cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:195/266)

Truskawkowe Kropeczki 208

ilości wody, studzimy i mieszamy z serk iem mascarpone truska wki kroimy na mmnie jsze kaw ałeczki i zalewamy trzecią gal artką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty i wstawiamy do lodówki ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty jeden nasączamy ponczem z herbat y i cytryny, wykładamy krem

Luźna Kuchnia
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 161

podwójną objętością wody, gotujemy przez 10-15 minut, aż z ziaren wyjdzie biały ogonek. W międzyczasie obieramy ze skórki awokado. Kroimy w kosteczkę. Myjemy i przepoławiamy pomidorki koktajlowe. Kroimy w kosteczkę ogórek. Szatkujemy cebulkę. Warzywa mieszamy z ugotowaną i ostudzoną komosą ryżową. Całość doprawiamy do smaku. Według upodobań. Najlepiej oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego. Pozdrawiam

MODA NA BIO
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 172

Dodać jajko, wodę, olej wymieszać . Wyrobić ciasto rękoma, dodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką. Farsz (na 2 blaszki): Pesto: - 150 g świeżego szpinaku** - kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie - 2 ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu

Corner With Recipes
Pierniczki glazurowane 290

Przepis znalazłam na blogu Słodkiej Pasji. Mi niestety nie wyszły takie ładne, ale będę jeszcze próbować. Może muszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak

Pasja Smaku
Włoski biszkopt z owocami 163

Tak sobie pomyślałam, że już dawno nie robiłam biszkoptu i że powinnam to zmienić ;). Ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała tego ciasta w jakiejś innej

UgotujmyTo.pl
Sernik nowojorski 203

cytryny oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj wszystko krótko na gładką masę, tylko do połączenia się składników, około 1 minuty. Nie miksuj dłużej, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy (wtedy sernik urośnie, opadnie i popęka). Całość przełóż na schłodzony spod ciasteczkowy. Tortownicę umieść w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej  naczynie mniej więcej do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wstaw do piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa jarzynowa z burakiem 234

ilością zimnej wody i dodać do zupy przed końcem gotowania (jeszcze przed dodaniem śmietany).Kwaśną śmietanę można zastąpić słodką śmietaną o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % lub śmietanką UHT (taką do kawy, tak nie powinna się zważyć).Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem

Gospodyni Miejska
Walentynkowe naleśniki serduszka 168

szklanki wody mineralnej gazowanej* szczypta soli* łyżeczka oleju rzepakowego   Przygotowanie :Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Ciasto ma być troszkę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. Z naleśników wykroić foremkami do ciastek, serduszka. Przygotować czekoladę , rozpuścić mleczna tabliczkę czekolady z łyżką masła. Przygotować lukier z dużą ilością soku z cytryny bądź

Magiczne Życie Marty
Na grzyby przepisy z borowikami 224

wartość odżywcza jest niska i niektóre gatunki są śmiertelnie trujące. Postępująca cywilizacja ,pośpiech ,praca powoduje, że odczuwamy  potrzebę kontaktu z naturą i aktywnego wypoczynku. Przebywając w lesie, nad wodą chętnie łapiemy za koszyk i wyruszamy na grzybobranie. Nie zawsze jest to branie, częściej poszukiwanie. Zazdroszczę  Skandynawom.  Nie oddalając się zbytnio od leśnego parkingu można tam znaleźć dużo(...)sezamowy z borowikami  Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia małe

Kulinarny karnet Christophera
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 209

podać keftedakia na obiad, możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania(...)Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (górna i dolna grzałka). Blachę wysmaruj olejem lub oliwą.  Wyjmij masę z lodówki i uformuj z niej klopsiki - pomaga zwilżanie dłoni wodą. Klopsiki powinny być małe - wielkości orzecha włoskiego lub piłeczki ping-pongowej. Każdy klopsik obtocz w mące i umieść na blasze. Zwilż każdy klopsik oliwą, aby nie stał się suchy

Chilli Czosnek i Oliwa
Herbatka górska, czyli Gojnik (sideritis scardica) 171

gorzkiego, korzennego, liściastego, że tak powiem smaku. Gojnik w pierwszej chwili zachwycił mnie wyglądem. Prawie półmetrowe gałązki wyglądają niesamowicie!  Kłosy z kwiatami nabierają dodatkowego wdzięku pływając we wrzącej wodzie. Parzyłam na dwa sposoby: na lenia i tak jak proponuje właścicielka zaprzyjaźnionego sklepu, w którym nabyłam tą herbatkę - Grecki Kiosk, czyli gotowanie całych gałązek z kwiatami przez kilka minut(...)kropli. Napój jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. W najbliższym czasie zamierzam coś dorzucić do tej "herbatki". Co to jest to "coś"? Jeszcze nie wiem, może cytryna, a może coś innego? Na bieżąco będę informować na fan page`u bloga Blondynka Gotuje - zapraszam. Oprócz dobroczynnych właściwościach zdrowotnych, o których napisałam poniżej dowiedziałam się, że np. grecy

Blondynka Gotuje
Dziwne zbiegi okoliczności i prawdziwie polski sernik 155

zmieniłam spód z kruchego na ciasteczkowy, bo taki bardziej lubię, a rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci tym razem ograniczyłam się do gorącej wody). Wyszedł pyszny - typowo polski, nie bardzo ciężki, ale zdecydowanie nie lekki. Bardzo byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny.Sernik cytrynowy z rodzynkamiSkładniki(...)łyżką.Schłodzić w lodówce przez 20 minut.Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Przestudzić.Masło rozpuścić i ostudzić.Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać płynne masło, połączyć. Rodzynki dobrze odcisnąć, wymieszać z mąką. Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę, partiami wmieszać do masy.Masę przełożyć na spód, powierzchnię wygładzić.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z malinowym musem i marakują 236

cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przygotuj malinowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie

codojedzenia
Rogale Świętomarcińskie 1949

cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.  Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 191

cytryny,  sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w  Ostrym Sklepie . Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki sosu pistacjowego, odstawić. Jaja ugotować na twardo.  Cebulę pokroić w pióra i zamarynować w occie. Ziemniaki umyć, ugotować razem ze skórą, przestudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jarmuż oderwać od grubych nerwów, wrzucić w wrzącej wody

SzczyptaSmaQ
Sałatka z krewetkami II 695

cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy

Ugotować
Mintaj w migdałach 161

Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości. Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu

KreatywnePiny
Kremówki z owocami i nutą mięty 207

najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy

Luźna Kuchnia
Sernik na zimno z brzoskwiniami 189

sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić

Mix smaku
Spring rollsy. 205

cytryny i wstawiamy przykryte do lodówki na ok 20 min.W jednej miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka, do drugiej wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane, do trzeciej wsypujemy sezam. Po wyjęciu krewetek z lodówki, obtaczamy  najpierw w płatkach, potem w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony.Papier ryżowy moczymy delikatnie w wodzie i układamy

Malinowe Pocałunki
Wykwintna przystawka. 226

gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu. Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane

Kulinarny karnet Christophera