bazylia, garść rukoli, ok. 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny. Przygotowanie: Rukolę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem 4 łyżek oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli są świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić(...)łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Całość doprawiamy dużą ilością zielonego pieprzu. Makaron podajemy z listkami
Moniki SmakołykiChrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo uniwersalna. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryb i owoców morza. Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 1/8 szklanki śwież startego chrzanu sól koszerna i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Marynować ryby w tej marynacie do godziny. Po wyjęciu(...)grilla Składniki: ½ szklanki oliwy ¼ szklanki czerwonego wina ¾ łyżeczki soli czosnkowej ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki przyprawy włoskiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka wody Przygotowanie: W misce połączyć wszystkie składniki. Wykorzystać do marynowania łososia, nie dłużej niż 2 godziny! Uniwersalna marynata do krewetek. Składniki: 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 zmiażdżony ząbek czosnku
naRuszciewanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro miód 40 ml cukier muscovado 2 łyżki imbir w proszku cynamon kardamon skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie:Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód(...)schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę. Wykładamy to na spod naszej tarty. Wstawiamy do lodówki.W niewielkim garnku lub nawet na patelni podgrzewamy wino z miodem cukrem i przyprawami, które dodajemy do smaku
Malinowe PocałunkiMimo, że to dopiero końcówka maja - upały są straszne. Ratuję się zimną wodą i lemoniadą oraz obowiązkowo mrożoną kawą. Tylko że jeść też coś trzeba. I tutaj stawiam na szybkie sałatki. Jakie było moje zdziwienie gdy targałam pęczek szczypiorku a zapomniałam, że nasz w ogródku już taki piękny! To skleroza.Posiłkowałam się też gotową mieszanką sałat - dla wygody. I sałaty(...)niestety ogródek nie posiada. Składniki :* mix sałat * czerwona papryka* awokado * ogórek* pomidorki koktajlowe* dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać, polać przed podaniem sałatki. Idealnie smakuje
Magiczne Życie Martyschłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki(...)jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka prażonego jasnego i czarnego sezamu
Karo in the KitchenDopadło mnie wstrętne przeziębienie. Kichanie prychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki(...)liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku
Pełny talerzdokładnie wymieszaj. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, rozprowadź na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki. 2.Pora na masę serową. Ser wymieszaj z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy. 3. Połóż kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż masę serową. 4. Chłodź 3-4 godziny, bądź(...)pudrem z suszonych wiśni. A następnie polej syropem wiśniowym i rozłóż całe owoce na wierzch. 6. Syrop wiśniowy otrzymasz podgrzewając wiśnie na małym ogniu, dodaj 10 ml wody i 2-3 łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi
KreatywnePinyłyżki keczupu 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie. Czosnek i cebulę posiekać. Do miseczki wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki. Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić(...)ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak
Kulinarny karnet Christopheramasła- 150 g margaryny- 50 g kaszy manny- 50 g rodzynków- 10 jajek- skórka z jednej pomarańczy- sok z połówki cytrynypolewa czekoladowa- 2 łyżki cukru pudru- 2 łyżki wody- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka olejuPrzygotowanie:Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia.Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną
Zainspirowana w kuchnisię. Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi(...)potrzeby możemy dodać więcej bulionu. Odwracamy mięso na drugą stronę oraz dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko jeszcze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować w chwili podawania mięsa. Uduszonego kurczaka przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie
Kulinarna Pokusaminut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple. 3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę(...)długo, aż pieczarki odparują i zmniejszą swoją objętość o połowę. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Do garnka wlewamy dodatkowe 2 łyżki oliwy. 4. Ziarenka kaszy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Mieszamy 2 minuty. Wlewamy wino i cały czas mieszając, odparowujemy. Teraz chochelka po chochelce dodajemy barszcz. Za każdym razem czekamy, aż kasza pochłonie cały płyn
My Culinary Artłyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć) po 2-3 min. dolać wino, nadal podgrzewać, po całkowitym rozpuszczeniu sera, dodajemy śmietankę i przyprawiamy(...)również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny! 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz WYKONANIE: Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wciąż ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło, sos powinien być gęsty i puszysty
Kuchnia Beatyolej do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanym jajkiem, śmietaną(...)złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Jajka pojedyńczo wbić do małych foliowych woreczków, doprawić solą i pieprzem. Zawiązać starannie woreczki i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować około 3-4 minut. W międzyczasie liście umytej boćwiny przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać. Na talerze wyłożyć po dwa placki, na wierzchu ułożyć
Gosia gotujeŁosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Ostatnio musiałam przyrządzić go "na szybko", użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja
Kulinarne zapędy Kokosa