torebka ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5 kubka brązowego cukru 0,5 kubka rumu sok z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy Mango(...)miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym Smacznego! P.S deser można
Luźna KuchniaPstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W sklepach i marketach znajdziecie pstrąga tęczowego pochodzącego z hodowli, jednak nie musicie się obawiać o jego jakość. Ryba ta potrzebuje do życia warunków takich jak w środowisku naturalnym - nie ma więc mowy o brudnych(...)pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
W kuchni Katiedosmaczona koperkiem. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - małe jabłko - kilka plasterków wędzonego boczku - odrobina soli do smaku - kminek mielony - koperek świeży - kilka kropel cytryny, lub octu - łyżeczka mąki Wykonanie Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą zagotować, wodę zlać i zalać ponownie świeżą, zagotować. Dodać jabłko pokrojone w cienkie plasterki i całą, obrana cebulę. Doprawić solą. Kiedy kapusta już zmięknie(...)wyjąć cebulę,odlać nadmiar wody.Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i trochę wody z kapusty, mieszać aż powstanie lekka zasmażka. Zasmażkę dodać do kapustki. Doprawić do smaku kminkiem, koperkiem i cytryną lub octem. Podawać na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 250 g filetu łososia, 2 plasterki masła czosnkowego, sól morska, pieprz czarny, tymianek, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartki cytryny i limonki. Przygotowanie: Filet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia z obu stron. Przed podaniem
Aga w kuchniSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)garnka wkładamy masło, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, wrzucamy posiekaną pietruszkę, wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
My Culinary Artszparagów 4 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej mięty pestki dynii 2 łyżki soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz pół kostki fety Gotujemy kaszę w wodzie bądź bulionie. Do gotowania dodajemy sól, pieprz i 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. 3 minuty przed zakończeniem gotowania(...)szparagami i gotujemy 3 minuty. Po ugotowaniu wyjmuje kaszę, rozkładamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, mięte, lekko podprażone nasiona, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy posypujemy fetą. Przepyszne! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić(...)ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka. U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część z marcepanowym (moi domownicy buntowali się
Smaczne Zdrowemielonej curry - 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany - sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne - połowę pora i mała cebula lub 2 średnie cebule , olej do smażenia , cytryna lub ocet - pół obranego dużego jabłka , garść obranego prażonego słonecznika , blender. Por , cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej kokosowy lub jaki odpowiada Tobie. Smaż chwilę(...)zamieszaj 2-3 razy. Aromaty się uwolnią. Dodaj mleko kokosowe lub śmietanę, zmniejsz ogień na minimalny i podduś ok. 5-8 minut. Wyłącz ogień, wstaw wodę na kalafior, zagotuj i posól dodaj łyżkę cytryny lub octu, pozwoli zachować to biel warzywa i wzmocni jego walory smakowe. Kalafior gotuj w całości lub rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości. Podczas
Pasje Jolkibecome Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy
Martyna Cookstego zdrowa komosa ryżowa z sosem śmietanowo-czosnkowym. Pysznie i aromatycznie :) Zapraszam :) Składniki : 5 kawałków łososia sok z cytryny sól morska, pieprz do smaku odrobina oliwy 2 łyżki masła 1 duży kubek komosy ryżowej białej Plenus 2 kubki wody 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki masła 400 g kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku 1 łyżka(...)czosnku granulowanego Plenus lub 3 ząbki przeciśniętego czosnku Wykonanie: Łososia myjemy po delikatnym strumieniem zimnej wody, następnie osuszmy go ręczniczkiem papierowym. Oprószamy go solą morską i pieprzem. Blaszkę smarujemy masłem, układamy kawałki ryby, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy świeżym koperkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , moja ryba piekła się około 25 minut. Komosę ryżową przekładamy
Sama słodycz i szczypta chilijogurtu naturalnego 100 g mleczka kokosowego 100 g cukru 2 jajka 1 laska wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą ciepłą wodą (ok. 2 minuty). Do garnka wlać mleko, wsypać kaszę i gotować ok. 15 minut. Trzeba uważać, bo łatwo się przypala. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Ugotowaną kaszę
zadanie-gotowanienabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony
UgotujmyTo.pldobrze stężała. Krem śmietanowy: 0,5 l śmietanki 30%; 3 czubate łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; 1 czubata łyżka żelatyny; Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać serek mascarpone i wymieszać, by składniki dobrze się połączyły (nie za długo). Napęczniałą(...)umytych; 3 galaretki truskawkowe; 2 łyżki cukru kryształu; 1 łyżka soku z cytryny; Umyte truskawki oczyścić z szypułek i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie do musu dolać 0,75 szklanki wody i całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić naczynie z musem na bok, dodać galaretki w proszku i wymieszać, by galaretki się rozpuściły. Mus wystudzić. Lekko tężejący wylać
In my kitchendelikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować! Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1kg marchewki 500ml bulionu warzywnego 200ml wody 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie : W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obrać(...)cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (opcjonalnie). Podawać przybraną bazylią, śmietaną, mleczkiem kokosowym, lub tak jak u mnie ostrym sosem sriracha
Codzienne Gotowanieporad co zrobić by mieć piękniejsze i mocniejsze włosy domowym sposobem 1. Włosy gęstsze, grubsze, szybciej rosną 1/4 opakowania drożdży, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, żółtko jajka, szklanka wody. Można dodać olejek rycynowy, naftę, a zamiast wody użyć mleko. 2 . MASKA NABŁYSZCZAJĄCA I WZMACNIAJĄCA 1/3 szklanki oleju roślinnego podgrzej i „zaparz(...)herbaty rumiankowej i pokrzywowej (można użyć też ziół „sypkich”, ale miksturę trzeba będzie odcedzić). Po około 5 – 10 minutach wyjmij torebki i dodaj żółtko, łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny i 2 krople olejku rozmarynowego. Mieszankę wetrzyj dokładnie we włosy. 3. MASKA DO WŁOSÓW ŁAMLIWYCH Roztrzepane widelcem jajko dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki piwa. Miksturę rozprowadzić na umytych włosach
Panda i jej świat