cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:145/266)

zdrowy sok-mus 137

się pysznym zdrowym sokiem. Dla tych co nie maja wyciskarki to można w blenderze. Drobno posiekać pietruszkę Dodać wyciśnięty sok z cytryny i resztę składników ,i do blendera. Dokładnie wymieszać. P ietruszka poprawia trawienie usuwa nadmiar wody z organizmu, eliminuje obrzęki które sprawiają ze wyglądamy grubiej niż jesteśmy w rzeczywistości.ps.jest gęsty jak mus.Nie wiem czemu ,ale ta gęstość

w mojej kuchni
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 254

słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera. Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem. Kuskus zalewamy wywarem

Moniki Smakołyki
Makaron z pieczarkami 317

startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano)   Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny. Szalotkę i ząbki czosnku obrać. Szalotkę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Wstawić wodę na makaron. Na lekko rozgrzaną patelnię wlać olej i od razu dodać szalotkę. Zeszklić na średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować

Moja Delicja
Jabłko z bakaliami 175

kardamonu Wykonanie:  Jabłka umyć i wydrążyć  miąższ  pozostawiając  dookoła cienką obwódkę. Skropić środek sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać  sok z pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce  nie powinny  być rozgotowane. Dodać  przyprawy i odstawić do przestygnięcia. Jabłka połączyć

Zakamarki mojej kuchni
Kulebiak z rybą 156

Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić. Dodać ugotowany ryż. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Kapusta włoska - duszona - dietetycznie 229

każdego drugiego dania. Składniki : 1/2 główki kapusty włoskiej 1 łyżeczka mąki sól, pieprz spora szczypta cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny Wykonanie: kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody i gotować niecałe 10 minut do miękkości łyżeczkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować kapustę posolić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzanki z jarmużem 149

ciabaty3 ząbki czosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polaniasok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprzkilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) przygotowaniejarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć(...)piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny,doprawić solą i pieprzem. Na grzanki położyć jarmuż, ser, skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego

Stare Gary
Sernik śmietankowy z malinową pianką 217

minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami cukru i sokiem z cytryny na malym ogniu.Powoli rozmrazac,nastepnie gotowac przez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic na sztywno.Dalej ubijajac dodac 4-5 lyzek przestudzonego musu malinowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami 219

 To już moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem

UgotujmyTo.pl
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I ROLADĄ KOZIĄ 258

plaster rolady koziej3 łyżki obranych pistacjiSKŁADNIKI NA DRESSING:3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z limonki (można zastąpić cytryną)0,5 łyżeczki brązowego cukruświeżo zmielony pieprzsólWYKONANIE:Rukolę umyj pod znimą wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Rozłóż równo na dwa talerze. Umyte truskawki obierz z szypułek i przekrój na połówki lub ćwiartki. Poukładaj je na rukoli. Teraz posyp

Słodko-Słony Świat Ilony
Barszcz ukraiński 341

kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek  i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować!) Doprawić solą i pieprzem. Barszcz ukraiński podawać z kleksem śmietany i pampuszkami. Udekorować posiekaną natką

Oryginalny smak
ćwikła domowa... 193

Składniki: korzeń chrzanu 8 większe, buraki czerwone 1 kg/mniejsze, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki na ćwikłę są najlepsze małe, podłużne buraki - są bardziej słodkie i mocno czerwone buraki ugotować w łupinie do miękkości i potem je opłukać zimną wodą i zostawić do wystudzenia twarde korzenie chrzanu obrać i najlepiej "bez płaczu" utrzeć je na tarce do ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z pesto z rukoli 315

opakowania makaronu penne  2 garści rukoli 60 g orzeszków ziemnych  2 ząbki czosnku 80 ml oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka startego żółtego sera Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić wg uznania. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać z pesto

Pasja Smaku
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 260

oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie

Kolizje Smaków
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD! 348

kaszę jaglaną, sałatę, pokrojone pomidorki i resztę składników. Posyp posiekanymi pistacjami, świeżą bazylią. Polej dressingiem. dressing do sałatki: - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 50 ml wody w/w/ składniki zmiksuj na gładką masę

SMYKWKUCHNI
Łosoś z sosem cytrynowym 192

zależności od grubości.Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać. Gdy sos się podgrzeje, zdjąć go z ognia, doprawić białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.Można go ewentualnie zagęścić. W tym celu należy mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu i ponownie podgrzać ciągle mieszając.Łososia przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem.Podawa

wyzwania kuchenne
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4655

łyżki żelatyny masa pomarańczowa 3 żółtka 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru 70g masła 0,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody Wykonanie: - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, energicznie wymieszać do połączenia się składników, dodać pokruszone bardzo drobno herbatniki, wymieszać i wyłożyć

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 208

pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny   Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania   Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól(...)Wymieszać. Wbić 3 jaja, wlać drożdże z wodą. Zmiksować mikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

Moja Delicja
Szparagi w sosie holenderskim 195

grubości szparagów, gotować je od 5 do 8-10 minut tak, by główka szparagów nie wystawała ponad poziom wody. Kiedy szparagi będą się gotować, przygotować sos holenderski . Ogrzane żółtka miksować na puszystą masę, dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny (można to również robić w naczyniu na parze, by lekko ogrzewać żółtka). Masło roztopić i gorące dolać do ubitych żółtej

Moje Qulinaria
Makownik na migdałowym cieście 349

maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto

Zainspirowana w kuchni
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 182

zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego cukru Sposób przygotowania: sos: Papryczki rozkroić, usunąć nasiona i drobno(...)zrumienić na suchej patelni (przez ok. 2-3 minuty). Dodać cukier (użyłem muscovado), drobno posiekany czosnek, wodę i ocet winny. Gotować przez ok. 15 minut, a następnie zblendować. grzanki: Kromki bagietki pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z 1 cytryny oraz drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. szparagi: Szparagi umyć, odciąć dolną, najtwardszą część pędów

W SMAK
Makaron z Musem Malinowym i Owocami Leśnymi 214

Czaniecki z serii a`la Italiana) 700 g malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki płatków migdałów sól mała garstka jagód (użyłam mrożonych) mała garstka jeżyn (użyłam mrożonych) Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy z powrotem do garnka do ostygnięcia. 225 g malin przekładamy do sita i przecieramy

Blondynka Gotuje
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 200

paski z pysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka kakao szczypta soli olej do smażenia Nadzienie serowe: 200g sera ricotta 2 płaskie łyżki cukru odrobina cukru waniliowego otarta skórka ze sparzonej cytryny(...)łyżki słodkiej gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka.Wykonanie naleśników:Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier  i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać

Walijskie Pichcenie
Buraczki na zimno z jabłkiem 191

średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz do smaku     Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut do przestudzenia.  Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kolorowy talerz smaków 195

cienki słupki typu julienne. Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy.  Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie.      Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.  Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce

Sajkofanka smaku
Jajecznica po turecku - menemen 192

papryki 4 średnie pomidory sól, pieprz Jogurt 25ml oliwy extra virgin 0,5 łyżeczki sumaku 0,5 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę 100-125g jogurtu greckiego sok z cytryny Przygotowanie :  Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej przyprawy: koper włoski, kmin, gorczyce i płatki chilli, smażyć przez kilka minut aż zacznie wydobywać się aromat(...)pomidory i paprykę. Całość dusić do czasu aż papryka zmięknie, a sos zgęstnieje, jeżeli jest zbyt suchy, dodać niewielką ilość wody.  W międzyczasie przygotować sos jogurtowy - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy papryka będzie miękka wbić jajka, delikatnie wymieszać i smażyć do czasu uzyskania pożądanej konsystencji (są osoby

Codzienne Gotowanie
Śmietana słonecznikowa i Służące 160

waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Dodaj olej (zawsze daję trochę mniej niż w przepisie i jest ok), syrop i sok z cytryny i blenduj jeszcze chwilę. Gotowe! Jeśli macie trochę czasu czasu, gorąco polecam Służące (2011, Tate Taylor

Qlinarnie i Qlinarnie
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 214

smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie.   Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.    Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie " Okrasa łamie przepisy ". W odcinku 31 wybrał się(...)Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły". Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek pokrojony w kosteczkę. Chwilę pogotować i dodać

Grunt to przepis!
sałatka z oliwkami i pieczarkami 206

oliwek czarnych, bez pestek 200 g szynki 2 ogórki kiszone 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz opcjonalnie: 2-3 łyżki majonezu wykonanie: Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w półplasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-10 min. Odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Szynkę kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Kokosek 217

proszku do pieczenia* 1 łyżeczka kakaociasto kokosowe* 1(niepełna) szklanka cukru* 200g wiórków kokosowych* 2 białka* sok z połowy cytryny* 1op. cukru wanilinowego (16g)* 5 łyżek słodkiej śmietany (18%)* 1 łyżka mąki ziemniaczanejpolewa* 60g margaryny* 4 łyżki kakao* 4 łyżki wody* 4 łyżki cukruSposób przygotowaniaCiasto KakaoweMargarynę, cukier i żółtka utrzećDodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko, kakao i dokładnie

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania