cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:146/266)

Rolada serowa z bananami i mascarpone 424

Składniki na biszkopt 3 łółtka 4 białka 80 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml wody 60 g cukru 1 cukier waniliowy Składniki na krem 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 50 g cukru 2 banany sok z cytryny Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Przygotowanie biszkopta Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni(...)papier do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek (najlepiej białka odlewać już do wysokiego naczynia lub większej miski a nie szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo wody i wszystko razem mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy obie masy ale już za pomocą łyżki i dodajemy przesianą mąkę i łyżkę mąki ziemniaczanej

Piekielna Kuchnia Pati
Gęsta pikantna zupa grzybowa 128

pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki słodkiej papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania(...)warzyw. Grzyby zachowaj, pokrój je w drobną kosteczkę i odłóż na bok. Cebule obierz i drobno pokrój, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki wody, wrzuć cebulę i na średnim ogniu duś do miękkości (3-4 minuty). Dodaj bulion, pokrojone pieczarki oraz pozostałe z bulionu grzyby, słodką paprykę, kminek, koper. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem

Roślinna - blog wegański
Sole Meuniere 148

filety z soli  sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi z oderwanymi końcówkami Sposób przygotowania Fasolkę lub szparagi ugotować w gorącej osolonej wodzie lub na parze. Filety soli dokładnie osuszyć ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki(...)bardzo usmażona. Zdjąć patelnię z ognia. W mniejszej patelence rozgrzać kolejne 2 łyżki masła, kiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą natką pietruszki i polać przygotowanym cytrynowym sosem

W kuchni wieczorem
Sałatka z fasolki szparagowej i tofu 306

młodego szpinaku 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki sok z połówki limonki lub cytryny 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku *opcjonalnie zielona cebulka (dymka), kasza lub ryż Wykonanie: 1 Zagotuj wodę w garnku, dodaj soli, ugotuj fasolkę, a następnie ją osusz. 2 Szpinak umyj, przelej gorącą wodą i odsącz

Blendman
Pstrąg z grilla 152

Składniki: 2 patroszone pstrągi, 2 plasterki cytryny, 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie:      Pstrągi dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Taką marynatą nacieramy mięso pstrąga. Odstawiamy rybki

Aga w kuchni
Śledzik 192

małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty   Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy

mojewypiekiinietylko
3 sposoby na cukinię. 189

Warzywa i owoce obrane ze skórki, zmiksowane razem z dodatkiem np mleka ryżowego albo sojowego, albo zwyczajnie czystej wody. Write a review Save Recipe Print Składniki 1 mała cukinia, 1 banan, sok z dwóch lub jednej cytryny, łyżeczka syropu z agawy (dla osłody, choć cukinia ma w sobie sporo słodyczy). No i z wierzchu można posypać matchą (zieloną herbatą(...)Obieramy ze skórki cukinię i ziemniaki. Na patelni podsmażamy cebulkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i ziemniaki. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka

MODA NA BIO
młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 153

sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać (kapusta młoda jest z importu) na gorącym oleju zrumienić boczek parzony(...)pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić z kapusty odlać wodę i wsypać do boczku, dodać kucharek, przyprawę Harrissa, wymieszać i pod przykryciem dusić z 10 minut bez pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek

W Mojej Kuchni Lubię
Multiwitaminowy mus marchewkowy 227

sobie najwięcej substancji odżywczych bo potrzebowała by ich do dalszego wzrostu. Bazą musu będzie marchewka królowa pod względem ilości Beta karotenu, dodamy również sok z całej cytryny by wzmocnić działanie młodego jęczmienia. Jeśli interesuje Was smak proszku z młodego jęczmienia to jest to smak siana - nie jest on nachalny i przy odpowiedniej kompozycji z innymi produktami mógłby być nawet smaczny(...)goździkiPrzygotowanie:1/ Obieramy marchewki, trzemy na dużych oczkach i przekładamy do małego garnka. Dodajemy wody do wysokości przetartych marchewek i gotujemy do miękkości pod przykryciem2/ Do wywaru z marchewką dodajemy mielone goździki (jeżeli macie w całości dodajcie na 5 minut gotowania i wyjmijcie), sok z cytryny i dosładzamy ją.3/ Przekładamy wszystko do pojemnika od blendera dodajemy młody jęczmień

Kuchnia PROzdrowotna
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 189

pomarańczyCiasto właściwe: 120 g cukrustarta skórka z 1 pomarańczystarta skórka z cytryny80 g mleka15 g świeżych drożdży1 laska cynamonu60 g masła2 jajka30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam esencji pomarańczowej)szczypta soli340 g mąki pszennejDo dekoracji:jajkopłatki migdałówowoce kandyzowanecukier puderWykonanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy(...)mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.Do zaczynu dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Królik w śmietanie 278

części). Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, pozostawiamy na minimum 2 godziny. Cebulę drobno siekamy. 2. Na małej patelni rozpuszczamy trochę masła. Podsmażamy cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło. Na dużym ogniu podsmażamy mięso z każdej strony (to bardzo ważne, inaczej będzie niesmaczny). Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę. Dolewamy wodę tak by zakryła królika(...)dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Do śmietany wlewamy 3-4 łyżki wody z garnka, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy ją do królika. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Sałatka z makaronem i pecorino 182

prażonego słonecznika - 10-15 g sera pecorino ( ser owczy długo dojrzewający) - mała puszka tuńczyka w oleju - sok z połowy cytryny i pieprz do smaku lub przyprawa czubryca Sałaty umyj i osusz, porwij jak lubisz. Słonecznik upraż na gorącej patelni. Wstaw wodę na makaron, osól gdy zawrze i gotuj makaron według opisu na opakowaniu. W między czasie pokrój ser i pomidory

Pasje Jolki
Kurczak z melonem - chicken with melon 260

 Szybko , zdrowo i smacznie? tak -zapraszam na piersi z kurczaka ze słodką nutą melona, przełamanego sokiem z cytryny :) Uwielbiam takie  obiady- jeżeli kochasz

Smaki Edyty
Sernik na zimno kakaowo cytrynowy babci Basi 111

ostudzić !, żeby wyparzyć skorupki ) 2 kostki masła roślinnego ( lub 1 pojemnik okrągły 500 g) , 4 łyżeczki żelatyny (namoczyć w 3/4 szklanki wody na 15 min ) i podgrzewając rozpuścić- nie zagotować ! 3-4 łyżki kakao, sok z 1 cytryny, bakalie : rodzynki ( sparzyć na kilka minut ), skórka pomarańczowa itp. wg własnego uznania.   Sposób przygotowania : Przygotować tortownicę lub blaszkę , wyłożyć folią spożywczą

Pysznosci Babci Basi
Flądra w cieście naleśnikowym z zapiekanymi ziemniakami 212

pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól(...)mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie wkładamy do garnka z odrobiną soli i gotujemy. Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn

upichcic

Proponowane wyszukiwania