cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:107/266)

Żurek noworoczny 198

Bliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie.  Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich lub 4 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku(...)dokładnie wymieszać żurek, jeśli jest płynny. Jeśli kupiliście żurek w postaci galaretki, należy rozrobić go z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej blenderem).  Do gotującego się wywaru wlać żurek, cały czas mieszając. Jeśli jest mało kwaśny, dodać sok z cytryny, następnie śmietanę.  Ponownie dodać odrobinę majeranku i soli oraz pieprzu, jeśli brakuje (należy wysmakować według Waszego gustu

Garniec Magalie
Deser bananowo-gruszkowy 281

grubą kostkę. Wrzucić do rondla z masłem, i smażyć, przez około 4-5 minut, ciągle mieszając. W połowie smażenia dolać 1/4 szkolanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.     Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli

Świat Domowej Kuchni
Torcik serowy 197

Pyszny torcik serowy, o smaku owocowym Torcik serowySKŁADNIKI:BISZKOPT5 jaj0,5 szkl cukru0,5 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA SEROWA3

Kuchnia Danusi
Baba Polska drożdżowa z lukrem 216

Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić

Apetyczna babeczka
Rosół wołowy z nutką egzotyki 158

gwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2  ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku 2,5 l wody 250g makaronu ryżowego Sposób przygotowania: Antrykot umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa, lubczyk, czosnek i podpieczoną na palniku cebulę(...)Zalać  zimną wodą, dodać obrany imbir, gożdziki, anyż , sól i pieprz. Gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec  dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę  i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego

Gosia gotuje
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 261

bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Ziemniaki ugotować al dente (10-15 minut). Odcedzić i przestudzić. Gdy ziemniaki przestygną pokroić w kostkę wielkości około(...)czasu aż cebula lekko zbrązowieje.  Do masy cebulowej dodać ziemniaki i bakłażana, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić z ognia, aby masa przestygła.  Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką

Codzienne Gotowanie
Porzeczkowy kopiec kreta 165

serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona) 50 g startej gorzkiej czekolady Poncz: 100 ml przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Jak wykonać ? Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę. Mąkę tortową

Wanilia i Kardamon
Pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików na zimę 151

będziecie mogli je przetworzyć na właśnie takie pomidorki marynowane.       Potrzebujemy: 500 g małych pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Pomidorki myjemy i nakłuwamy wykałaczką. Chroni to przed popękaniem w trakcie pasteryzacji. Obieramy czosnek. Pomidorki i ząbki czosnku układamy w wyparzonych słoiczkach

Marder&Marder Manufacture
Sałata na słodko 398

Składniki: 1 sałata (tzw. masłowa) 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru 1 duża szczypta kwasku cytrynowego (obecnie można go zastąpić sokiem z plastra cytryny) 1 duża szczypta soli Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Zimną śmietanę mieszamy z cukrem, kwaskiem cytrynowym i solą. Polewamy sałatę

Trzeci talerz
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 195

herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 3. Zimne

Moja Galeria Smaku
Sorbet mocno cytrynowy 299

białego wina  nadając wytrawności sorbetowi, na dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :) Składniki: (na 2-4 małe porcje) Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych 500 ml wody łyżka białego wina- w wersji dla dzieci nie dodajemy wina, można dodać syropu śmietankowego lub łyżeczkę cukru waniliowego- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody

KreatywnePiny
Mus truskawkowy z mascarpone 159

truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko sok z cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem

Za drzwiami kuchni
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 211

łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika

CookYourself
Sałatka rybna z cytryną 206

rybna z cytryną Składniki: 2 jajka sól, pieprz 1/2 puszki groszku konserwowego zielona cebulka 1 puszka sardynek z plasterkiem cytryny Graal  1 cytryna 1 garść kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy groszek, oraz posiekaną drobno zieloną cebulkę. Z puszki z rybą odlewamy nadmiar zalewy z oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki