cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:152/266)

Pasta z awokado, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 199

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek  fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę

kulinarnyswiatdomi
Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym 142

śmietanki kremówki 36 % 1/2 szklanki cukru sok z połowy cytryny 3 łyżeczki żelatyny w proszku Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy  malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość miksujemy na gładki przecier. Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę

Chocolate Muffin Blog
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 170

Wyobraźcie sobie, że nigdy nie jadłam kurek i szczerze przyznam, że wcale nie byłam zainteresowana ich smakiem, aż do dnia, kiedy teściowa przyniosła mi sporą porcję

Kraina Miodem Płynąca
Toskański placek świąteczny 162

siekamy na grubą kostkę.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały,  kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z  przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym

Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 169

Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 350

Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku.Dzi

Ostra na Słodko
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 192

szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka  ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie:Ubijamy żółtka, cukier, sok z cytryny, syrop różany i sól w dużej metalowej misce.Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (pamiętamy, aby dno miski nie stykało się z powierzchnią wody). Trzepaczką mieszamy jaja do czasu aż zgęstnieją i staną się kremowe (mieżąć temp

Malinowe Pocałunki
filety z flądry z pieprzem smażone... 141

Składniki: 1 kg filety flądry, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka sól, 2 łyżki pieprz czarny grubo mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia filety z flądry dobrze opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym i przed włożeniem do maki skropić je cytrynowym sokiem do reklamówki wsypać około 1 szklanki mąki i wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z krewetkami w maśle i czosnku. 184

zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucamy na patelnie. Smażymy bardzo krótko. W międzyczasie gotujemy makaron.Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przekładamy

Miksturownik
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 175

maksimum smaku i aromatu.  Dzięki dyni i żurawinie sałatka ma słodkawą nutę, a orzechy i farro nadają jej orzechowy smak. Całość wieńczy nitka cytrynowej oliwy i skórka z cytryny, którą często dodaję dla uzystania dodatkowej świeżości. Niewątpliwą zaletą tego typu sałatek jest to, że można przygotować je wcześniej( farro i dynie przygotowałam wieczorem),  a przed podaniem połaczył(...)piekarniku dynigarść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich,  parę czarnych oliweksól, skórka z cytrynyoliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie  gotujemy 15 minut  w osolonej wodzie.  Ugotowane farro odcedzamy na sitku,  przekładamy do większej miseczki, polewamy łyżką oliwy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia

Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 198

wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie  płuczemy w zimnej wodzie.  Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę

Mia Cucina Sofieta
Spaghetti z dorszem 138

jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy

Słodkości i nie tylko
Cytrynowy jagielnik z pigwą 147

smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między(...)palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze. Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne.  Pokroić pigwy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z truskawkami 204

rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić. Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny . Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób. Wstawić do piekarnika jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
matiasy z żurawiną... 134

zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie po 40 minut zmieniając ją wodę wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę - i tak do wyczerpania produktów dodać ziele i liście i zalać w odpowiedniej ilości

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania