smaku. Gorąco zachęcam do zabawy napojami sunquick. Masa z jego dodatkiem wyszła boska.Składniki:5 jajek1 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl mai ziemniaczanejpuszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowesok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarponenapój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudruczereśnie w syropie do dekoracjiwiórki kokosowe ( do obsypania boków)2 łyżeczki żelatyny(...)wstawiamy do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka.Kiedy wystygnie kroimy na 3 części.Galaretki brzoskwiniowe zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Następnie podgrzewając je w kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy.Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i dokładnie mieszamy.Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl
Malinowe Pocałunkichilli czy kurkumy. A jeśli dopadnie nas już przeziębienie, polecam z całgo serca ciepłą kąpiel z olejkiem goździkowym, inhalacje z olejkiem sosnowym/eukaliptusowym i rozgrzewającą herbatę z miodem, imbirem i cytryną. Trochę rozpisałam się, ale nie będę ukrywać, że jesień budzi we mnie nostalgię i pewnego rodzaju spokój - może ma to coś wspólnego z tym, że urodziłam się we wrześniu(...)papryki (można użyć dowolne kolory) Pół papryczki chilli z pestkami (cała bez pestek) Krojone pomidory (np. passata, puszka) Mały korzeń pietruszki + natka 200g kaszy jaglanej 250g brukselki 3 szklanki wody Olej Przyprawy: wędzona papryka (2-3 łyżki), kminek (1-2 łyżeczki), oregano (1 łyżka), sól morska (1-2 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, marchew, pietruszkę i paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć
VegUlkamarchewki1 pietruszkaziele angielskieliść laurowypieprz w ziarenkachpieprz mielonysólkilka ząbków czosnkuewentualnie 1 żelatyna (ale z samej golonki też wyjdzie)Sposób przygotowania:1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości(...)wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem.5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem.Smacznego
Kuchnia domowa AniTwojego samopoczucia! Dzisiaj wyjątkowo autorem tekstu jest mój Mąż.1. Nie pić alkoholu poprzedniego dnia! :)2. Woda - pijemy jak najwięcej wody mineralnej, przed, w trakcie i po imprezie. Woda pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu, a także neutralizuje odwadniające właściwości alkoholu.3. Chłodny prysznic - orzeźwia, poprawia samopoczucie i pomaga skórze w wydaleniu toksycznych substancji.4. Kefir - odbudowuje florę bakteryjną układu pokarmowego(...)złe samopoczucie "przeniesie" się na kolejny dzień, ze zdwojoną mocą.7. "Polska Ostryga" - wlewamy do szklanki i mieszamy: śmietanę, dwa jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja J.A. Baczewski Vodka Monopolowa).8. Kwas z ogórków kiszonych - źródło witaminy C, ponadto dobrze gasi pragnienie i "porusza" żołądek9
Pasja Smakuprocesu wytwarzania, oraz to, ze trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa(...)parę sekund, uwaga, bo bardzo szybko się roztopi i będzie za gorąca i znowu będziemy musiały czekać wieczność aż wystygnie. W wielu przepisach w internecie jest jeszcze w składnikach woda. Jednak formowanie kulki i "rozsmarowywanie" jej na ciele było zawsze dla mnie zwykle irytujące, nie dość że dosłownie cała się lepiłam, to jeszcze sama depilacja była dla mnie nieprzyjemna. Zdecydowanie
Pora na poraSkładniki: 1 duży słoik warzyw w zalewie 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz żelatyna z przyprawami 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać umyte piersi z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i delikatnie posolić/popieprzyć. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż mięso będzie miękkie. Następnie ugotowane piersi z kurczaka wyjąć(...)dolać resztę wywaru (dzięki temu warzywa będą wewnątrz galaretki i nie wypłyną na sam wierzch). Przygotowane galaretki umieścić w lodówce (na kilka godzin). Podawać z octem bądź sokiem z cytryny
Ugotowaćspód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie(...)resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą
Świat Ciastaangielskiego 2 listki laurowe 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz przyprawa uniwersalna typu Vegeta Nóżki czyścimy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 4 litry), dokładamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, trochę soli i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dokładamy kurczaka i gotujemy kolejna(...)mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z cząstkami cytryn lub skropione octem
Rozpustne gotowanieoczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie(...)zupy należy uważać, aby zupa nie wykipiała.Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku.Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała w smaku zupę szczawiową.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskabardzo drobno posiekałem, a następnie dodałem do marynaty. Łyżeczkę ziaren pieprzu syczuańskiego roztarłem w moździerzu i również dodałem do miski. Do tak powstałej marynaty wycisnąłem sok z połowy cytryny, uważając, aby nie dostały się do niej pestki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Piersi kurczaka pokroiłem w poprzek włókien w cienki, około półcentymetrowe plastry, zalałem je marynatą i odstawiłem do lodówki(...)minutach smażenia na maksymalnym ogniu dodałem do mięsa marchewkę i brokuły. Całość smażyłem około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodałem do woka 200 ml wody i całość podgrzewałem na dużym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Ryż ugotowałem na sypko, według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Na ułożony na talerzu ryż dodałem kurczaka z warzywami
Wyprawy kulinarneokoło 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej(...)miał fajny, oryginalny smak. Dodatkiem była zielona sałata i ryż, choć to danie można jeść bez ryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę. Olej RZEPAKOWY wykorzystałam do marynowania papryki, czosnku i liści bazylii. Gdy już przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów
Proste Potrawypangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie i ja z reguły tak właśnie ją robię, no ale z tym trzeba poczekać do Wiosny :) Poradziłam więc sobie inaczej i upiekłam go tradycyjnie na patelni. Najpierw(...)litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania Przygotowanie: Rybę oczyścić, przekroić na pół i opanierować w mące.Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty
Gosia gotujewrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego(...)jest gotowy. Podajemy z kluskami i surówką. Surówka w naszym przypadku to sałata rzymska, buraczki konserwowe, pomidory i szalotka. Doprawione pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Życzymy smacznego
vegetanieNawet bardzo. Główne składniki to pomidory i czosnek - vademecum niżej. Uniwersalna: dwa machnięcia różdżką i mamy sos do spaghetti. Rozgrzewająca: lepiej działa niż koc + kubek herbaty z cytryną i miodem. Lepiej niż kominek. No, jedynie z bokserem nie może konkurować. (Bokser ma przewagę bezapelacyjną!). Tania: Jeśli robimy ją w sezonie (a wtedy jest najlepsza) to kwota jest śmiesznie(...)Zawierają antyutleniacze (chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek). - wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. - są małokaloryczne (Pomidory w 93% składają się z wody, a w 100 g mają tylko 15 kcal), - wzmacniają odporność, - przyspieszają gojenie się ran, - jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 25% zapotrzebowania na witaminę
Wypisz Wymalujmieszając kaszę manną. Znowu postawić na palnik i cały czas energicznie mieszając, chwilkę jeszcze gotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić do wystygnięcia. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Najwygodniej przekładać je w blaszce w której się piekły (fot.3). Teraz(...)minutki na gaz żeby polewa tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, należy dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Polewamy ciasto polewą (fot.4) i odstawiamy je w chłodne miejsce, najlepiej na całą
Świat Ciasta