Uwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki , to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny. Nawet mojemu M. bardzo smakował 🙂 Składniki: 700 g cukinii 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego (może być 600ml z 1 kostki warzywnej eko) 150 g serka topionego kremowego(...)grama tłuszczu. Uważam, że nie jest tutaj potrzebny. Oczywiście używam patelni teflonowej .) Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Posypać przyprawami. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Cukinię pokroić w kawałki, wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać pieczarki (zostawić trochę do przybrania), cebulę z czosnkiem i liść laurowy. Zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Zdjąć z ognia. Wyjąć
Moja Delicjaminuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minut ! Tortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: (4 porcje) 350 g filetu z łososia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula 1 mała cukinia 300 g 1 limonka, sparzona i wyszorowana 200 ml śmietanki(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez ok. 2 minuty (bez rumienienia) . 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula Umytą cukinię przekroić w poprzek, a następnie w półplasterki o grubości ok 5-6 mm. Dodać do cebulki. Smażyć przez kolejną 1 minutę . 1 mała cukinia 300 g Z połowy limonki zetrzeć
Moja DelicjaPyszna pasta z pieczonych warzyw. Z upieczonego bakłażana, cukinii i papryki. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do chleba. Używałam jej do wędlin, mięsa a nawet makaronu. Świetna jako przekąska z chrupkim pieczywem lub grzankami. Zrobienie jej nie wymaga wysiłku, a efekt bardzo smakowity Bardzo polecam! Pasta z bakłażana, cukinii i papryki – przepis składniki 1 bakłażan 1 nieduża cukinia(...)pół pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz przydatne Blender ręczny przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st C. Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażan obierać ze skórki. Bakłażan i cukinię pokroić w sporą kostkę, paprykę oczyścić z nasion i przekroić wzdłuż na grube pasy. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki bakłażana, cukinii i papryki. Lekko posolić
Stare Garymamy czasu na nic. Przygotujecie go w ekspresowym tempie i zjecie ze smakiem, bo jest pyszny Fani makaronów będą zachwyceni. Zapraszam zatem na makaron z tuńczykiem i cukinią z dodatkiem suszonych pomidorów. Proponuję od razu ugotować większą porcję na dwa dni, aby mieć z głowy robienie kolejnego obiadu Makaron z tuńczykiem i cukinią – składniki (4 porcje): makaron razowy świderki(...)około 160g, 1 cukinia, około 350g, 8 suszonych pomidorów w zalewie, 150g tuńczyka w sosie własnym (masa netto), 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżki jogurtu greckiego, szczypta soli i pierzu, łyżeczka ziół prowansalskich, natka pietruszki do podania. Sposób przygotowania Najpierw makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Następnie cukinię kroimy w plasterki, a każdy z nich w ćwiartkę
Natka PietruszkiCukinia jest wręcz stworzona, aby zrobić z niej zupę krem. Smakuje doskonale, jeśli doprawicie ją przyprawą curry i podacie z grzankami. Przepis na zupę krem z cukinii Składniki: 1 średnia cukinia, 1 duży ziemniak, 1 cebula, 2 ząbku czosnku, około 3 szklanek bulionu mięsnego lub warzywnego, 2 łyżki śmietany 18 proc., łyżeczka przyprawy curry, sól, olej, chleb na grzanki(...)podanych składników uzyskasz 2-3 porcje gotowej zupy. Jak zrobić zupę krem z cukinii? W garnku na odrobinie oleju przesmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojoną cukinię. Smaż wszystko jeszcze chwilę, często mieszając, dopraw curry i ponownie wymieszaj. Teraz do garnka wlej bulion, gotuj wszystko pod przykryciem przez około 10 minut. Zupę zmiksuj przy pomocy
Kulinarna PolskaKABACZEK, CUKINIA NA ZIMĘ W dzisiejszym poście zapraszam do zrobienia dobrego kabaczka czy cukinii na zimę. Taka cukinia będzie idealnym dodatkiem do kanapek , w zimowe dni. Składniki: 2 kg. kabaczka lub cukinii(najlepiej wybierać młode okazy) 1 pęczek natki 1 pęczek koperku 5-6 ząbków czosnku (1 główka) 125 g cukru (ok 5 łyżek) 125 ml octu(...)łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: 1. Kabaczek lub cukinie dokładnie myjemy i kroimy w pól-talarki, wrzucamy do miski lub garnka. Starsze okazy należy obrać ze skorki i pozbawić pestek. 2. Natkę pietruszki myjemy, drobno siekamy i dodajemy do cukinii 3. Koperek podobnie jak natkę, myjemy, siekamy i dodajemy do reszty 4. Do naszych warzyw dodajemy: a) przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek
Kulinarnie z Polką na KresachPlacki z cukinii i placki z ziemniaków uwielbiam, więc dlaczego nie połączyć obu przepisów i nie stworzyć placków z cukinii i ziemniaków? Pomysł genialny, a smak jeszcze lepszy! Takie danie świetnie sprawdzi się jako przekąska do szkoły, czy pracy, a nawet jako obiad. Dzięki dodaniu płatków owsianych placki stają się jeszcze bardziej sycące i dość zapychające. W smaku są naprawdę(...)koperkiem smakują obłędnie. Koniecznie ich spróbujcie! Przepis na 4-5 porcji. Jedna porcja to ok. 325kcal, B: 13g, T: 6g, W: 57g. Składniki: – 600g ziemniaków – 600g cukinii – 125g płatków owsianych – 3 jajka – 1 łyżka mąki żytniej – 1 łyżka mąka ziemniaczanej – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka domowej wegety – 1 łyżeczka soli
Be Fit Be StrongROLADA Z CUKINII W dzisiejszym poście serdecznie zapraszam do zrobienia bardzo dobrej rolady z cukinii. Taka roladę możemy robić sobie na co dzień, jak i na święta. Nie jest ciężka w zrobieniu. Składniki: 1 duza cukinia (zamiast cukinii możemy użyć kabaczka) 1 mała cebulka 2 jajka 3/4 szklanki maki sol/pieprz 1 łyżka oleju farsz: ok 400 g białego sera (twarogu(...)łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 pęczek zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki) 1-2 ząbki czosnku sol/pieprz Przygotowanie: 1. Cukinie myjemy, obieramy ze skorki. Zabieramy ze środka duze pestki i ścieramy na tarce 2. Solimy, dokładnie mieszamy i czekamy, aż cukinia pości sok 3. W międzyczasie obieramy z łupiny cebule, kroimy ja w bardzo drobna kostkę. 4. Gdy kabaczek puści
Kulinarnie z Polką na Kresachnajmniej jakiś survival przetrwali..... no to szybka analiza sytuacji, makaron zawsze jest, do tego kilka suszonych pomidorów (też zawsze mamy, bo to u nas, obok oliwek, absolutny must have), cukinia, trochę wędzonego boczku i w kilka chwil wyczarujemy pyszny obiad. Takie dania właśnie lubię, kilka składników i kilka chwil, bo latem naprawdę jest tyle ciekawych rzeczy do zrobienia. Makaron(...)cukinią, boczkiem i suszonymi pomidorami Składniki: 1) 150 g makaronu (np. świderki, rurki) 2) mała cukinia 3) 200 g wędzonego boczku 4) 12 suszonych pomidorów w oleju 5) 100 g sera żółtego
Na kulinarnym poligonieprzyzwyczai i w końcu zje". Nie w naszym przypadku to się nie sprawdziło, dlatego muszę kombinować. I to jak (placki robię już chyba ze wszystkiego). Tym razem chciałam przemycić cukinię. Ja lubię, więc jak to jest, że moje dziecko nawet nie spojrzy??? Sama chciałam też zjeść coś innego niż kotlet schabowy. I stąd pomysł na delikatne wołowe pulpeciki z dodatkiem(...)cukinii. Wołowe pulpeciki z cukinią Składniki: 1) 600 g mielonej wołowiny 2) jajko 3) pół małej cukinii 4) cebula 5) sucha kajzerka 6) łyżka śmietany
Na kulinarnym poligonieByły już placuszki na słodko dlatego dzisiaj zapraszam na placki w wersji wytrawnej. Pycha. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placki z cukinii z łososiem Składniki 2 małe cukinie 0,5 cebuli ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 3-4 łyżki mąki pszennej 2 jajka pęczek koperku łosoś wędzony – kilka plastrów sól pieprzu olej rzepakowy Instrukcje Cukinię obieramy i ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Po kilku minutach odciskamy cukinię z nadmiaru soku. Do cukinii ścieramy na drobnych oczkach tarki pół cebuli i 1 ząbek czosnku. Koperek dokładnie myjemy i kroimy drobno same piórka, dodajemy do masy. Dokładamy jajka, jogurt i mąkę. Ciasto nie może być zbyt gęste bo placki będą twarde dlatego ilość mąki regulujemy sami w zależności
To co lubię - gotuję i polecamupiec dzień wcześniej. Drugiego dnia dokładamy sam farsz, zapiekamy i smaczny, zdrowy obiad mamy gotowy. Spróbujcie. Pamiętajcie tylko żeby farsz i masę jajeczną dobrze doprawić do smaku gdyż sama cukinia jest dosyć mdła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta z łososiem Składniki Składniki na ciasto: 150 g schłodzonego masła 260 g mąki pszennej 1 jajko 2 szczypty soli Składniki na farsz(...)cukinie bez skórki i nasion (waga po obraniu) około 3 średnich cukinii 400 g łososia 1 średnia cebula olej do smażenia 6-7 łyżek 3 łyżki soku z cytryny Składniki na masę jajeczną: 3 jajka 150 ml śmietanki słodkiej 30 % 250 g sera żółtego sól pieprz Instrukcje Masło siekamy z mąką i solą, po chwili dodajemy jajko i wyrabiamy szybko
To co lubię - gotuję i polecamlekkie, szybkie danie. Kurczak będzie idealny na sobotni obiad, zostanie Wam jeszcze dużo czasu na doładowanie akumulatorów, przed kolejnym pracowitym tygodniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kurczak z cukinią Składniki pół kurczaka lub 8 pałek z kurczaka 1 cebula 1 mała cukinia 4 ząbki czosnku 4 pomidory świeże lub pomidory z puszki kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej oliwa(...)pozostałym sosem, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Wszystko doprawiamy do smaku. W tym czasie gdy sos się dusi, na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kawałki wcześniej umytej i pokrojonej cukinii.(mogą to być paseczki, plasterki, jak kto lubi. Zrumienioną cukinię osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ryżem. kurczak z cukinią to co lubię gotuję i polecam Artykuł Kurczak z cukinią
To co lubię - gotuję i polecamkolekcji modnych i popularnych ostatnio pasztetów warzywnych dorzucam dziś kolejny z marchewką, cukinią i czerwoną soczewicą. Jest bardzo smaczny i bardzo zdrowy. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy Składniki 4 duże marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g czerwonej soczewicy 0,5 łyżeczki papryki mielonej sól pieprz 1/3 szklanki oleju(...)posiekanej natki pietruszki Instrukcje Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). 100 g około ¾ szklanki soczewicy na 1,5 szklanki wody. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cukinię myjemy i również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i chwilę smażymy, dodajemy marchewkę
To co lubię - gotuję i polecamKolejna odsłona gofrów na słono. Tym razem stuningowałam moje ulubione gofry z cukinią , dodając mąkę owsianą (czyli zmielone płatki) oraz więcej żółtego sera, dzięki czemu miały bardziej wyrazisty serowy smak. I jak zawsze w przypadku gofrów - duże znaczenie ma gofrownica. Mój Dezal kolejny raz zdał egzamin na 6:) Jeśli jeszcze nie wiecie, jaką gofrownicę wybrać, przeczytajcie poprzednie wpisy(...)blogu: Gofry - przepis podstawowy Gofry z cukinią i serem Bananowe gofry z czekoladą Owsiane gofry z cukinią i serem Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia (ok 400g) 100ml śmietany (12-18%) 150g tartego żółtego sera 2 łyżki tartego parmezanu 2/3 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków) 2 jajka 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oleju sól pieprz natka
Obiad gotowy