jakiś czas temu miałam „fazę” na fasolkę szparagową, tak teraz na tapecie znalazła się cukinia;) Uwielbiam ją! Smakuje mi w każdym wydaniu. Nie mogło więc też zabraknąć wersji śniadaniowej z jej udziałem. Tak, śniadania nie są posiłkiem przygotowywanym przeze mnie regularnie, natomiast jeśli już je robię, to lubię by były na bazie jajek. Tym razem moje odkrycie roku(...)omlet z cebulą, pomidorami i cukinią. Może w moim wydaniu nie powala wizualnie, ale jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć:))) Tych, którzy lubią smak jajecznicy z pomidorami nie muszę przekonywać o trafności tego połączenia. Dodajcie jednak jeszcze do tego młodą, chrupiącą cukinię oraz aromatyczną cebulkę, a otrzymacie zwyczajne śniadanie, o iście królewskim smaku. Na 1 omlet
Smaki Na TalerzuOdtwarzania greckich smaków ciąg dalszy. Jedliśmy na Skopelos pyszną smażoną cukinię. Zaraz po powrocie musiałam oczywiście taką zrobić. Nie wyszła źle, była bardzo smaczna, ale zapewne znacznie lepiej smakowałaby w greckim słońcu ;) Mimo wszystko polecam, miło jest powspominać greckie popołudnia, kiedy za oknem słońce już raczej jesienne. inspiracja : Kalofagas składniki (2 spore porcje) 1 cukinia, umyta(...)szklanki mąki 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1/2 - 1 łyżeczka. drobno mielonej soli morskiej 1/4 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu Olej roślinny do smażenia przygotowanie Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki - ostrym nożem lub na mandolinie Osuszyć ręcznikiem papierowym, rozłożyć na desce, wstawić do lodówki Mąkę i przyprawy wymieszać w woreczku. Schłodzoną cukinię wrzucać partiami do worka, potrząsając workiem, obtaczać
Stare Garykisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Wypróbowałam już rzodkiewkę oraz pomidory . Kolejne warzywo, które trafiło do kiszenia to młoda cukinia. składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności 1 litr: 2 liście chrzanu, gałązka kopru z nasionami, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu(...)zalewa 1 litr zimnej przefiltrowanej wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe. Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię przykryć drugim liściem chrzanu. Sól rozpuścić
Monia miesza i gotujeTortilla z ziemniaków i cukinii , hiszpańskie tapas Tortilla ziemniaczana wpisała się w nasz jadłospis na stałe . Kuchnia hiszpańska jest dobra ale nas jakoś nie wszystkim zachwyciła , poza tortillą , która naprawdę nas urzekła . Jest naprawdę pyszna , a do tego smakuje nawet na zimno . Szczerze powiem ,że mi nawet bardziej na zimno niż na ciepło . Tak więc zrobiona rano z powodzeniem może(...)stanowić doskonałą przekąskę na obiad ,czy kolację , a nawet jako głodouciszacz w międzyczasie . Ta wersja jest lżejsza , połowę ziemniaków zastąpiłam cukinią i oczywiście dodałam mój ukochany zielony groszek . Efekt ? Taki jak zawsze po prostu pyszna Składniki : 1/2 małej cukinii ( takiej wielkości ogórka szklarniowego ) 4 średnie ziemniaki 1 cebula garść zielonego , mrożonego groszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonych, ziaren
Ogrodnik w podróżyStałym elementem mojego wyposażenia “słoikowego” na zimę jest domowa sałatka szwedzka. W tym roku wprowadziłam jednak małe urozmaicenie i powstała mi sałatka z cukinii, ogórków i papryki na zimę, a dodatkowo do zalewy nie użyłam cukru, bo chciałam uparcie zaryzykować Wyszło. Sałatka jest naprawdę pyszna – cukinia nadała łagodności, a do lekkiego posłodzenia zalewy użyłam erytrytolu, eliminując biały(...)porządku, więc dzielę się z wami moim “nowatorskim” rozwiązaniem Chętnie się dowiem, czy robicie w domu sałatkę szwedzką, czy może preferujecie inne wytrawne przetwory Sałatka z cukinii, ogórków i papryki na zimę – bez cukru 9 słoików 1,5 kg ogórków średniej wielkości 1,5 kg cukinii (u mnie żółta i klasyczna) 2 papryki 5 cebul 2 główki
FitkotKetchup z cukinii 2018-08-25 16:17:24 Porcje 24 Ketchup z cukinii? Tak, to możliwe. Cieszy się on na prawdę dużą popularnością, a w otchłani internetu można znaleźć wiele różnych przepisów na przygotowanie tego specjału. Różnią się one jednak składnikami i sposobem przygotowania. Wspólnym elementem przepisów jest niezaprzeczalny fakt, że ketchup jest pyszny. Postanowiłam to sprawdzić i przygotowałam(...)Czas przygotowania 1 hr 20 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr 5 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Ingredients 1,5 kg młodej cukinii * 400 g koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów pelati ½ kg cebuli 200 ml octu 10% 350 g cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu czarnego ½ pieprzu cayenne
Wędrówki po kuchniDziś przedstawiam jedną z moich ulubionych cukiniowych potraw. Pyszne leczo z dużą ilością cukinii, z dodatkiem papryki i chilli z pewnością przypadnie do gustu amatorom potraw gulaszowych. Dzięki dodatkom takim jak boczek, kiełbasa i mięso leczo jest też bardzo sycące i nabiera odpowiedniego, otulającego aromatu. Zjedzony z chrupiącym chlebkiem, to jak dla mnie, najcudowniejsze danie na świecie. I jeszcze takie(...)łatwe w przygotowaniu! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Leczo z cukinii z mięsem (4-6 porcji) Składniki: 1 duża cukinia, lub 2-3 małe, pokrojone w kostkę 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, posiekane 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
karmelowytakże tak mało skomplikowana, ze zarówno spód jak i dodatki są wykonane z tego samego składnika. Co do dodatków, są one naukowo dobrane. Czekolada bardzo dobrze pasuje do cukinii, natomiast ananas, oprócz tego, ze mi po prostu zalegał w lodówce i jest swoistym włożeniem kija w mrowisko, to wiąże się z nim ciekawa anegdotka. Otóż w ubiegłym stuleciu cukinia(...)odpowiednim przygotowaniu była substytutem ananasa także pasuje idealnie. Składniki: - cukinia - maka - gorzkie kakao - ananas (opcjonalnie) Wykonanie: Od cukinii odkrajamy klika plasterków, a resztę trzemy na tarce o małych oczkach. Plasterki podsmażamy z dwóch stron i odkładamy na bok. Kakao rozrabiamy z woda, aby powstał gesty sos. Do startej cukinii dodajemy trochę maki i mieszamy. Formujemy na patelni placek
Kryzysowa Książka Kucharskaktóre panowały w naszych domach, pieczenie pizzy byłoby istnym szaleństwem. Dziś za oknem bardzo przyjemny chłodek, więc możemy się wziąć za zagniatanie ciasta na pizzę. Będzie to pizza z cukinią i serem pleśniowym, taka typowo letnia i lekka. Zapraszam 😍. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę: Pizza z cukinią Pizza ze szparagami Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Pizza(...)zielonymi szparagami Pizza z rukolą Mini pizze Pizza hawajska Pizza Margherita Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy
Kulinarne przygody GatityRobiłam już pasztet z samej cukinii a teraz pokusiłam się na wersję z dodatkiem mięsa mielonego. Dodałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. Polecam jest bardzo smaczny. Idealny na przekąskę i na kanapki. składniki: ok 900 g młodej cukinii 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 200 g żółtego sera 4 jajka 1 cebula 1 i 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki oleju 1 czubata łyżeczka tymianku 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Cukinię dokładnie umyć, osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i odłożyć na sito aby ociekała z soku. Odstawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie zetrzeć ser żółty
Monia miesza i gotujeSzakszuka z cukinią jest moją kolejną, kolorową oraz sytą propozycją na weekendowe śniadanie. Jak już wiecie, bardzo lubię dania, w których to jajka odgrywają główną rolę, dlatego znajdziecie u mnie wiele takich przepisów. Mogę polecić Wam między innymi szakszukę z papryką , szakszukę z boczkiem czy zieloną szakszukę . Oprócz szakszuk, znajdziecie u mnie także przepisy na pasty jajeczne czy jajka sadzone(...)Zniżkę otrzymacie na kod KUCHNIABAZYLII15 ! Możecie wykorzystać go w sklepie internetowym : wpisując w koszyku kod zniżkowy, ale także w sklepach stacjonarnych, po okazaniu kodu doradcy. Przepis na szakszukę z cukinią Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki mała cukinia 100 g kiełbasy śląskiej mała cebulka 1/2 papryki czerwonej ząbek czosnku pomidor łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki zmielonego kuminu
Kuchnia BazyliiSkładniki /3- 4porcje : – 1 kg cukinii – 600 g passaty pomidorowej – suszone oregano i bazylia – sól i pieprz – 125g mozzarelli – 100g parmezanu Przygotowanie: Cukinię umyć i pokroić w paski o grubości 5 cm. Posolić. Grilować na patelni grillowej z obydwóch stron aż będzie miękka. Przygotować formę żaroodporną np. o wymiarach 20×30. Passatę przelewamy(...)garnka podgrzewamy i doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Na spód wylewamy trochę passaty i układamy warstwę cukinii.Następnie polewamy cukinię passatą i posypujemy tartym parmezanem. Kładziemy kolejną warstwę cukinii polewamy passatą i kładziemy mozzarellę. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura ok. 180 stopni). Zapiekać około 30 minut. Wyciągnąć i ostudzić. Podawać jak nabierze bardziej zwartej
I LOVE LIFEZupa z cukinii i kalarepki Pyszna zupa z cukinii i kalarepki , to prosta i bardzo zdrowa propozycja obiadowa . Właśnie jest czas dojrzewania słodkich i smakowitych , kalarepek , więc idealny moment żeby coś z nich przygotować zanim przerosną i staną się łykowate . Cukinia robi w tej zupie jako tło i zagęstnik , ale też w pewien sposób , choć niewielki wzbogaca smak . Zdrowa , domowa(...)wegetariańska , propozycja na lato Polecam ! składniki : 2 kalarepki razem z liśćmi 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 młode ziemniaki 50 ml słodkiej kremówki 2 kostki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulkę , razem z wyciśniętym praską czosnkiem , rumienimy na maśle . Następnie dodajemy pokrojoną ze skórką cukinię i dusimy do momentu
Ogrodnik w podróżyMakaron z cukinią i boczkiem to bardzo szybkie danie. Doskonale sprawdzi się w gorące dni. Starta na tarce cukinia puszcza dużo soku, dzięki czemu na patelni tworzy się delikatny warzywny sos. 1 duża cukinia 150 g surowego boczku 2 marchewki 3 ząbki czosnku 250 g makaronu (np. rurki) sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą(...)odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewkami. Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku. Gdy boczek się zarumieni dodajemy cukinię, marchewki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy wszystko razem przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Gotowe
Dieta bez mlekaJakie to było dobre... To najlepszy czas na warzywne dania. A to jest wyjątkowo smaczne. Ratatouille to jarska potrawa prowansalska. Podstawę stanowią bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory. Można je podawać na różne sposoby, na ciepło lub zimno, z chlebem lub makaronem, jako dodatek do mięsa lub ryby, jako samodzielne danie lub jako przekąskę. Najważniejsze, że zawsze jest(...)smacznie! Sposób robienia podpatrzyłam na filmiku ze strony Bon appetit składniki 600 g bakłażanów 300 g cukinii 2 - 3 drobne cebule - biała i czerwona 2 papryki - czerwona i zielona 4 ząbki czosnku 250 g pomidorków cherry 1 średni pomidor 3 gałązki tymianku 1/2-3/4 szklanki oliwy z oliwek garść bazylii sól, pieprz przygotowanie Bakłażan obrać, pokroić w kostkę
Stare Gary