Dzień dobry :-) Wszystko co dobre szybko się kończy, nasz wyjazd też szybko minął. Było super, Warszawa jest piękna, na pewno jeszcze pojedziemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowaną cukinię mięsem z kurczaka, papryką, komosą ryżową i natką pietruszki. Do tego starty ser grana padano, słodka papryka, troszkę curry i wyszło baaardzo smacznie :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki(...)porcje: 3 średnie cukinie 1 szklanka komosy ryżowej 2 filety z kurczaka 1 papryka czerwona pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka słodkie papryki 1/2 łyżeczki curry sól ser grana padano lub strata mozzarella olej rzepakowy do smażenia 1. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka. 2. Cukinie myjemy, przekrawamy
kruche babeczkiZupa z cukinii z groszku Tortille z kurczakiem i cukinią Cukinie faszerowane Mielone w cukiniowych krążkach Cukinia w cieście curry Curry z cukinią Jajka … Czytaj dalej 8 pomysłów na cukinię
czarrna od kuchnicukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) 300 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego(...)płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki octu 2/3 szkl. cukru około 1 szkl. przegotowanej wody. Cukinię obrać ze skórki,usunąć pestki, pokroić w kosteczkę lub poszatkować na tarce o średnich oczkach .Do garnka wlać wodę na wysokość 2 cm.Włożyć cukinię, posolić, i na małej mocy palnika gotować. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce
Moje domowe kucharzenieObiad nie zawsze musi mieć element węglowodanów. Ta pyszna zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym świetnie smakuje właśnie w takiej prostej wersji. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 150 ml przecieru pomidorowego 1 białą cebula 2 kulki mozzarelli 1 marchewka sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak(...)mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć 1/2 porcji sosu z mięsem, na to kolejną porcję cukinii i znów sos z mięsem. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około
Pasja SmakuPlacki z cukinii wg Ewy Wachowicz – jak zrobić? A no przepis na te placuszki z cukinii jest banalnie prosty, podobny do tradycyjnych placków, które robię, aczkolwiek wzbogacony jest o jogurt naturalny, co nadaje im fajnego smaku i nieco lekkośc The post Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewiem jak Wy, ale ja lubię sery z niebieską pleśnią wykorzystywać do dań obiadowych. Tym razem zrobiłam roladki drobiowe z nadzieniem z sera Roquefort i kwaśnej śmietany oraz podsmażonej cukinii. Mięso przechodzi delikatnie smakiem i zapachem sera, ale nie jest on jakoś przesadnie mocno nachalny. Cukinia też fajnie tutaj pasuje. Nam smakowało, a Wy, jeśli lubicie takie sery, również powinniście(...)być zadowoleni:) 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego (u mnie Roquefort) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% (ok 100g) garść ziaren sezamu 1 cukinia 2-3 łyżki mąki krupczatki suszona bazylia, oregano sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Ser kruszymy do garnuszka, dodajemy śmietanę
Smaki Na TalerzuZapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, doprawione świeżym majerankiem, czosnkiem i cebulą. Składniki: 600 g ziemniaków 1 kg małych cukinii 1 średnia cebula 130 g mąki pszennej 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 garść świeżego majeranku 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu ------------------------------- olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po starciu leciutko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy cukinię odciskamy. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Cebulę ścieramy na tarce. Odsączone
Smak mojego domuPiekliście kiedyś ciasto z cukinią na słodko? Ja już piekłam i jest niezwykle pyszne. Zapewniam, że nic a nic nie czuć cukinii. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. U mnie dzisiaj w formie tortu z kremem śmietankowo-owocowym. Wszystko z sobą smakowo idealnie współgra. Polecam. Upieczcie na podwieczorek. Tort warto ładnie udekorować. Bedzie i pięknie i pysznie. Do tego filiżanka(...)pół szklanki oleju pół szklanki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 8 lekko kopiastych łyżek ciemnego kakao 2 szklanki startej cukinii Krem: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody pół szklanki jeżyn pół szklanki malin Dodatkowo do dekoracji: rożek waflowy maliny jeżyny mini
IzabelawkuchniPrzyznam szczerze że trochę sceptycznie podchodziłam do tematu no bo jak się ma cukinia do keczupu? :) ani jej kolor ani jej smak nie przypomina tego słynnego sosu :) Ale w tym roku cukinia obrodziła na ogrodzie i trzeba jakoś spożytkować więc przewertowałam kilka przepisów w internecie i zrobiłam swój keczup z cukinii. Powiem wam że jestem niesamowicie zadowolona że się(...)rodzaju sosów na ciepło do makaronów i ryżu wystarczy dodać wędlinę czy mięso i mamy pyszne danie. Zdecydowanie polecam. Na ok. 3 litry sosu 3 kg obranej i wypestkowanej cukinii /kabaczka 1 kg cebuli 700 gram przecieru pomidorowego 100 ml. octu 300 gramów cukru 100 gramów soli opcjonalnie 1 łyżeczka sproszkowanego chili Cukinie obieramy, kroimy na cztery części i pozbywamy
Andzia PichciJestem wielką fanką cukinii, szczególnie tej żółtej, która jest bardzo delikatna w smaku. Dla kontrastu przygotowałam do niej pikantny sos z soczystego pomidora i papryczek chili. Podałam je w towarzystwie mieszanki Multigrano Express Lunch, tworząc tym sposobem pyszny, sezonowy obiad ekspresowy :) 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z zieloną soczewicą średnia żółta cukinia łyżka oleju z pestek(...)chili spora szczypta soli łyżka oliwy łyżka posiekanej natki pietruszki Mieszankę Multigrano przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obranego pomidora miksujemy z resztą składników na sos. Odstawiamy do lodówki. Cukinię dokładnie szorujemy i kroimy na cienkie plasterki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw lub mandoliny. Patelnię grillową natłuszczamy olejem z pestek winogron i grillujemy plastry cukinii. Doprawiamy
Mienta blogKrem z cukinii i zielonego groszku Krem z cukinii i zielonego groszku Składniki: ¾ szklanki mrożonego groszku mała cukinia ½ szklanki wywaru warzywnego ½ łyżeczki oliwy z oliwek kawałeczek papryczki chilli ½ łyżeczki startej skórki cytryny łyżeczka zmielonej mięty łyżeczka lubczyku grzanki z ciemnego pieczywa Krem z cukinii i zielonego groszku Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce, wkładamy do garnka z groszkiem i zalewamy wywarem(...)Gotujemy przez ok. 15 minut. Miksujemy na krem, doprawiamy do smaku, polewamy oliwą. Podajemy grzankami z ciemnego pieczywa. Artykuł Krem z cukinii i zielonego groszku pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaobiadu, do pajdy chleba – sos pieczarkowy z cukinią, śmietaną i świeżym koprem poleca się z radością. Pasuje do wszelakich mięs i potraw z ziemniaków. Aromatyczne pieczarki doprawione lubczykiem, dzięki któremu wydobywa się w kuchni niesamowity dodatkowy aromat. Słodka papryka nadaje lekkiego koloru i posmaku całemu daniu. Jeśli chcecie możecie dodać do sosu 2 ząbki czosnku, ja jednak z nich(...)zrezygnowałam. Jest prosto, smacznie i domowo. Polecam sos pieczarkowy z cukinią, do którego także świetnie nadawać się będzie posiekana ostra papryczka i świeże liście kolendry lub natki. Jeśli chcecie śmietanę możecie zastąpić jogurtem greckim lub śmietanką 30%. Pycha! SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek 1 cukinia 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk do smaku świeży koperek
Zasmakuj Kuchniszybka w przygotowaniu sprawdzi się na lunch, obiad lub kolację. Głównym bohaterem jest tu grillowany ser halloumi, który jest świetnie smakuje na ciepło. Do tego chrupiąca sałata rzymska, cukinia oraz botwina, a całość wiąże orzeźwiający sos jogurtowo-miętowy. To naprawdę pyszne! Składniki sałata rzymska 4-5 liści botwiny 4 młode buraczki (z botwinki) cukinia 100 g serka halloumi opakowanie jogurtu(...)piekarniku przez około pół godziny w 200 stopniach. Kiedy będą już upieczone (al dente), to odwijamy je z folii i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy także w plasterki. Patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i na rozgrzaną wykładamy cukinię. Oprószamy ją następnie solą i pieprzem i grillujemy z każdej strony przez około 3 minuty. Następnie ściągamy
Analiza Smakuzjeść. I taką też zasadę staram się stosować jeśli chodzi o nasze jedzenie. Smacznie i zdrowo równie dobrze brzmi. Tym razem wersja śniadaniowa (chociaż i na lunch będzie znakomita) cukinii i jajek. A że jaja przepiórcze zagościły na naszym stole to i wersja mini pięknie się eksponowała na talerzu. Składniki: 1/3 niewielkiej cebuli 1/3 niewielkiej cukinii zielonej(...)niewielkiej cukinii żółtej 5 jajeczek przepiórczych sól i pieprz cytrynowy do smaku Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej patelni cukinię kroimy w plasterki i dzielimy jeszcze na pół - dodajemy do cebuli - podsmażamy do momentu gdy cukinia będzie już bardziej miękka na cukinię wbijamy jajeczka przepiórcze i doprawiamy delikatnie do smaku patelnię przykrywamy przykrywką i dusimy
Gotowanie z pasjąPlacki z czerwonej soczewicy i cukinii to idealny pomysł na obiad, można je podać z dodatkiem surówki, sprawdzą się również na kolację. Takie placki są bardzo smaczne i pożywne, można do nich dodać swoje ulubione składniki. składniki na około 15 sztuk 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnek 1 jajko 2 łyżki posiekanej(...)Opłukaną soczewicę gotujemy w garnku według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. Ugotowaną soczewicę przestudzamy. Jeżeli soczewica nie wchłonie całej ilości wody, należy ją odlać. Umytą cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie oprószamy niewielką ilością soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Obraną cebulę
Smakowite Dania