Jestem wielką fanką cukinii, szczególnie tej żółtej, która jest bardzo delikatna w smaku. Dla kontrastu przygotowałam do niej pikantny sos z soczystego pomidora i papryczek chili. Podałam je w towarzystwie mieszanki Multigrano Express Lunch, tworząc tym sposobem pyszny, sezonowy obiad ekspresowy :) 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z zieloną soczewicą średnia żółta cukinia łyżka oleju z pestek(...)chili spora szczypta soli łyżka oliwy łyżka posiekanej natki pietruszki Mieszankę Multigrano przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obranego pomidora miksujemy z resztą składników na sos. Odstawiamy do lodówki. Cukinię dokładnie szorujemy i kroimy na cienkie plasterki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw lub mandoliny. Patelnię grillową natłuszczamy olejem z pestek winogron i grillujemy plastry cukinii. Doprawiamy
Mienta blogKrem z cukinii i zielonego groszku Krem z cukinii i zielonego groszku Składniki: ¾ szklanki mrożonego groszku mała cukinia ½ szklanki wywaru warzywnego ½ łyżeczki oliwy z oliwek kawałeczek papryczki chilli ½ łyżeczki startej skórki cytryny łyżeczka zmielonej mięty łyżeczka lubczyku grzanki z ciemnego pieczywa Krem z cukinii i zielonego groszku Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce, wkładamy do garnka z groszkiem i zalewamy wywarem(...)Gotujemy przez ok. 15 minut. Miksujemy na krem, doprawiamy do smaku, polewamy oliwą. Podajemy grzankami z ciemnego pieczywa. Artykuł Krem z cukinii i zielonego groszku pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaobiadu, do pajdy chleba – sos pieczarkowy z cukinią, śmietaną i świeżym koprem poleca się z radością. Pasuje do wszelakich mięs i potraw z ziemniaków. Aromatyczne pieczarki doprawione lubczykiem, dzięki któremu wydobywa się w kuchni niesamowity dodatkowy aromat. Słodka papryka nadaje lekkiego koloru i posmaku całemu daniu. Jeśli chcecie możecie dodać do sosu 2 ząbki czosnku, ja jednak z nich(...)zrezygnowałam. Jest prosto, smacznie i domowo. Polecam sos pieczarkowy z cukinią, do którego także świetnie nadawać się będzie posiekana ostra papryczka i świeże liście kolendry lub natki. Jeśli chcecie śmietanę możecie zastąpić jogurtem greckim lub śmietanką 30%. Pycha! SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek 1 cukinia 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk do smaku świeży koperek
Zasmakuj Kuchniszybka w przygotowaniu sprawdzi się na lunch, obiad lub kolację. Głównym bohaterem jest tu grillowany ser halloumi, który jest świetnie smakuje na ciepło. Do tego chrupiąca sałata rzymska, cukinia oraz botwina, a całość wiąże orzeźwiający sos jogurtowo-miętowy. To naprawdę pyszne! Składniki sałata rzymska 4-5 liści botwiny 4 młode buraczki (z botwinki) cukinia 100 g serka halloumi opakowanie jogurtu(...)piekarniku przez około pół godziny w 200 stopniach. Kiedy będą już upieczone (al dente), to odwijamy je z folii i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy także w plasterki. Patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i na rozgrzaną wykładamy cukinię. Oprószamy ją następnie solą i pieprzem i grillujemy z każdej strony przez około 3 minuty. Następnie ściągamy
Analiza Smakuzjeść. I taką też zasadę staram się stosować jeśli chodzi o nasze jedzenie. Smacznie i zdrowo równie dobrze brzmi. Tym razem wersja śniadaniowa (chociaż i na lunch będzie znakomita) cukinii i jajek. A że jaja przepiórcze zagościły na naszym stole to i wersja mini pięknie się eksponowała na talerzu. Składniki: 1/3 niewielkiej cebuli 1/3 niewielkiej cukinii zielonej(...)niewielkiej cukinii żółtej 5 jajeczek przepiórczych sól i pieprz cytrynowy do smaku Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej patelni cukinię kroimy w plasterki i dzielimy jeszcze na pół - dodajemy do cebuli - podsmażamy do momentu gdy cukinia będzie już bardziej miękka na cukinię wbijamy jajeczka przepiórcze i doprawiamy delikatnie do smaku patelnię przykrywamy przykrywką i dusimy
Gotowanie z pasjąPlacki z czerwonej soczewicy i cukinii to idealny pomysł na obiad, można je podać z dodatkiem surówki, sprawdzą się również na kolację. Takie placki są bardzo smaczne i pożywne, można do nich dodać swoje ulubione składniki. składniki na około 15 sztuk 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnek 1 jajko 2 łyżki posiekanej(...)Opłukaną soczewicę gotujemy w garnku według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. Ugotowaną soczewicę przestudzamy. Jeżeli soczewica nie wchłonie całej ilości wody, należy ją odlać. Umytą cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie oprószamy niewielką ilością soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Obraną cebulę
Smakowite Daniaaromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki(...)czosnku puszka krojonych pomidorów 3 suszone pomidory 1/2 cukinii 1/2 chili sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, oregano łyżeczka cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Cukinię myję, kroję w półplasterki. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Suszone pomidory kroję w kostkę. Chili siekam drobniutko, zostawiam pestki lub wyjmuje w zależności jaką ostrość chcę uzyskać. Na rozgrzanej oliwie przesmażam cebulę
Zasmakuj Kuchnitreściwego. Każdy zna typową wersję z kapusty, ale jest też bigos galicyjski z kapusty z ziemniakami i z fasolą, węgierski z ostrą papryką i śmietaną. Są też bigosy z cukinii i innych warzyw, gdzie nie ma ani kapusty, ani mięsa. Szokuje was to? A przecież słowo bigos pochodzi od wyrażenia siekać na bigos i opisuje sposób krojenia a nie składniki(...)zanieczyszczeń. Pokroić grzyby w paski i przełożyć do garnka z wodą z grzybów razem z cebulą i kapustą. Gotujemy jeszcze 40 minut. Przed podaniem dodajemy olej. Bigos z cukinii Nigdy nie jedliście bigosu z cukinii i wydaje się Wam to dziwnym pomysłem? Tym lepiej, będziecie przyjemnie zaskoczeni, bo duszona cukinia jest pyszna. Zwłaszcza w wersji grzybowej. To największa kulinarna niespodzianka
Ugotowane pozamiataneSmaczne placki z cukinii, które można przygotować w kilka minut. Ich głównym atutem jest niska kaloryczność, więc można je dołączyć do swojego menu będąc na diecie. Dzięki temu, że nie są smażone w oleju smakują bardzo dobrze i są lekkie. Dodatkowo polecam przygotować do nich sos czosnkowo-ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego. Składniki Placki: 300 g cukinii 3 czubate łyżki(...)mąki 1 jajko 1 mała cebula Sól, pieprz, oregano Oliwa z oliwek Sos: 100 g jogurtu naturalnego 1 ogórek zielony 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Przygotowanie Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach. Delikatnie odsączamy ściskając potartą cukinię w rękach. Jajko ubijamy i dodajemy do cukinii. Do miski wrzucamy mąkę, posiekaną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem
Programista w kuchniKolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone, cienkie plastry cukinii, które idealnie dopasowały się do mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej(...)wolicie średnio wysmażony wystarczy po 3 minuty z każdej strony. Składniki Stek: Stek kruchy z Antrykotu (250 – 300 g) Pieprz Olej do pieczenia 1 łyżka masła Sól Plastry cukinii: 5-6 cienkich plastrów cukinii krojonych wzdłuż Oliwa z oliwek Przyprawa do grillowanych warzyw Sól Przygotowanie Stek wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Smarujemy go delikatnie
Programista w kuchniZastanawiasz się, co dziś ugotować? Jeśli lubisz dobrą prostą kuchnię, placki z cukinii będą w sam raz dla Ciebie Są bardzo smaczne – delikatne i lekkie dla żołądka. Zrobione z prostych niedrogich składników nie rujnują domowego budżetu. Dodatkowo możesz je podawać na różne sposoby, np. z kwaśną śmietaną, surówką lub gulaszem. Są w sam raz na obiad, kolację lub lunch(...)pracy. Składniki (na 10 placków – dla 2 osób): 1 cukinia (ok. 500-600g) 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia Obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij lekko sok. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem
Kulinarne S.O.S.Potrawka z kalafiora , fasoli i cukinii w kremowym sosie Potrawka z kalafiora to warzywny hit tej jesieni w naszej rodzince , a w zasadzie początku zimy . W sklepach dorodne kwiaty kalafiora , tak więc kusiło mocno ,żeby coś z niego zrobić . Odrobinę więcej niż masło i bułka tarta Połączenie cukinii , drobnej fasolki , ziemniaków i papryki dało genialny efekt . Do tego spięcie całości(...)zaspokoi apetyt mięsożercy , jeśli jeszcze dołożycie kawałek mięska obok Polecam jako danie główne lub przystawkę inną niż wszystkie Składniki : 1/2 średniej główki kalafiora 4 ziemniaki 1/2 małej cukinii lub kabaczek 1 cebula średniej wielkości 1 papryka czerwona , najlepiej grubościenna 1 puszka białej fasoli w zalewie własnej 200 ml śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka mielonej , słodkiej papryki
Ogrodnik w podróżyMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią to błyskawiczna propozycja na przygotowanie smacznego posiłku. Taki makaron możecie zabrać ze sobą na obiad albo lunch do pracy. Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników. A aby danie było jeszcze bardziej zdrowsze użyjcie tak jak my – makaronu pełnoziarnistego. Lista składników oraz przepis znajduje się poniżej… Składniki szklanka pełnoziarnistego makaronu(...)garści szpinaku 10 suszonych pomidorów mała cukinia mała cebula łyżka masła ząbek czosnku sól pieprz Przepis na makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią W osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Na maśle szklimy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy razem ok. 3 -4 minut. Na patelnię dodajemy pokrojone w w mniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znów danie z serii "Z warzywnika na talerz". Tym razem z malutkimi cukiniami - soczystymi i słodziutkimi po upieczeniu. Cukinie rozłożyłam promieniście na kształt dziecięcego obrazka ze słońcem, które dziś intensywnie operuje. Składniki : Ciasto 15 g drożdży pół łyżeczki cukru 300 g mąki chlebowej typ 720 170-200 ml wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego oregano łyżka oliwy Dodatki(...)mini cukinii 4 łyżki sosu pomidorowego pół cebuli opakowanie mozzarelli mini w zalewie łyżeczka suszonego oregano sól Drożdże rozpuścić w 100 ml wody. Dodać cukier. Wymieszać. Powierzchnię posypać szczyptą mąki. Odstawić do rozmnożenia drożdży. Mąkę chlebową wymieszać z solą i suszonym oregano. Do suchych składników dodać namnożone drożdże. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewając wodę. Ilość dodanej wody zależy
Weekendy w domu i ogrodzie