cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:164/266)

Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 239

ulubione zioła, pieprz, sól- 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty- łyżka ziarno siemienia lnianego- garść prażonego ziarno słonecznika- olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny- łyżka miodu rzepakowego- sól, pieprz do smaku- ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy(...)cukinię i pomidory w kostkę 1cmx1cm. Kuskus płuczemy, po czym zalewamy wrzątkiem tak dużo, aż woda przykryje kasze. Kaszę mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Sajkofanka smaku
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 159

polewaj jej sokiem z cytryny. Jest to zbędne - przejdzie ona aromatem wywaru.  podczas gotowania ryb, wywar musi być gorący, ale nie wrzący (nie może bulgotać). Jego temperatura powinna utrzymać się pomiędzy 80 a 95   ° C, czyli nieco poniżej temperatury wrzenia . Poradzisz sobie bez użycia termometru. Gdy woda osiągnie temperaturę 80   ° C , będzie(...)wyglądać, jakby przymierzała się do gotowania :-) - nad powierzchnią zacznie unosić się para, ale woda nie będzie bulgotać. Od tego momentu pilnuj kuchenki, regulując moc palnika tak, aby utrzymać ten stan przez cały czas gotowania. do tak rozgrzanego, ale nie gotującego się wywaru włóż ryby i pozwól im dojść. C zas gotowania

Szybko Szybkowar
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 191

pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!).  Garnek przykrywamy, gotujemy zupę ok. 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 -3 minuty.  Na koniec doprawiamy do smaku solą. Zupę podajemy bardzo gorącą, skropiona cytryna lub limonką i z daktylami do pogrzyzania. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepsza babka gotowana 149

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą.  Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą.   Gotujemy ok. 90 minut. Smacznego

Pyszności Słodkości
Ptysie z kremem cytrynowym ( lemon curd ) i bitą śmietaną 173

Składniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 128

tych ze słoika) Do blendera wrzucamy oliwki, pomidory i nerkowce, oraz oliwę, miksujemy (opcjonalnie można dodać czosnek,sok z cytryn albo trochę parmezanu) uwaga: 1)Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa czy woda), czy pomidory były suche, czy w oleju oraz czy dodajesz ser.  2)Nie solimy- pomidory i oliwki są wystarczająco

Bon appetit mon amie
Sałatka z tuńczykiem i grzankami 153

pomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka  z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Chłodnik Litewski 138

zsiadłego mleka 400ml jogurtu greckiego 2-4 jajka pęczek botwinki z buraczkami pęczek koperku ogórek wężowy sok z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa

Pyry na Gaz
Makaronowy omlet z kurczakiem i warzywami 195

Sól Pieprz 3 jajka + 0,5 łyżeczki soli Filet kroimy w kosteczkę, marynujemy ok .20 minut w oleju z cytryną i bazylią oraz curry. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki oraz pora w plasterki. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.  Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy makaron. Jajka roztrzepujemy, solimy

VioletoweKucharzenie
Dietetyczne curry z kalafiorem 153

łyżeczka curry  - pieprz, sół - 2 duże pomidory  - 1 średniej wielkości kalafior  - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego  Przygotowanie :  Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić, w tym czasie ugotować na parze kalafior, obrać pomidory, na patelkę dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory

zdrowa vege kuchnia
Dressing do sałatek z nasionami chia i zieloną herbatą 197

konsystencji i świetnych walorach zdrowotnych. By pokazać wam gęstość jaką uzyskuje się przy proporcjach 1 część chia 9 części wody nagrany został krótki film. Zapraszam! Na 2 sałatki Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Łyżeczka nasion CHIA Sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru brzozowego 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka mocnego naparu z zielonej herbaty Przygotowanie: 1/ Wyciskamy

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto cytrynowe. Wypieki robione razem z dzieckiem. 153

oliwek, sok z jednej cytryny, ewentualnie starta skórka cytrynowa. Przepis: Dokładnie rozmieszać cukier z 2 żółtkami. Dodać sok z cytryny (i ewnetualnie startą skórkę cytrynową). Dorzucić mąkę i oliwę z oliwek. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco plastyczne dolać odrobinę wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodać białka ubite na sztywną pianę. Całość przełożyć do posmarowanej masłem foremki. Włożyć do piekarnika. Wypiekać

MODA NA BIO
Czy to jeszcze Golden Syrup? 143

czujnie pilnując, by cukier się nie przypalił.Zestawić z ognia.Dolać do rondelka wrzącą wodę (uwaga może pryskać - wrząca woda jest i tak chłodniejsza niż rozgrzany karmel), dosypać pozostałą mieszankę cukrów -waniliowy, biały, trzcinowy (razem 500g), dolać sok z cytryny i pomarańczy.Ponownie postawić na ogień. Rozgrzać, przemieszać, zmniejszyć płomień do minimum i gotować kolejne 45 minut.Po tym czasie przelać

W kuchni wieczorem
Grillowana cukinia z puree z batata i jarmużem 180

Batata obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, cukinie kroimi w plastry obsypujemy solą i pieprzem nacieramy olejem słonecznikowym i wstawiamy do piekarnika na ok 160stopni aż do zarumienienia2/ Ścieramy korzeń pietruszki, umyty jarmuż przekładamy do  miski, dodajemy starty korzeń pietruszki, pokrojoną w pióra cebulę czerwoną i pokruszone orzechy włoskie. Łyżkę cytryny i 4 łyżki oliwy mieszamy z solą

Kuchnia PROzdrowotna
Tabbouleh, letnia sałatka 179

małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórka

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania