Zapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi
Mienta blogziemniaki puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 30 % 3 łyżki soku z cytryny 4 ziela angielskie 4 liście laurowe cukier sól pieprz Porcję mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz związane gumką zielone elementy z młodej włoszczyzny oprócz pietruszki(...)koperek również. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone elementy związane gumką i wyrzucamy. Wrzucamy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości koło 15 minut. Na koniec dajemy sok z cytryny, śmietankę, koperek i pietruszkę. Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Zupa najlepiej smakuje na następny dzień
KuchcikoweLoveniecała połówka świeżej czerownej papryki, 1/4 czerwonej cebuli, kilka suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, sok z cytryny do delikatnego skropienia, sól, pieprz. Uwaga!!! Do sałatki można również dodać 3-4 łyżki oliwy, wtedy nie będzie się tak rozsypywać . Przygotowanie: Kuskus zalać 250ml wrzącej wody i przykryć na 5min. - dwa razy w między czasie zamieszać. Natkę pietruszki posiekać, suszone pomidory pokroić
W kuchni u Monikidorsza surowego, pęczek zielonej pietruszki, 6 szt. oliwek zielonych, 10 dek sera żółtego gouda, 1 łyżkę kapary, pieprz kolorowy do smaku, 4 listki lubczyku świeżego, olej rzepakowy, ¼ cytryny. Przygotowanie: Listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy(...)czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy. Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest
Moniki Smakołykiryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut) wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku 3 duże marchewki 3 duże pietruszki 1/2 bulwy selera 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 liści laurowych(...)łyżka oleju do smażenia warzyw ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku Przygotowanie ryby: Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku. Przecedzić wywar przez sito, czysty wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum. W garnku z gorącym wywarem układać po kilka płatów ryby. Wywar
Codziennik Kuchennyznając celu tej operacji zawsze ten etap pomijałam. Tym razem moczyłam (chciałam przyspieszyć rozmrażanie) i jakież było moje zdziwienie. Uda idealnie umyte i wypłukane po kilku godzinach moczenia zabarwiły wodę na różowo! Jeśli nie przepadasz za orientalnym i przyprawami możesz spokojnie opuścić ich dodatek, a same warzywa tylko posolić i oprószyć pieprzem. Będzie równie smacznie! Polecam! Składniki: 2 gęsie(...)goździki roztarte w moździerzu skórka otarta z cytryny kieliszek czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 2 łyżki gęsiego smalcu 250 ml bulionu Wykonanie: uda gęsie dokładnie wypłukać, pozbawić resztek piórek i namoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie mięso dokładnie osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i obranym, rozdrobnionym czosnkiem. Ułożyć nogi w naczyniu, przykryć folią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem
W SMAKdodatek do obiadu.Polecam! Składniki:4 średnie, czerwone buraki;2 średnie jabłka;1 średnia cebula;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Gospodyni Miejskagodz. w lodówce (opcjonalnie) Składniki: 1 duży pęczek zieleniny (dowolnej, np. szpinaku, botwinki, liści mlecza, pokrzywy) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku opcjonalnie: ser feta do posypania Przygotowanie: Zieleninę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest bardzo zabrudzona (np. jest to dzika zielenina przyniesiona z dworu) radzę wymoczyć ją dwukrotnie w zimnej wodzie(...)Oczyszczoną zieleninę pokrój na kawałki wielkości kęsa. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej zieleninę i gotuj, aż zwiędnie (ok. 3 minuty). Odcedź i przełóż do zimnej wody (dzięki temu zachowa żywy zielony kolor). Ponownie odcedź liście i przełóż je do miski. Polej oliwą i wymieszaj. Przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na godzinę. Tak przygotowana
Chilli Czosnek i Oliwapudru (można dać trochę więcej) 7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki wrzącej wody Frużelina wiśniowa (lub 2 puszki po 400 g gotowej frużeliny): 800 g wiśni (mrożonych lub świeżych) 8 łyżek cukru sok z 1 cytryny 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto kakaowe: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy(...)całkowitego rozmrożenia). Dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/2 szklanki powstałego z wiśni soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie odstawić z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masa serowo-śmietanowa: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Twaróg wraz z cukrem pudrem
MyCookBook.plCIASTO : 1 jajko 1/2 szklanki mleka lub wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny mąka do obtoczenia kwiatów olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Marioliziół. Moje dziecko uwielbia to słoneczne połączenie, więc chętnie przyrządzam taki napój na podwieczorek, gdy wraca z przedszkola :) ananas 2 pomarańcze cytryna zielony ogórek łodyga selera naciowego kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżej mięty opcjonalnie woda mineralna, gdyby sok wyszedł za słodki Owoce i ogórka obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy do wyciskarki (lub sokowirówki). Powstały sok mieszamy
Mienta blogKarola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem
Pyry na GazSkładniki 4 duże żółtka, 1 ja jko 3/4 szklanki cukru pudru ¼ szklanki drobno startej skórki z cytryny 1/3 szklanki soku z cytryny szczypta soli 6 łyżek dobrego masła Wykonanie: Do metalowej miski nałożonej na garnek z wodą ( na gazie) ale tak aby dno miski nie było zanurzone w wodzie i woda nie może wrzeć wrzucić wszystkie składniki oprócz masła
W garach u Gosisię pysznym zdrowym sokiem. Dla tych co nie maja wyciskarki to można w blenderze. Drobno posiekać pietruszkę Dodać wyciśnięty sok z cytryny i resztę składników ,i do blendera. Dokładnie wymieszać. P ietruszka poprawia trawienie usuwa nadmiar wody z organizmu, eliminuje obrzęki które sprawiają ze wyglądamy grubiej niż jesteśmy w rzeczywistości.ps.jest gęsty jak mus.Nie wiem czemu ,ale ta gęstość
w mojej kuchni