kieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina - 5-6 ząbków czosnku - 6 szarotek - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez praskę, listki tymianku obsługujemy z gałązki. W dużym garnku rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy szarotki, czosnek solimy i pieprzymy odrobinę (żeby cebulki i czosnek(...)Przykrywamy pokrywką i podrzucamy garnkiem, gotujemy chwile, mieszamy i znowu podrzucamy garnkiem. Czynność należy powtarzać do momentu aż wszystkie małże sie otworzą. Podajemy ze świeżą bagietką i plasterkami cytryny. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąnocy następnego dnia czuję się o wiele lepiej. Gdy czuję już drapanie w gardle, czy kicham lub mam mały katar robię gorącą malinową herbatę z dużą ilością soku z cytryny i miodu. Zjadam też dużo owoców przede wszystkim pomarańcze/kiwi (ponieważ mają dużo witaminy C) . Robię też syrop z cebuli. Najprostsza rzecz na świecie, a wzmacnia i działa! Kroimy cebule(...)wyczerpania składników kilka godzin w ciepłym, ciemnym miejscu i mamy nasz syrop. Popijam łyżeczkę co parę godzin. Moczę nogi ok. 10 minut w bardzo ciepłej wodzie z solą ( w misce nalewam wodę i sypię dwie garście soli), wycieram dokładnie i nakładam ciepłe skarpety. Jeśli odczuwam ból gardła stosuję płukankę - suszone zioła lub herbatkę szałwiową zaparzam, ostudzam, później płuczę gardło
NA MOIM TALERZUmasła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami(...)zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę
Kulinarny karnet Christopheraok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/ 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki sól i pieprz /do smaku sos: 400 ml passaty pomidorowej/butelka/ 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku(...)Mięso wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W międzyczasie….. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć/ nie przypalić/. - Usunąć czosnek, wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. -Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki. -Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w otrębach. -Smażyć
Zakamarki mojej kuchniDłuuugo czekał na mnie ten przepis. Kiedyś nie umiałam robić ciasta drożdżowego, jak się już nauczyłam to nie mogłam się nacieszyć chałką. W końcu zrobiłam i
Z butelką mleczka w tlecałości jogurtem. Kurczaka – mogą to być zarówno polędwiczki jak i filet, przyrządzamy w ulubiony sposób. U mnie była to marynata z sosu sojowego, miodu, przypraw i soku z cytryny, następnie filet został usmażony. Może być również wędzony kurczak lub ugotowany. Porcja dla 2-3 głodnych osób. Drukuj Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka window.ajaxurl(...)jajka 1 pomidor 1/4 czerwonej cebuli 3 ogórki małosolne 100 g kurczaka Sposób przygotowania Kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok 7-8 min. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomidor kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w plastry. Wszystkie składniki
Mieszam w GarnkuZawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego syropu z malin nie piłem nigdy. Latem pijemy go z wodą gazowaną, a zimą z herbatą. I własnie ta nalewka jawiła nam się jako coś w stylu tego szlachetnego syropu. Wyobrażaliśmy sobie, że też taka pyszna będzie. Dlatego bardzo się staraliśmy(...)zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem) i zalewamy spirytusem (wszystkie owoce muszą być pod powierzchnią
Marder&Marder Manufactureczosnku 4 nasiona kardamonu 1 łyżeczka imbiru 4 goździki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Natrzeć mięso sokiem z cytryny i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z kolendrą, kminem, kurkumą i imbirem. Wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. W rondlu rozgrzać masło klarowane(...)dwie minuty. Po tym czasie dodać kawałki kurczaka, wlać pozostały z miski jogurt i smażyć na wolnym ogniu aż płyn wyparuje lekko. Posypać kurczaka wiórkami kokosowymi wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem. kurczak w jogurcie
O kuchni z uczuciemsyropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać. Następnie cały czas miksując dodać "Creme Ole" i 'Śnieżkę' lub 'Śmietan Fix'. Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. Żelatynę zalać malutką ilością wody (około 3-4 łyżki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją cały czas podgrzewając (uwaga-nie zagotować!). Gorącą żelatynę dodać do kremu, miksując przy tym mikserem na wysokich(...)cukru pudru; Przestudzony i nasączony biszkopt wyłożyć do tortownicy, w której był wcześniej pieczony. Biszkopt posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć banany przekrojone wzdłuż na pół (banany skropiła sokiem z cytryny). Na banany wyłożyć krem czekoladowy. Ciasto odstawić na około 10-15 minut do lodówki. W tym czasie ubić 250 ml śmietany 30% lub 36% z cukrem waniliowym, cukrem pudrem
In my kitchenkrem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach(...)owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki) na wierzch wysypujemy okruszki:) Dekorujemy owocami leśnymi lub pozostałym kremem i owocami i czekoladą wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S owoce
Luźna Kuchniamała zielona papryka 200g śmietany 18% sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Przygotowanie: Rybę rozmrozić. Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie należy przygotować sos, którym zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę(...)Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć - należy odlać wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania i zalać rybę przygotowanym sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Fabryka pomysłówpieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w małej miseczce, białka wrzucić do większej. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać żółtka z sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze tylko(...)ciemne wysokie paćki na jasnym spodzie - to będą fale. W niższe warstwy ciemnego ciasta powciskać śliwki miąższem w górę. Wzmocnimy tym efekt fal na cieście, powstaną jakby grzywacze na wodzie. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Mi zajęło to prawie godzinę w temp. 180 stopni. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Krem 1,5 szklanki mleka cukier waniliowy 6 łyżek
Weekendy w domu i ogrodzieTymczasem z moim zdrowiem nie jest już tak pięknie i kolorowo... odczuwam jesień bynajmniej nie po zapachu, bo przez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z cytryną i tabletkach... Składniki 8 różnokolorowych papryk 70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu 2 cebule majeranek sól, pieprz papryka(...)Przyprawiamy wedle uznania. Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem. Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C, 5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem. Podajemy na ciepło
Kuchenne aromatyDzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje(...)paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej wody tak aby zakryła ona mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez ok 50 minut na normalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody jeśli konieczne
Smaki Brazyliiłyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, kminek mielony, słodka papryka Mrożony szpinak dusimy na patelni. Kiedy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. W misce ubijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą(...)dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!