cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:85/266)

Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 159

jednego garnka, ubij tłuczkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos z suszonych śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek 1,5 filiżanki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka koperek Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około

Qlinarnie i Qlinarnie
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 236

kremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól  świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam różyczki brokuła. Same różyczki

Blondynka Gotuje
Szarlotka 120

łyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy, 1 opakowanie kilka łyżek wody do duszenia jabłek sok i skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :) kilka ziarenek soli opcjonalnie rodzynki, cynamon Wykonanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy(...)się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy do lodówki na ok 1 godzinę. W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona Kroimy w plasterki i dusimy na wolnym ogniu. Do jabłek dodajemy opakowanie cukru pudru, sok z cytryny (ilość wg Waszego smaku i upodobań) oraz skórkę otartą

Taste Of My Day
Hummus pomidorowy 161

150g suszonych pomidorów w oleju (ok. pół słoiczka) 4 łyżki pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 30 ml oliwy sól, pieprz do smaku Dodatkowo  posiekana pietruszka do posypania Sposób przygotowania Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody(...)opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała - przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę. Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami

pink envelope
SMOOTHIE SZPINAKOWE 123

źródłem tryptofanu - obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku, 2 dojrzałe kiwi, 1 duży dojrzały banan, sok z 1/2 cytryny, ponadto: ok 3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej. Przygotowanie:  Kiwi kroimy na połowę, wydrążamy za pomocą łyżeczki miąższ. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Do blendera wkładamy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania

Moniki Smakołyki
Blackcurrant curd czyli krem z czarnej porzeczki 116

gram cukru pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez

Mango Papaja
jagodowa zupa mojej babci 129

jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać

Miód i pieprz
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 113

szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy  paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki

Smaki Ewy
koktajl ze szpinaku 131

składniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy np. przy pomocy blendera lub Thermomixa na kremową konsystencję. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowiec 224

pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch: 2-3 pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec

Kuchnia domowa Ani
Biały Barszczyk babci Jadzi 173

będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne

Tanio szybko zdrowo
Pomarańczowy krem batatee 204

dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając

SzczyptaSmaQ
Jak wzmocnić odporność? 132

tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu

Powiedz dietom nie
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 138

Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 15 min. DODATKI: Świeże szparagi/ pomidory koktajlowe z krążkami cebulowymi Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Pomidorki kroimy na połówki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Cebulę obieramy i kroimy na grube plastry. Plastry cebuli rozdzielamy na pojedyncze krążki i podsmażamy na oliwie

kulinarnyJa
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 158

patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę

Moniki Smakołyki