szklanka bulionu lub wody 5 suszonych pomidorków w oleju / drobno pokrojonych 1 bakłażan 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz CZOSNKOWY WINEGRET garść listków natki pietruszki / posiekanych garść koperku / posiekanego 1-2 ząbki czosnku / starte na tarce lub wyciśnięte przez praskę 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy(...)będą gorące, ale nieprzypalone dolewamy szklankę bulionu lub wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, spulchniamy kaszę widelcem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Wykładamy na półmisek. WINEGRET: Do miseczki wlewamy sok z cytryny i miód. Dodajemy czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy do połączenia
cool and mintyoliwek 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz SKŁADNIKI NA PESTO: 50 g obranych pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni(...)kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonylaska wanilii skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny ok. 2/3 szklanki pokrojonych migdałów, orzechów i bakalii Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Miksując dalej dodać śmietanę. Naczynie w którym miksowaliśmy w/w składniki stawiamy na większym naczyniu z gotującą się wodą, tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z ubitymi jajkami. Ubijać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wodę dodajemy pieprz, sól i liść laurowy. Wkładamy buraczki do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, uważając by nie rozgotować buraków. Mają być al dente- nie do końca ugotowane. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego
KreatywnePinygodzinach na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowane wcześniej krewetki. Po kilku minutach gdy woda już odparuje zmniejszamy ogień. Dodajemy białe wino oraz masło. Wszystko razem dusimy do momentu uzyskania gęstego sosu. Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Następnie dodajemy posiekane papryczki i wyciskamy połówkę cytryny. Dusimy jeszcze przez około minutę. Krewetki wykładamy do małej miseczki i skrapiamy sokiem
Animelka Blogwyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika zaś wstaw naczynie z zimną wodą. W misce ubij krótko na średnich obrotach ser śmietankowy i mascarpone. Dodaj cukier i miksuj około 1 minuty. Wbij po 1 jajku, krótko miksując po każdym dodanym. Teraz dodaj mąkę, skórkę z cytryn, esencję waniliową oraz ziarenka z laski wanilii. Całość miksuj około 1 minuty
Słodko-Słony Świat Ilonyniezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Składniki: ok. 300 g świeżego łososia sok z połowy dużej cytryny koperek (może być suszony) sól pieprz 400 g mrożonego szpinaku duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera(...)dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby. Mozzarellę (lub żółty ser) ścieramy na tarce
Słodka Stronagęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków papryczki chili listki azjatyckiego zioła Atsina cress (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane Kolendrę opłukać,osączyć z wody,oberwać ok. połowy listków od łodyżek a te drobno posiekać i odłożyć.Resztę posiekać razem(...)ogórek,kolendrę posiekana z łodyżkami,crem kokosowy,puder zielonego curry,odmrożony szpinak,sos rybny i dopełnić 250 ml zimnej wody.Wszystko razem zblendować na gładką zupę. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia. Schłodzoną już zupę rozlać do czarek i do każdej dodać kopczyk świeżych korzonków fasoli mung. bron:emte
Sztuka gotowania w/g Samirydodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy
mojewypiekiinietylkopomidorków koktajlowych ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek 10 cm świeżego ogórka pół cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę. Studzę kaszę. W międzyczasie: kroimy
OstryKęscaly swiat.Sernik bardzo prosty w przygotowaniu,wilgotny,gesty,bardzo kremowy,rozplywajacy sie w ustach,dzieki pieczeniu w kapieli wodnej.Foremke owinelam folia aluminiowa i ustawilam w wiekszym naczniu wypelnionym woda na wysokosc 2 cm.Ten sam efekt mozna uzyskac wstawiajac na dno piekarnika naczynie wypelnione goraca woda.Sernik ,ktory na pewno bedzie smakowal kazdemu.Nie zachwyci jednak smakoszy liczacych kalorie,bo dodatek 2 kubkow(...)minutostudic podpieczona mase ciasteczkowa na kratce kuchennejser,jajka,smietane i maczke ziemniaczana i sok z cytryny wymieszac i wylac na podpieczony spod.Tortownice o srednicy 26 cm owinac dwoma pasami foli aluminiowej na krzyz i i ustawic w wiekszej formie wypelnionej goraca woda,tak by siegala na wysokosci 2 cm tortownicy.Sernik piec 45 minutsmietane rozmieszac z cukrem pudrem.Wylac na sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mała cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Płaty śledziowe warto zamoczyć jeżeli są zbyt słone ( ja zawsze tak robię, moczę w wodzie na 30 minut do 1 godziny ). Buraki pieczemy w piekarniku ( u mnie to trwało 40 minut(...)godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki, podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Wszystkie składniki razem mieszamy ( dokładnie, lecz delikatnie ). Całość posypujemy pokruszonymi żółtkami i natką pietruszki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewywyjdą z nich robaczki. Przygotowane mniszki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 30 minut. Ostudzić. Następnie przecedzić mniszki, tzn. umieścić je na durszlaku i wydusić, aby uzyskać jak najwięcej wywaru. Ponownie wywar wlać do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu (około
Ugotowaćwywaru warzywnego2 liście laurowe3 łyżki majeranku6 ziaren czarnego pieprzu4 ziarenka ziela angielskiego3 łyżki soku z cytryny sól, pieprzKiedy zobaczyłam po raz pierwszy ten przepis na stronie dusiowakuchnia - wiedziałam, że będzie przepyszny... i tak właśnie było :)Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na całą noc do namoknięcia. Buraki umyć i ugotować do miękkości przez około
Świat Domowej Kuchni200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną dymkę, imbir pokrojony
Tajskie smaki