Tego roku cukinia znów obrodziła. Jemy ją na miliony sposobów i czasami wychodzi nam już uszami, bo ile można wcinać placków, makaronu z cukinii, lecza, surówek i pieczonych paluszków warzywnych. Chociaż sama mogłabym tak cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało(...)słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo, ale ja nie byłabym sobą gdybym sama czegoś nie wymyśliła i nie pokombinowała. Ciasto bez jajek i bez cukru, wyszło na tyle przyjemne, że młoda (totalny niejadek) wciągnęłaby za jednym razem całe. Łapcie łatwy przepis: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 3 łyżeczki mielonego
Farmażonygrillowane warzywa będą świetnym dodatkiem do steka z grilla, czy pieczonej karkówki. Pewnie wielu z Was zastanawia się jakie warzywa możemy grillować, już odpowiadam… Jakie warzywa możemy grillować? cukinię paprykę pomidory ziemniaki kapustę cebulę Grillowane warzywa – jak przygotować Przed przystąpieniem do grillowania, najpierw należy dokładnie umyć wszystkie składniki. Możemy grillować zarówno na aluminiowej tacce albo bezpośrednio na ruszcie(...)Osobiście polecam tą drugą opcję, używajcie do grillowania warzyw węgla drzewnego to uzyskacie wspaniały smak potraw. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, na przykład cukinię kroimy na pół wzdłuż. Paprykę możecie grillować w całości. Cebulę przekrojoną na połówkę. Warzywa smarujemy oliwą i jeśli lubicie możecie je delikatnie posypać ulubionymi przyprawami na przykład ziołami prowansalskimi albo majerankiem… Grillujemy je do momentu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jabłkowego. Sałatę rzymską pozbawiamy zniszczonych wierzchnich liści, kroimy główki na ćwiartki lub na 6 kawałków – każdy kawałek powinien mieć głąb, żeby sałata nie rozpadła się podczas grillowania. Odkładamy. Cukinię tylko myjemy – nie obieramy jej. Odcinamy szczyt z łodygą i kroimy cukinię pod lekkim skosem, na półcentymetrowe, równe plasterki. Odkładamy. Piersi kurczaka oczyszczamy kolejno z błonek i – dociskając mięso dłonią(...)minut – pilnujcie, bagietka powinna się zrobić chrupiąca i lekko złota, nie może się przypalić. Gotowe grzanki wyjmujemy z pieca. Ruszty elektrycznego grilla delikatnie smarujemy oliwą lub olejem, rozkładamy plastry cukinii i grillujemy je przez 4-6 minut, aż cukinia nabierze klasycznego wyglądu grillowanych warzyw i wypalą się na niej paski grilla. Zdejmujemy na talerz, lekko solimy i pieprzymy, grill osuszamy
Karo in the Kitchenprzed wiosną dbają o linię Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie ok. 4 porcji gulaszu. U mnie spokojnie wystarcza to na dwa obiady dla 2 osób Wiosenny gulasz z cukinii Do przygotowania gulaszu będziecie potrzebować: 3 średnie cukinie 2 marchewki 2 pietruszki 1 paprykę czerwoną 1 małą cebulę 3 – 4 ząbki czosnku 600 ml szklanki wody (3 szklanki(...)ryżowej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, majeranek, kminek mielony (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy) Oczywiście przyprawy możecie dostosować do własnych preferencji smakowych Wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki. 2. Paprykę kroimy w kostkę. Ją również możemy obrać ze skórki. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez
Okiem Blondynki by McBlondiWedług mnie jest to hit kuchni wegańskiej! Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym dopiero od niedawna gości na naszym stole, a ja żałuję, że dopiero teraz je odkryłam, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale 😃. Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Kupicie go w każdym większym markecie, ja używam elektrycznego(...)spiralizera, który w dosłownie chwilę tnie i ściera wszystko na przeróżne kształty i rozmiary. Do spaghetti przygotowałam gęsty pomidorowy sos z odrobina chili, idealnie się komponuje z lekko mdławą cukinią. Przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę
Kulinarne przygody Gatitygramów płatków migdałowych 1/2 kostki masła 82% 1 łyżka stołowa mąki 100 ml białego wina wytrawnego śmietana kremówka 30% sól do smaku Składniki do podania: 1 mała cukinia ricotta świeża bazylia kolorowy pieprz olej z pestek dyni Wykonanie: Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż(...)wino. Uchyl pokrywkę (aby alkohol wyparował) i gotuj zupę jeszcze przez około 1/2 godziny (warzywa muszą być bardzo miękkie). Jeśli chcesz podać zupę zgodnie z moją propozycją umyj dokładnie cukinię, następnie obieraczką do warzyw zetnij podłużne pasy. Zblanszuj cukinię na sitku zalewając ją wrzątkiem. Osusz paski cukinii na ręczniku kuchennym, następnie posól i oprósz ją delikatnie kolorowym pieprzem. Paski cukinii
Garniec Magalieszczegółach wychodzenia poczytacie pod tym linkiem - klik tutaj . W moich wpisach będę się dzieliła z Wami przepisami na dania, które przygotowywałam podczas wychodzenia z diety. Spaghetti pełnoziarniste z cukinią (wychodzenie z duety dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 średnia cukinia 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól morska(...)himlajska świeżo zmielony pieprz szczypior malutka garstka nasion słonecznika Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na patelni na oliwie. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a następnie te plasterki na 3 paski. Ja używam do tego spiralizera. Cukinię dorzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy, zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy i dusimy przez 2-3 minuty. Kuchenkę
Kulinarne przygody GatityFrytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 wyciśniętej cytryny - szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z tartym serem żółtym. Smażymy na jasno złoty kolor w głębokim
upichconaSzybka, smaczna i lekka sałatka z cukinią jest doskonała na kolację, śniadanie do pracy czy szkoły Wszędzie smakuje tak samo dobrze ! Czas przygotowania to zaledwie kilka minut Składniki/ 2 porcje: – 200 g ser feta – 8 pomidorków truskawkowych – 1/2 czerwonej cebuli – 1 cukinia – kilka listków świeżego szpinaku – 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine(...)ząbka czosnku – zioła prowansalskie, bazylia – sól i pieprz Przygotowanie: Oliwę mieszamy z ziołami. Cukinię myjemy i kroimy ze skórką na małe kawałki ,wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podpiekamy, aż cukinia zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.Szpinak, pomidorki i cebulę myjemy. Pomidorki kroimy na połówki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa łącznie z ostudzoną
I LOVE LIFESKŁADNIKI NA PLACEK Z CUKINII 1 duża cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 łyżka stopionego masła sól pieprz tymianek cząber Cukinię ścieramy na grubej tarce dodajemy przyprawy, masło, przeciśnięty czosnek. Cebulę przesmażamy i dodajemy do cukinii. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do cukinii. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto z cukinii musi być dość wyraźne, więc nie żałujcie pieprzu
harrisaLeczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)się wszystko sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni
Pieguskowa KuchniaSzybkie placuszki z cukinii to wyśmienity dodatek do dań obiadowych z mięsa. Można również podać jako samodzielne danie z jogurtem, sosem tzatziki czy czosnkowym. Składniki: mała cukinia jajko 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z niej sok. Mąkę, jajko(...)mleko i przyprawy miksujemy na gładkie ciasto (powinno być o płynnej konsystencji, ale gęstszej niż ciasto na naleśniki). Dodajemy cukinię i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Smażymy na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewracamy łopatką na drugą stronę
e-PrzepisyKulinarneLubicie placki ziemniaczane? Myślę, że tak, bo kto ich nie lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:) Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony(...)smaku 1 mała cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 12 % Potrawka: 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 1 duża marchewka koncentrat pomidorowy według uznania zioła prowansalskie do smaku papryka słodka mielona do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania gorąca woda Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: 1. Potrawka
IzabelawkuchniPolecam smaczny domowy keczup, który każdy może przygotować. Potrzebujemy tylko trochę czasu, cukinię i dodatki. Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż na części i usuwamy nasiona. Ważymy i szykujemy dodatki, które są w każdym domu. Na 1kg obranej cukinii potrzebujemy: 1 cebulę, 250g włoszczyzny, 1 szkl. cukru, 200g koncentratu, pół szkl. octu, 1 łyżkę płaską soli, a pieprz-papryka-chili(...)własnego uznania. Cukinię ucieramy na grubych oczkach. Dodajemy włoszczyznę, sól i cukier, a następnie dokładnie mieszamy. -- -- Potem chowamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin lub na noc. Potem zagotowujemy całość i gotujemy 15-20 minut. Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy i miksujemy blenderem. Teraz dodajemy paprykę... ja dałem 2 czubate łyżki na 4 kg cukinii... Jeżeli chcemy żeby keczup był
chleba naszegoLeczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)się wszystko sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni
Pieguskowa Kuchnia