cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:133/266)

SAŁATKA Z CIECIERZYCY Z KURCZAKIEM 138

PRZYGOTOWANIE :  Ciecierzycę moczymy w wodzie kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania delikatnie ją solimy. Następnie odcedzamy i studzimy.  Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki szatkujemy.  Do miski przekładamy ciecierzycę, dodajemy warzywa, olej, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Sałatkę dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy porcje ciecierzycy, na to kładziemy pieczone

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i Pecorino Romano 216

łyżki oliwy z oliwekprzygotowanie Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć plasterki cebuli w małej misce z zimną wodą na 15 do 20 minut, w tym czasie przygotować resztę składników.Zrobić dressing. W małej misce wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę i szczyptę soli i pieprzu. Wlać mieszając oliwę z oliwek. Odstawić na ok.Przygotować brukselki - zdjąć  zewnętrzne

Stare Gary
Warzywny tort dla weganina na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA BIAŁA. 265

międzyczasie mieszamy w kapuście, która coraz bardziej mięknie i zmienia kolor na coraz ciemniejszy, aż wygląda prawie jak bigos, - dolewamy trochę wody i przykrywamy patelnię, żeby zrobiło się trochę sosu, - na koniec skrapiamy kapustę sokiem z połówki cytryny. Wszystko trwało niecałą godzinę (od obrania cebuli do wyłączenia ognia pod patelnią), w międzyczasie robiłam inne rzeczy i wyjątkowo nie spieszyło(...)dużo wcześniej ale warto było zostawić ją na dłuższą chwilę, żeby wyszła właśnie taka. Dodatkiem do kapusty była marchewka, starta na tarce i zmiękczona trochę w garnuszku, bez tłuszczu, wody, niczego, sama ze sobą, no i surowizna - trochę kapusty pekińskiej, czerwone papryki, ogórki kiszone. Dobre. Reszta rodziny, nie będąca na diecie, zjadła dodatkowo ziemniaki z marchewką pogniecione z olejem kokosowym

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tort z bananami 213

masła Krem 250 g serka mascarpone 350 śmietany kremówki 36$ 3 łyżki cukru pudru Przełożenie 3 duże banany sok z 1/2 cytryny Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kieliszki amaretto 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki przegotowanej wody Sposób przygotowania 1.  Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbić jajka ( w temp pokojowej) wsypać cukier i wanilię(...)opadnie, pozostanie płaski. Po wystudzeniu przekroić na 2-3 blaty wedle uznania. 2.  W czasie gdy biszkopt stygnie przygotowujemy nasączenie i krem. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy zalewamy przegotowaną wodą w 1/3 szklanki dodajemy cukier, czekamy aż wystygnie i dodajemy amaretto 3.  Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona

W kuchennej krainie
Domowe ptasie mleczko 1577

masła 2 łyżki wody Przygotowanie: Spód formy wyłożyć herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie polewy

Niezły Młynek
Sałatka brokułowa z żurawiną 243

dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie. Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra. Ser bałkański pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć. Przygotować sos. Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie

kolorowotorcikowo
Śledzie z granatem i rodzynkami 184

granatu.  Składniki: 5 matiasów  1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 1/3 szklanki oleju szczypta cukru woda i pół szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny

Gosia gotuje
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 520

łyżeczki mieszanki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, porządna szczypta chilli, pieprzu i czosnku w proszku, sól  - garść tartego sera - sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części(...)kukurydzę), posolić, podlać mlekiem. Po chwili na patelnię wrzucić mięso, szybko podsmażyć, przyprawić curry, papryką, chilli, pieprzem i czosnkiem, Pod koniec dodać ugotowaną kaszę, serek kremowy, skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu do czasu, aż mleko odparuje.  Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać

Kuchnia Ellie
Sałatka z pęczaku 155

czerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka musztardy • 1 łyżka sosu sojowego • sok z 1/2 cytryny • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotować kaszę w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. • Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. • Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki

To co kocham
Jak złagodzić pieczenie po oparzeniu pokrzywą. 136

przyłóż do poparzonego miejsca. Możesz też przyłożyć plasterki cytryny.                            Sposób nr 3   R ozpuść pół łyżeczki sody oczyszczonej w 1/2 szklance wody. Namocz w roztworze gazę i przyłóż do miejsc poparzonych pokrzywą

Przepisy i porady kulinarne
Bułki pieczone i podane z sosem serowym i owocami morza 195

odczekać i delikatnie wyjąć miskę. Uważać , żeby się nie oparzyć bo jest miska bardzo gorąca. Przygotowanie owoców morza, zamrożone owoce morza zalać wrzącą wodą, wymieszać, zostawić tak na 20-30 sek. Odcedzić i polać sokiem z cytryny, wymieszać. Odstawić na bok. Sos – na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i posiekaną drobno chilli i czosnek.Ziarenka z chilli można

Kuchnia Pokoleń
KREMOWA ZUPA Z CYKORII 163

kostkę. Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając. . Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową. Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka flamandzka 268

duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony) sól sos 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze różyczki, umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie (osobno różyczki z kalafiora i brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę i grejpfruta pozbawić

Ugotować
SAŁATKA Z BOBEM I TUŃCZYKIEM 193

pół szklanki oliwy z oliwek 3-5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z połowy cytryny sól, czarny pieprz starty ząbek czosnku (opcjonalnie)   Bób umyłam  i  zalałam zimną wodą. Gotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Można dodać świeżego koperku, który doda mu smaku. Odstawiłam go do ostygnięcia. Kolejno do miski wkładałam: porwane

potrawyregionalne