostkach lodu małe listki mięty) Przygotowanie: Przecinamy cytrusy na pół. Wyciskamy sok z 3 połówek cytryny

Słodkie okruszki
Gruszkowiec. 204

przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła  15 dag. cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia Beaty
Mrożona herbata. Ice tea. 126

upały według mnie najlepsza jest domowa ice tea, a nie ta ze sklepowej półki z dużą zawartością cukru. Składniki na 4 filiżanki: 1litr świeżo zagotowanej wody 1-2 saszetki herbaty miętowej sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru plasterki cytryny garść świeżej mięty kostki lodu Przygotowanie: W dzbanku zaparzamy herbatę miętową. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś woli słodszą(...)przeszła aromatem świeżej mięty. Podajemy ice tea z kostkami lodu. Rozlewamy herbatę do filiżanek, podajemy ze świeżymi listkami mięty, plastrem mrożonej cytryny i z kostkami lodu. Można przyspieszyć schładzanie herbaty zaparzając ją w małej ilości wody (ok. ½ szklanki), następnie do dzbanka z herbatą dolać zimną wodę mineralną i wrzucić kostki lodu.     The post Mrożona herbata. Ice tea. appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukinia ala ananas 175

cukinię. W smaku bardzo przypomina ananasa. Ja mam cukinię w ogródku więc jakoś trzeba ją przerobić. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 szk wody 0,5 laski wanilii 0,5 kg cukru 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:   Cukinie obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Wodę, cukier, wyskrobane ziarenka oraz laskę

Ala piecze i gotuje
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 158

łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód " 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej 1/6 szklanki wody 1 łyżeczka miodu pieprz kolorowy grubo mielony do smaku sok z 1/4 cytryny szczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogron Zaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona

Buniabaje w kuchni