łyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków Sos: Tahini – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z ½ cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy
Kuchnia Bon Appetitlemon curd skórka z otartej cytryny Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką. Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem: pół szklanki gorącej wody łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam) sok z połówki cytryny Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz
AZgotuj!zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obrane buraki pokroić w plasterki, włożyć do garnka dodać umytą włoszczyznę zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami. Następnie zabielić śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszczyk świetnie smakuje
RAROSSAniechciany, niekochany - KATAR. Pomóc może ONA - rozgrzewająca herbatka z cytryną, goździkami i miodem. Składniki torebka czarnej herbaty bądź Rooibosa plaster cytryny 4 goździki 1 łyżeczka miodu Sposób Herbatę i goździki wrzucamy do kubka, zalewamy wrzącą wodą, parzymy (czarna 2 - 3 minuty, Rooibos do 5 minut) po tym czasie wyjmujemy torebkę, dodajemy plaster cytryny oraz miód
Kuchenne aromatylaski wanilii lub cukier waniliowy 250ml wina białego 125ml śmietanki 4 łyżeczki żelatyny 200ml śmietanki do dekoracji Wycisnąć sok z 2 cytryn. 1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości. Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę. Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić. Krótko przed
Kulinarny karnet Christopheraśmietany 18% tł do zup Suszona włoszczyzna 100g 4 ziemniaki pokrojone w kostkę 100g sera pleśniowego typu rokpol 1 cebula Sól himalajska, cukier, sok z cytryny, pieprz Przygotowanie: 1/ Włoszczyznę zagotowujemy w 3 litrach wody (20 min przed końcem całkowitego gotowania dodajemy ziemniaki), pieczarki myjemy i kroimy w grube talarki, obraną cebulę kroimy w pióra Pieczarki i cebulę solimy(...)cebulą wraz z masłem i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy starty na tarce ser i śmietanę i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą. Solimy, dodajemy pieprzu, cukru i soku z cytryny i jeszcze raz dokładnie mieszamy 3/ Podajemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaaronii 0,5 kg dojrzałych owoców bzu czarnego 10 dkg malin 5 dkg liści malin ( zdrowych bez oznak chorobowych ) 2 goździki 1 pomarańcza 1 cytryna 0,75 dkg cukru 0,5 l wody Sposób wykonania : O woce aronii i bzu czarnego oczyść, opłucz i włóż do zamrażalnika przynajmniej na 24 godziny. Wodę zagotuj, wsyp do wrzącej wody zamrożone owoce
Przepisy i porady kulinarnecukru, 50g wiórków kokosowych, 50g rodzynek. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około
Z miłości do słodkościbiałej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła. Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka
Bon appetit mon amiepomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy
Moniki SmakołykiSkładniki (na dwie porcje) - 2 szklanki wody (ok. 500 ml), - 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20ml), - 6 łyżeczek natki pietruszki (ok. 36 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki. Koktajl pietruszkowy jest bogaty w: - żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, - witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Wartość odżywcza jednej porcji: Energia: 10,4 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmasła 170 g ryżu arborio cienko obrana skórka z cytryny, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml wody kokosowej, 3 łyżki zimnego masła, 400 g borówki amerykańskiej*, 2 – 3 brzoskwinie, łyżka listków melisy, Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając
królestwo garówMoże możecie polecić jakieś modele? Składniki 3 liście jarmużu oderwane od łodyg 2 miękkie kiwi 2 gruszki 1 nieduży zielony ogórek sałatkowy 250-300ml wody 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania Wszystko razem zmiksować w blenderze. I tyle! Może jeszcze kupić fikuśne słomki
W kuchni wieczoremdanej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają
Pełny talerzłyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny do mięs (w słoiczku) 2 łyżki miodu 1/5 szklanki wody lub białego wina skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy miodem oraz przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej
Mania Gotowania