cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:139/266)

Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 224

małego naczynia i zalej wrzątkiem. Poczekaj chwilę, aż zmiękną, odcedź, pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej na patelnię, rozgrzej, dodaj pieczarki. Duś do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Pieczarki dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Zmiksuj składniki. Najłatwiej zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Z kolei płatki owsiane(...)wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź, polej zimną wodą. Obierz za skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski buraczkami. Dodaj ocet lub sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Pączki dla początkujących ;) 442

łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy(...)nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki lukrujemy albo trochę już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.  Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe.  Smacznego

prawdziwe jedzenie
surówka z pora,jabłka,marchewki ze śmietaną... 211

Składniki: 8 sztuk małe pory, 1 sztuka duże jabłko, 5 sztuk małe marchewki, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżka cukier, 1 szklanka śmietana gęsta 18% pory części białe i jasnozielone przeciąć na pół i pod bieżącą wodą dobrze opłukać pokroić je na drobno, posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut pory odcisnąć z soku i włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta serowa z gruszką i żurawiną 145

łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 90 g cukru pudru 4 gruszki 4 łyżki żurawiny świeżej cytryna beza: 2 białka 100 g cukier kryształ 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę pomarańczową, puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut(...)całość ale nie za długo tylko to połączenia się składników około minuty. Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny. Układam na serze wgłębieniem do góry. W ser wciskam żurawinę. Białka temp pokojowa ubijam z odrobiną soli na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukier i dalej

wesoła kuchnia
Galarciki drobiowe. 222

listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Vegeta ewentualnie ocet bądź sok z cytryny żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu)  WYKONANIE: Do garnka wlewamy  3 l wody, Dodajemy pierś i nogi, Gotujemy ok. 15-20 min, zbierając szumowiny, Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku i octu

Kuchnia Beaty
Łazanki z czerwoną kapustą 129

Składniki 500 g czerwonej kapusty 200 g makaronu łazanki 200 g surowego wędzonego boczku duża cebula łyżka masła sok z cytryny sól ,pieprz liść laurowy Przygotowanie   Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 222

Ziemniaki obieram, kroję na grubsze nico plasterki i gotuję  przez 10 minut w osolonym wrzątku. Wyciągam z wody, zostawiam w cieple. Kurczaka płuczę, suszę. Ząbki czosnku rozcieram ze solą  za pomocą noża na desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką  nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 168

świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka

Bon Appetit Małgorzaty
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 200

cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem/miąższem(...)już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków ½ dużej cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 4 gałązki kopru 4 gałązki pietruszki listki oskubane z dużej gałązki rozmarynu 10-12 pomidorków koktajlowych sól pieprz

Karo in the Kitchen
Piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem 151

mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego); 1 cytryna; 3 g kurkumy; sól; świeżo mielony pieprz do smaku;   Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę w celu uzyskania żółtego koloru. Zieloną część pora odciąć, natomiast pozostawić część białą i jasnozieloną. Pozostawioną część pora(...)poprzek (tak jak por) na cieniutkie filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem (ja pokroiłam w średnią kostkę). Posolić, doprawić pieprzem i pozostałym tymiankiem, skropić sokiem z połowy cytryny i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około jednej minucie. Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym

In my kitchen
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z POWIDŁAMI I CYTRYNĄ 115

dworze przy grillu.  Składniki : młoda kapusta 1 i 1/2 główki przecier 2 łyżki powidła śliwkowe 2 łyżki sok z cytryny 2 łyzki sól, pieprz do smaku kostka rosołowa 2 szt. kiełbasa zwyczajna lub inna np. śląska 2 pętka woda 2 szkl. + 1 szkl. przyprawa do bigosu do smaku koperek 1 pęczek marchew 1 szt.  olej do smażenia(...)się miękka wodę - sok odlać. Wlać czystą wodę (1 szkl. ). 2. Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Przysmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty wraz z olejem ( wtedy bigos nie będzie jałowy ).  3. Do bigosu dodać kostki rosołowe. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać powidła, przecier, sok z cytryny, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić pieprzem

Kuchnia Paulettes
Torcik delicja jabłkowa 260

Biszkopt jasny (na dwa blaty):6 jajek2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiszkopt kakaowy (na jeden blat):3 jajka1/2 szklanki cukru1/3 szklanki mąki

Świat Ciasta
Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i czerwonej cebuli 99

łyżek oliwy (lub oleju np. z pestek winogron) 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej) sól pieprz Wykonanie: Liście szpinaku opłukujemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy i wsypujemy do miski (jeśli liście są duże należy porwać je na mniejsze kawałki). Pomarańcze obieramy, a następnie wycinamy cząstki

MyCookBook.pl
Wegetariańska zupa Tom Kha 180

Składniki: 400ml mleka kokosowego 200ml wody 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry(...)łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe

Tajskie smaki
Mrożona cytryna, z czym to się je ? 122

pryskane przed transportem. Osuszamy. Następnie wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, wodę odcedzamy. Owoc dokładnie wycieramy i kroimy na pół. Nie zdejmujemy skórki, nie wyjmujemy pestek. Wkładamy do plastikowego pudełeczka i chowamy do zamrażarki. Mrożoną cytrynę ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio do dań, do których wykorzystujemy sok z cytryny

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania