cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:110/266)

Pasta jajeczna z awokado 171

kolacja. :) Pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado 3 ugotowane na twardo jajka 1 mały ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego sól i pieprz Jajka wkładamy do wody, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy woda zawrze odliczamy 8 minut. Po tym czasie jajka wystawiamy, płuczemy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy

Cooking Monster
śledzie matiasy na zakąskę... 180

Składniki: filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej rzepakowy 2 szklanki filety śledziowe "matiasy" wymoczyć w letniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody cebulę białą drobno pokroić w kostkę, oliwki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z ciecierzycy - prosta i smaczna 1177

łyżeczki soli morskiej 3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści mięty starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny opcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć  w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu

Stare Gary
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 175

mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce

My Chcemy Jeść
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 162

uwielbiam, więc kiedy tylko zobaczyłam ich zdjęcie w Bag brød wiedziałam, że to jest właśnie to. W oryginale była oliwa cytrynowa - nie mam takiej, dałam więc skórkę z cytryny. Nie radzę pomijać tego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie(...)mały pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki hiszpańskie 280

też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…Pączki hiszpańskie – składniki:170 g margaryny (około 2/3 kostki)2 szklanki mąki2 szklanki wody6 jajek 1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam(...)chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.Smacznego Przepis ten został wyróżniony przez portal ugotuj.to i trafił do zestawienia karnawałowych słodkości

UgotujmyTo.pl
Chrupiące, placki z młodych ziemniaków i cukinii 715

średnia cukinia ( nie może , być duża bo puszcza zbyt dużo wody ) 1 duża cebula kilka gałązek świeżego koperku ( 1/4 małego pęczka ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka – płaska, cukru ( ten składnik ma wpływ na chrupkość ) 1 płaska łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych(...)odciskamy przez gazę ,żeby pozbyć się soku . Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i także odciskamy z nadmiaru wody . Surową cebulę również przecieramy na grubej tarce . Koperek siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny ( mieszamy ) , dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzaną patelnię

Ogrodnik w podróży
Majonez domowy 159

soku z cytryny, soli  lub musztardy i mamy majonez o smaku jaki lubimy. Składniki: 1 jajko ekologiczne 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu 180 ml oleju słonecznikowego  ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez będzie zbyt gęsty 1/2 łyżeczki soli mała szczypta białego mielonego pieprzu 2 płaskie łyżeczki  musztardy (jeśli majonez ma być

Codziennik Kuchenny
Galaretki z kurczaka 157

łyżka octu winnego Dekoracja • 1 mała puszka groszku zielonego • 1 mała puszka kukurydzy • 4 ogórki konserwowe • 3 jajka ugotowane • zielona pietruszka • 2 cytryny Wykonanie: • Udka gotować do miękkości ok. 90 minut w wodzie jak na rosół, z obraną marchewką, pietruszką, cebulą, porem, zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić do smaku. • Ugotowane mięso kurczaka oddzielić(...)wierzchem galaretki. • Na ułożoną dekorację położyć kawałki kurczaka i zalać bulionem. • Do środka można również dodać kukurydzę, groszek i ogórek konserwowy. • Podawać z ćwiartkami cytryny

To co kocham
Cukinia z kaszą Bulgur :) 150

młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 25 min, aż woda się(...)folię aluminiową przykrywając blaszkę przed wsadzeniem do piekarnika, wtedy uzyskamy wersję miękką. Jak to zrobicie sami zdecydujcie. Jako dodatek najlepiej nam pasowało zrobić ryż basmati i tartą marchewkę z cytryną i cukrem. Fajnie smaki się uzupełniały. Podaliśmy również sos tajski słodko-kwaśny do polania kubeczków z cukinii. Danie wyszło wyśmienite. Spróbujcie zrobić to u siebie. Polecamy gorąco.  Życzymy smacznego

vegetanie
Ravioli z pieczoną marchwią i nutą rozmarynu 157

SKŁADNIKI : ciasto  2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 marchwie większe 4 łyżki oleju rzepakowego dodatkowo sok z cytryny masło 1/3 kostki 2 gałązki rozmarynu( równie dobrze smakuję z tymiankiem) 2 łyżki startego parmezanu  Marchew myjemy(...)miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gdy się upiecze obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem,solimy i wyciskamy sok z cytryny do smaku. Mąkę przesiewamy dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła, ilość wody zależy od rodzaju mąki.Zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut. Rozwałkujemy

Basia w kuchni
Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem 240

minut. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia. Z kapusty odlewamy nadmiar wody, dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Oliwę, sok z cytryny i oregano łączymy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 215

opiszę. Można sobie zrobić samą soczewicę, sam schab do kanapek, co kto lubi. A więc, do dzieła!Soczewica: zieloną soczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych(...)jabłka. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Schab obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Taki przyrumieniony schab układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy trochę wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy i przykrywamy. Ja swój kawałek piekłam 1,5h. Piekarnik nagrzałam

ladykitchen
Solianka 246

smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić(...)zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków, wrzucić oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej

Stare Gary
Koktajl wspomagający oczyszczanie organizmu 1657

Kolejny zdrowotny napój na liście moich przepisów :) Był już oczyszczający napój ze świeżych ogórków oraz napój najlepszy przy problemach żołądkowych. Tym razem przedstawiam przepis na koktajl

My Culinary Art
Popołudniowa herbatka i jabłka... 215

opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu 10 g masła cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy we wodzie z dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania