cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:200/266)

Dorsz atlantycki w cytrynie 155

plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować

Passions hobbies life
Ciasto z masą śmietankową i owocami 165

składnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki

Mix smaku
Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą 158

kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej(...)pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka.Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.Porada:Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.Przepis znajdziecie również w e-booku

UgotujmyTo.pl
Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej 148

osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy na grubej tarce ser, dajemy do jednego naczynia, dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem.  Zanim brokuł wystygnie możemy zrobić sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Gdy brokuł wystygnie mieszamy

Kuchnia moimi oczami
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 179

widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron(...)zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić do lodówki, a upiec dopiero

Karo in the Kitchen
szczupak faszerowany drobną rybką 222

leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy(...)wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej

Miód i pieprz
Sernik japoński - sufletowy, lekki 257

soku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie umieszczona w większej formie z wodą. Serek kremowy, masło

Sztuka gotowania w/g Samiry
KOKTAJL- RZEŚKO OD RANA 171

sobie dużo wody, dzięki czemu jest owocem pożądanym na upały. Bez obaw mogą zajadać się nim osoby na diecie, ze względu na jego wartość kaloryczną :) Ja dzisiaj połączyłam go z tak samo rześkim melonem, smak wzbogaciłam naparem mięty Posti i wyszedł koktajl poskramiający każdy upał.   Składniki: 1/2 kg arbuza 1/2 kg melona żółtego łyżka soku z cytryny 1 szklanka

Z Majeczką w kuchni
Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami 172

sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut, po czym podsmaż przez kilka minut na patelni (skórą do dołu) lub ugotuj na parze (w garnku do gotowania na parze, zajmie to również zaledwie kilka minut) Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku i odcedź.  Pieczarki obmyj i poszatkuj na niewielkie kawałki, przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody i przez

Moje Qulinaria
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 179

Dodajemy tyle wody, by ciasto było spójne i lejące. Zapytacie jak lejące, też zapytałem i odpowiedź "ono jest tak lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru

BaRepas
Ciasto jogurtowo-owocowe 190

ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy (26 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczeniaPiec w temp. 180 stopni, ok. 25 min.masaTruskawki zmiksować z cukrem.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić

Mix smaku
C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 194

więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:)Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Truskawkowe Kropeczki 173

ilości wody, studzimy i mieszamy z serk iem mascarpone truska wki kroimy na mmnie jsze kaw ałeczki i zalewamy trzecią gal artką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty i wstawiamy do lodówki ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty jeden nasączamy ponczem z herbat y i cytryny, wykładamy krem

Luźna Kuchnia
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 136

podwójną objętością wody, gotujemy przez 10-15 minut, aż z ziaren wyjdzie biały ogonek. W międzyczasie obieramy ze skórki awokado. Kroimy w kosteczkę. Myjemy i przepoławiamy pomidorki koktajlowe. Kroimy w kosteczkę ogórek. Szatkujemy cebulkę. Warzywa mieszamy z ugotowaną i ostudzoną komosą ryżową. Całość doprawiamy do smaku. Według upodobań. Najlepiej oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego. Pozdrawiam

MODA NA BIO
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 142

Dodać jajko, wodę, olej wymieszać . Wyrobić ciasto rękoma, dodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką. Farsz (na 2 blaszki): Pesto: - 150 g świeżego szpinaku** - kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie - 2 ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu

Corner With Recipes