cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:106/266)

Sernik truskawkowy na zimno 183

Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć

Stare Gary
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 218

solonych filetów z matiasa4 duże cebule2 listki laurowe4 ziarna pieprzu4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas.  Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam

W kuchni Karmel-itki
Śledzie z jabłkiem w śmietanie 156

Klasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok

Kuchnia domowa Ani
Koktajl mango, brzoskwinia, banan na bazie jogurtu i wody kokosowej 229

fantazja poszybowała i w efekcie powstał inny, ale równie pyszny koktajl z owoców południowych - enjoy! :) Składniki: mango jogurt naturalny, może być typu greckiego woda kokosowa brzoskwinia pół banana wiórki kokosowe cynamon świeży korzeń imbiru sok z cytryny Wykonanie: Do naczynia, w którym będziemy blendować koktajl wkładamy jogurt, mango i mleko kokosowe w proporcji 2 - 2 - 1. Blendujemy na gładką masę

Taste Of My Day
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 193

zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier(...)pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą

W Mojej Kuchni Lubię
Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole 237

listków bazylii.Składniki: 2 piersi z kurczaka,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),4-5 łyżek zimnej wody,sól, świeżo zmielony pieprz,2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego.Piersi posiekać drobniutko lub zmielić. Dodać bazylię, skórkę cytrynową(...)mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
SZARLOTKA Z KARMELEM 254

SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * cukier puder – 40 g * zimne masło – 120 g * zimna woda – ok. 5 łyżek NADZIENIE: * soczyste jabłka – 1 kg * sok z cytryny – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 80 g * masło – 65 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy

Ostra na Słodko
Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami 104

łyżka ciepłego mleka; szczypta cynamonu; 50 g brązowego cukru; 100 g rodzynek; 100 g posiekanych migdałów; 1 żółtko do posmarowania; 1 łyżka wody; Do dekoracji: 80 g cukru pudru; 3-4 łyżki soku z cytryny; 20 g posiekanych niesolonych pistacji; Wykonanie: Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołeki wkruszyć do niego drożdże. Posypać je 1 łyżeczką cukru i wlać(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec 25-30 minut. Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia

In my kitchen
Sakiewki ze szpinakiem i feta 113

suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5  szklanki mleka - 2 jajka -  szczypta soli - 2  łyżki oleju - pół szklanki wody gazowanej Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie zielony(...)mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :) Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :) Wszystko - oprócz gazowanej wody  wrzucamy do miski  i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji. Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy na małym ogniu

dlaSmaQ
Przecier z mirabelek 149

jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru. Składniki: -5 kg mirabelek -1,5 kg cukru -1 cytryna    Mirabelki myjemy i w całości wkładamy do garnków z niewielką ilością wody ( ok. 200 ml ). Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców.    Przecieramy przez sitko.    Do przecieru dodajemy cukier

Maminek kulinarny
Caprese z kurczakiem i figami 146

Przygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia

Słodko-Słony Świat Ilony
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 172

60zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. NAMACZANIE GRZYBÓW (1 min + 15 min czekania) Grzyby płuczemy, wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 min, aby się namoczyły. Po tym czasie odlewamy wodę i ściskamy je w ręce, aby odsączyć resztki płynu. 2. BAKŁAŻAN (5 min + 15 min czekania) Przy zakupie bakłażana warto kierować się jego wielkością – lepiej kupić mniejsze okazy, gdyż mają(...)wydrążonym bakłażanem – lekko posypujemy solą jego wnętrze i odstawiamy na ok. 15 minut. Miąższ trochę zbrązowieje, ale można temu zapobiec i skropić go sokiem z cytryny. Po tym czasie płuczemy środek bakłażana pod bieżącą wodą, tak samo robimy z wydrążonym miąższem. Odciskamy miąższ z nadmiaru wody. 3. KROJENIE (10 min) Oczyszczamy warzywa oraz pieczarki i kroimy je w średnie kawałki

Nerds Kitchen
Tofu 120

wystarczy dodać ulubione przyprawy. Oprócz smaku można też kontrolować konsystencje.  Tofu Składniki:  400 g suchych ziaren soi  3 l wody + woda do moczenia  sól  1-1,5 łyżki soku z cytryny Dodatkowo potrzebny będzie garnek, sito oraz gaza (ja polecam pieluchę tetrową- łatwiej się jej używa i jest bardziej wytrzymała).   Przygotowanie: Przygotować mleko sojowe(...)dodać sok z cytryny, lekko zamieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i przykryć przykrywką.  Po 15 minutach przelać skoagulowane mleko przez sito wyłożone pieluchą lub gazą. Odcisnąć jak najwięcej płynu (może być gorący dlatego polecam użyć np. miski). Zawinąć całość w gazę i obciążyć aby odcisnęły się resztki płynu. Po ok. godzinie włożyć tofu do zimnej wody (dzięki temu można uzyskać

wegujemy
Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem 152

szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam na 15 minut. 2. Jabłko obieram i ścieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka Tabbouleh 941

cytryny  * oliwa z oliwek  * czosnek  * sól , pieprz     Przygotowanie : Kaszę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie wodę i wystygnie. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę , zioła dokładnie siekamy. Łączymy z kaszą. Przyprawiamy. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania