cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:159/266)

JARMUŻOWY KOKTAJL Z IMBIREM 167

przysłowiowy wampir na czosnek, chętnie pije też i jeszcze komentuje "to jest pyszne mamo" :) Potrzebne są:  - 4 banany + woda  (baza wszystkich moich szejków, zamiast mleka) - 1 duży liść jarmużu - 1 jabłko ze skórką - sok z połowy cytryny - plasterek imbiru (max 1 cm) Z jabłka usuwam tylko gniazdo nasienne a liściowi jarmużu usuwam grubą łodygę. Blenduję wszystko razem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Maślany dorsz z estragonem i kolendrą 242

Filety nacieramy solą, kolendrą i estragonem, skrapiamy cytryną i przekładamy do pojemnika Zalewamy rybę mlekiem i dajemy parę plasterków cytryny. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. 2/ Wyjmujemy rybę z lodówki. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła. Rybę obtaczamy w mące jaglanej i smażymy na maśle

Kuchnia PROzdrowotna
Lemoniada z czarnego bzu 213

glownego nosnika smaku i aromatu.LEMONIADA Z CZARNEGO BZU :Do przygotowania lemoniady wystarczy jeden sciety kwiatostan,ktory nalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gruszki na okrągło 189

migdałami. Składniki. Ciasto. 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 5 dag cukru pudru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 łyżki wody lodowatej Nadzienie. 2 -3 gruszki 120 g masła 150 g cukru 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny 10 dag migdałów w płatkach Wykonanie. Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę

Kulinarny karnet Christophera
Ośmiornica marynowana w oliwie 193

oliwie i przyprawach, do podania na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: Składniki: 1 ośmiornica, szklanka wody, 50 ml octu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej(...)tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami i ew. błonę w środku worka.  Świeżą zazwyczaj trzeba wcześniej wypatroszyć i porządnie oklepać tłuczkiem do mięsa. W rondlu zagotować wodę z przyprawami i octem. Worek przekręcić na drugą stronę, macki które są twardsze od pozostałej części  zanurzyć kilka razy we wrzątku  po 5 sekund po czym włożyć całego

SzczyptaSmaQ
Juszka rybna 134

pietruszki, spory kawałek selera, por, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, sok z cytryny, słodka śmietana Sposób przygotowania: Warzywa obrać, umyć i przełożyć do garnka. Dodać sprawioną i oczyszczoną rybę (w całości, razem z łbem). Zalać zimną wodą – ma tylko przykryć warzywa i rybę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i zmniejszyć ogień(...)przełożyć ponownie do wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać majeranek. Jeszcze chwilę gotować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec zaprawić śmietanką.  Zupę doprawiać sokiem z cytryny już po nalaniu na talerze (wedle uznania). Podawać z ugotowanymi, ugniecionymi ziemniakami okraszonymi podsmażona cebulką

Nie tylko w kuchni
Placki ziemniaczano-cukiniowe z parmezanem 179

oleju rzepakowym. Usmażone placku układamy na ręczniku papierowym. PRZYGOTOWANIE salsy pomidorowo-paprykowej: Pomidora sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą. Wszystko dokładnie mieszamy

kulinarnyJa
Sałatka drobiowa z owocami 173

łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy dijon sałata do przybrania Przygotowanie   Filety przyprawiłem solą i pieprzem , a następnie usmażyłem ok. 4 min z każdej strony na rozgrzanym oleju , odstawiłem przykryte na bok. Ananasa pokroiłem w plastry, obrałem i usunąłem z nich środek , pokroiłem w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedziłem na sitku , opłukałem w zimnej wodzie i osączyłem. Cebulę(...)Pomidor umyłem i pokroiłem w kostkę , usunąłem przy tym gniazdo szypułki. Bazylię opłukałem, otrząsnąłem z wody i drobno posiekałem. Filet pokroiłem w paski i wymieszałem w misce z ananasem, kukurydzą, fasolą, cebulą oraz pomidorem. Listki sałaty opłukałem , osuszyłem. Rosół wymieszałem z sokiem z cytryny, musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polałem sałatkę, posypałem bazylią i całość delikatnie wymieszałem. Podałem

R'n'G Kitchen
Zupa buraczkowa mojej babci 2437

seler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki 6 szt  - mąkę do zagęszczenia zupy 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA - wstawiam wodę z kością, między czasie przygotowuję włoszczyznę, obieram i kroję w kostkę a marchew w talarki. - obieram(...)gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru  aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam

Basia w kuchni
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 181

gorącego dodać pokrojone buraki, gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać sok z cytryny lub ocet, kwas buraczany, zamieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Gdy wywar naciągnie mocno podgrzać, ale nie do wrzenia. Podawać z uszkami. Uszka 200 g mąki ok. ½ szklanki gorącej wody 1 żółtko 2 łyzeczki oleju + 1 łyżka do smażenia 250 g grzybów leśnych

Pełny talerz
Moqueca de bacalhau 183

Wrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia. I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości. Przygotowanie moqueca:Płaty dorsza  marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Bierzemy

Smaki Brazylii
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 224

Serwus! Dziś proponujemy Wam coś na deser! Umiarkowanie słodki, z kwaskowatą nutą limonki i cytryn oraz lekko ziołowego smaku herbaty! Ja osobiście przepadam za sernikami z galaretką. A jej kolor? Jest fenomenalny! Wypiek sporządzany był jakiś czas temu na konkurs zorganizowanym przez Magdę z bloga PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Fundatorem nagród była firma Teekane - my serdecznie(...)limonki   szczypta imbiru Warstwa śmietankowa: 1 opakowanie schłodzonej śmietanki 30% (250ml)   2 łyżki cukru pudru ¼ szklanki zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka skórki otartej z limonki odrobina cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie) Galaretka limonkowa z nutką cytryny: sok z 4 limonek  sok z 1 cytryny  ok.50ml ostudzonej, zaparzonej z 1 torebki herbaty Teekanne 5 łyżek

Symfonia Smaków
Zielona sałatka 360

pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz

Z miłości do słodkości
Sałatka ziemniaczana z porem i oliwkami do mięs z grilla 360

jednakowej wielkości kremowych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 por 3-4 korniszony sól i pieprzsok z cytryny mały kubek kwaśnej śmietany mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy łyżka ostrej musztardy posiekana natka pietruszki i koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć

Czerwień i błękit
Grillowany pstrąg łososiowy z cytrynowo - maślanym sosem i karmelizowaną marchewką baby 184

szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu(...)potrząsając rondlem obsmażamy chwilę, aby pozbyć się szronu. Następnie dodajemy wodę, cukier, ocet, sól, pieprz i chilli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu często mieszając aż do zredukowania się płynów. W drugim rondlu rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, szklimy, następnie zalewamy sokiem z połowy cytryny i winem. Gotujemy do redukcji płynów o połowę. Następnie dodajemy śmietankę

Cook&Love

Proponowane wyszukiwania