cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:209/266)

Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem 153

siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki(...)orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa. Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto. Dodaj paprykę, listki bazylii. Smacznego i na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 205

bulionu drobiowego lub warzywnego, 30-100 ml kwasu buraczanego, sól i pieprz do smaku żelatyna lub agar w wersji wegetariańskiej. Do podania: serek Philadelphia, cząstki limonki lub cytryny, kiełki słonecznika lub inne. Przygotowanie: Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, odlać 100 ml, pozostałą część wymieszać z kwasem i doprawić do smaku. Żelatynę zalać pozostałym bulionem i odstawić na 20 minut(...)latem można dodać jedną łyżeczkę żelatyny więcej (ok. 3 g). Oba roztwory połączyć, przelać do foremek i schłodzić w lodówce. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć galaretkę, podać z serkiem, kiełkami i kawałkami limonki lub innymi dodatkami wg. uznania

SzczyptaSmaQ
Galaretka z kurczaka + film 133

Lekka, delikatna i  smaczna galaretka z kurczakiem to stały element domowych imprez, może również zagościć na świątecznym stol e. Kropiona sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności . składniki na  6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, cebula, ćwiartka kapusty włoskiej ) 2 udka i 2 skrzydełka(...)zielonego groszku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 50 g żelatyny sól przepis Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka z kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy solą. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy marchewkę oraz mięso

Smakowite Dania
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 188

fileta rybnego1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki1 lyzeczka roztopionego masla ghee2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszkiSkladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow.Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna(...)Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania.Skladniki na 2-3 porcje:500 g mrozonego groszkusolsok z polowy limonkiW malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po  5 minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby puree bylo za geste ,do rozrzedzenia masy..Zmiksowac blenderem.Dodac soki z limonki,ewentualnie odrobine dosolic.Sok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 198

łyżki oliwy,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Pesto z czosnku niedźwiedziego:arść listków czosnku niedźwiedziego,łyżka podprażonego słonecznika,2 łyżki startego parmezanu,do smaku sól, pieprz, sok z cytryny,oliwa ok. ½ szklankiWszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę.Przygotowanie:Każdy plaster schabu przeciąć na pół nie docinając do końca (powstanie taka kartka złożona na pół), zamarynować(...)sera korycińskiego (1/3 długości plastra schabu) zawinięty z plaster szynki w taki sposób, żeby ze schabu na obu końcach wystawała szynka. Paczuszkę schabu spiąć z boku wykałaczką namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut.Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki na 20-30 min.Razową bagietkę pociąć na grube

SzczyptaSmaQ
KREWETKI Z CZOSNKIEM 136

Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam  żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można wlać parę łyżek białego wina,  bezpośrednio do krewetek na patelnię. Rozpuściłam sporo(...)ilość wedle uznania). Można również podsmażyć pokrojoną drobno paprykę czuszkę. Dodałam krewetki, mieszałam i smażyłam około 5 minut. Solę,pieprzę do smaku. Skropiłam je już na talerzu cytryną. Następnie usiadłam, wzięłam za ogonek pierwszą krewetkę .... i znalazłam się w niebie ;-) Zapraszam również na mule. ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

potrawyregionalne
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 336

podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g* masło ( roztopione ) – 35 gFRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI:* czarna porzeczka – 250 g* cukier – 80 g* sok z cytryny – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka* żelatyna – 1,5 łyżkiMASA CZEKOLADOWA:* śmietana kremówka 36%- 150 g* miód – 1 łyżka*czekolada mleczna – 150 g* masło(...)Zaczynamy od frużeliny!!!FRUŻELINA:Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu.Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy.Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.CIASTO:Żółtka ucieramy z połową

Ostra na Słodko
Herbatka z pokrzywy w piramidkach 142

toksyn. Herbatka z pokrzywy ma lekko trawiasty posmak, dlatego dla złagodzenia tego dodać można liść miety bądz sok z cytryny. Ja parzę sobie LOYD z trawą cytrynową o smaku cytryny. Gasi pragnienie i jest lekko moczopędna, ma działanie lekko uspokajające. Herbatka LOYD smakuje wybornie,powiedziałabym więcej, smakuje „nie jak trawa, nie jak zioła”. Jest idealnym rozwiązaniem dla tych wszystkich , którzy(...)filiżanek dziennie. Pokrzywa wzmacnia włosy i paznokcie. Poprawia kondycję skóry! Dlaczego wybrałam LOYD ? Bo oprócz smaku „niepokrzywowego” ma..kształt piramidek. To ma duże znaczenie!  Trójwymiarowe saszetki zanurzone w wodzie idealnie przepuszczają wodę, która dokładnie dociera do suszu i powoduje, że z herabtki wycisnienmy naprawdę wszystko co nam potrzeba do zdrowia.  Sznureczek nie jest spiety metalową zszywką, to dodatkowy

Z Kuchni Do Kuchni
Lemoniada malinowa 140

W takie dni jak ten nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca, pyszna, owocowa lemoniada :) W ten weekend chciałabym zaproponować Wam kilka pomysłów na (nie tylko owocowe

Ciastkozercy
Łosoś w pistacjach 151

Składniki: Oliwa z oliwek Kawałek masła 1 Cebula Woda Przecier pomidorowy Śmietana Sól Pieprz Bazylia Pistacje Wykonanie: Cebulę pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać z przecierem pomidorowym i z odrobiną śmietany (aby kolor był bardziej różowy niż czerwony), chwilę poddusić. Dodać masło. Ilość wedle uznania. Ja dałam(...)konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Ja zastosowałam sól morską, którą zaczęłam wproowadzać do swojej kuchni. Chwilę jeszcze poddusić pod przykryciem. Do sosu można również dodać odrobinę soku z cytryny i miodu aby wydobyć winny smak. Łososia uzmażyć na osobnej patelni. Zalecam smażenie na pergaminie z niewielką ilością oleju lub oliwy. Nie powinno przywierać i dużo łatwiej obraca się rybę

Ukojenie Podniebienia
TAGLIATELLE Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 168

zawzięli i "niby" są na dicie. Na szczęście, obiad jeszcze jedzą, choć przyznam, że zaczynają już lekko wybrzydzać. Jeszcze chwilę i pewnie wystarczy im tylko sałata, skropiona sokiem z cytryny, bo oliwa jest przecież za tłusta ;) SKŁADNIKI: 150 g makaronu Tagliatelle 1 szalotka 1 ząbek czosnku 150 g ricotty 3 garści świeżego szpinaku  100 g wędzonego łososia 2 gałązki(...)oliwą i rozgrzać. Dodać posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić szpinak i smażyć, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, oraz świeżymi listkami oregano. Mieszać całość, aż ser połączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać

Kuchnia w opałach
Kilka porad na Wielkanoc 153

także dość szkodliwego E 385, który może spowodować dolegliwości jelitowe, słabe wchłanianie żelaza a w nadmiarze uszkodzenie nerek. Najlepiej zrobić go samodzielnie, potrzebujemy tylko: żółtka, olej, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz, mamy wtedy pewność co jemy, a po świętach nie zalega nam cały słój w lodówce. Natomiast aby zmniejszyć spożycie majonezu najlepiej mieszać go z jogurtem naturalnym(...)musimy dodawać majonezu by zwiększać kaloryczność.  ZAKWAS NA ŻUREK . Dobrze zrobić wcześniej samodzielnie albo kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę

Życie na widelcu
Imprezowo - sylwestrowe nadziane jaja 285

musztardy 1 łyżeczka ketchupu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki Farsz łososiowy: 100 g łososia wędzonego 4 rozgniecione żółtka 1 łyżeczka koperku kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu(...)delikatnie obrać. Wydrążyć żółtka i białko tak, aby został rant. Farsz pieczarkowy: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć cebulę, wyłożyć do miski. Pieczarki smażyć, aż do odparowania wody.  Wszystkie składniki razem z drobno posiekaną natką pietruszki wrzucić do jednej miski i wymieszać.  Farsz łososiowy: Łososia pokroić w kosteczkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz

cooklife
Mrożona Tarta Malinowa 129

czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę(...)wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze

Anioły w kuchni