Dzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowo - bazyliowym. Pulpety z łopatki, pięknie pachną czosnkiem i ziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko(...)pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka bazylii suszonej oliwa do podsmażenia pulpetów Składniki na sos: 1 duża cebula 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów 3 czubate duże łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka oregano 1 szklanka bulionu warzywnego
Smak mojego domunaszym domu cukinia gości na stole przez cały sezon i jeszcze dłużej. Nie wyobrażam sobie grilla bez grillowanej cukinii, a dziś chce ją przedstawić w nowej odsłonie. Wykonanie jest bardzo proste, szybkie, a efekt końcowy jest niesamowity. Oczywiście można zastąpić cukinię w tym daniu normalnym makaronem tagliatelle, jednak zapewniam Was z cukinią jest moc. Nie jeden gość nie wyobrażał sobie(...)zjedzenia tuńczyka na ciepło w takiej postaci, po spróbowaniu prosił o dokładkę. Sądzę, że z Tobą będzie podobnie ;) 2 porcje Składniki : 2 średniej wielkości cukinie 2 puszki tuńczyka w sosie własnym jeden pomidor obrany ze skórki 5 ząbków czosnku łyżeczka ziół prowansalskich garść świeżej bazylii sos tabasco lub mielona papryka chilii sól i pieprz grubo mielony
Niezły MłynekNiby zwykłe ciastka owsiane ale jednak…Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że ciastka, w których składzie może być cukinia są aż tak pyszne. Co tam, moi rodzice, którzy są raczej kulinarnymi tradycjonalistami i kręcą nosem, na moje liczne wynalazki, jak sami określili, delektowali się tymi ciastkami. Drugi test ciastek nastąpił w pracy męża, gdzie ludzie z dużym ociąganiem(...)sięgali po ciacha na bazie cukinii. A po spróbowaniu, sięgali po kolejne. Ciastka są chrupiące. Jeśli dodacie więcej mąki, bo ciasto dość się lepi, będą bardziej chrupkie. Jeśli zostaniecie przy tej ilości z przepisu, będą miększe. Ilość dodawanego cukru w ciastkach jest minimalna, a nadrabiają go suszone owoce i czekolada. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, to można nawet zmniejszyć
Mieszam w GarnkuCukinii u mnie pod dostatkiem dlatego dziś proponuję Wam zrobić sałatkę do słoików - gdzie głównym składnikiem jest wcześniej wspomniana cukinia. Do zimowego obiadu idealna! Składniki; 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego(...)chili 3 łyżeczki gorczycy kilka liści laurowych 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kolendry ziarnistej oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika Przygotowanie; Cukinie myjemy, ja użyłam dojrzałej więc dodatkowo ją obrałam a także wydrążyłam środek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na około 3 godz. Cebulę obrać i pokroić w piórka
Radość kipiąca uśmiechem.Dzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na oleju. Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu. Jeżeli lunicie cukinię tak jak ja to te danie jest(...)SKŁADNIKI : 2-3 średniej wielkości cukinie 300 g chudego mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 jajko papryka słodka w proszku do smaku tarty ser do posypania ( według uznania ) 1 łyżka posiekanej natki 2 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje MarioliJeżeli macie ochotę na lekki i wegetariański obiad to zachęcam do przygotowania warzywnej tarty wraz z dodatkiem cukinii, pora, cebuli oraz sera feta. Szybko, prosto i smacznie :) Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 młode cukinie (wagowo ok. 0,8 kg) 1 biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka (duże) 200 g sera feta(...)łyżki mleka ewentualnie 1-2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanego koperku gałka muszkatołowa sól, pieprz Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na co najmniej pół godziny. W międzyczasie cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz czosnek. Na sam koniec dodać pokrojonego w półtalarki pora. Całość przyprawić
UgotowaćTaka zapiekanka spodoba się każdemu. Moja rodzina w niej się zakochała. Kochają cukinię i makaron, zawsze twierdzili, że nic nie pobije lasagne z cukinią , a tutaj taka miła niespodzianka :) Składniki: 2 duże cukinie 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 200 g mielonego mięsa wołowego puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka papryki czerwonej(...)dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy, aż sos się zredukuje i będzie dobrze doprawiony. Sos łączymy z makaronem i odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy w cienkie paski i grillujemy z obu stron. Następnie układamy je w tortownicy od środka na zewnątrz tak aby wystawały poza formę. Następnie układamy warstwowo sos z makaronem
Niezły MłynekLubicie kwiaty cukinii? Ja uwielbiam, odkąd odkryłam, że można je jeść. W tamtym roku przedstawiłam kilka przepisów, w których można je wykorzystać. Tym razem postanowiłam przygotować risotto z kwiatami cukinii i żółtą cukinią. Koniecznie musicie zrobić je w domu! Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 mała żółta cukinia 6-7 kwiatów cukinii 1 mała cebula(...)białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kwiatami cukinii pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPlacki z cukinią i ziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych, którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukini i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam(...)prostu pyszne! Jogurt z dodatkiem mięty jest świetnym dodatkiem do placków. Składniki: 4-5 ziemniaków 1 spora cukinia 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz 2-3 łyżki startego parmezanu smalec, olej do smażenia dodatkowo: jogurt grecki sok z cytryny odrobina miodu pieprz kilka gałązek mięty Wykonanie: cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczsty środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory parzymy, następnie hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo ale równo kroimy, pozbywając się pestek(...)powinien być mocno wyczuwalny. Rozgrzewamy suchą grillową patelnię lub płytę grillową stawianą na palnik kuchenki, szykujemy płaski półmisek. Rozkładamy na nim część pokrojonych pomidorów. Po kolei grillujemy cieniutkie plastry cukinii. Tak cienkie plastry wystarczy grillować z jednej strony – u mnie zajęło to około 2-3 minut. Plastry mogą zostać surowe, ważne żeby pojawiły się na nich charakterystyczne brązowe przypieczone prążki
Karo in the KitchenCukinia jest u mnie ostatnio ciągle na tapecie. Z każdym następnym sprawdzonym przepisem, zdaję sobie sprawę, jak uboga w to warzywo była do tej pory moja kuchnia. Cukinia nie ma dominującego , narzucającego się smaku, więc świetnie nadaje się jako baza do wielu potraw, ale jednocześnie jej słodkawo-orzechowy posmak zawsze jest delikatnie wyczuwalny. Z łatwością można sprawić, że będzie cudownie(...)wymaga długiej obróbki cieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy bułkę tartą oliwę sól, pieprz i zioła
PichceniomaniaPysznie, lekko, letnio - cukinia caprese jak ją nazywamy - świetne danie na upały :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja 23 6 kcal) 1 średnia (lub 2 małe cukinie) 2 pomidor y duża kulka mozzarelli 1 ły żeczka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii suszone oregano czosnek granulowany PRZY GOTOWANIE Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż(...)Oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Wkładamy na 20 minut do piek arnika nagrzanego do 180 stopni ( z t ermoobiegiem). Mozzar ellę i pomidory kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na cukinii - jeszcze raz doprawiamy przyprawami (już bez czosnku i oliwy) . Z apiekamy około 10 minut, aż ser s ię rozpuści. Posypuje my posiekaną bazylią. Smacznego :) 1 porcja - 236 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjegorąco :((. Ja to się nie nadaję na taką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii , no ja ją uwielbiam z resztą nie tylko ja. Dla mnie jest ona tak wdzięcznym warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam(...)faszerowaną kaszą jaglaną , do tego kiełbaska (dla moich panów), przyprawy, cebula, czosnek i natka pietruszki. Lubię tak :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: 2 cukinie 1 szklanka kaszy jaglanej 3 kiełbaski śląskie natka pietruszki 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku wędzona papryka sól pieprz oliwa do posmarowania cukinii Cukinię myję, wydrążam środek (ja zawsze trochę z tego środka, tam gdzie nie ma pestek
kruche babeczkiskładniki: 2500 g cukinii, obranej 800 g cukru 2-4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego wykonanie: Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier, kwasek cytrynowy oraz cukier z wanilią. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. (cukinia puści sok). Po tym czasie całość gotujemy(...)przez ok. 15 – 20 min., od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy miękkość, aby nie rozgotować. Ugotowaną cukinie przekładamy do wyprażonych słoiczków, zalewamy sokiem. Zakręcamy słoiczki. Wstawiamy do garnka z wodą (dno wyścielone ściereczką) i zagotowujemy. Taką cukinię używamy jako dodatek np. do ciast, deserów zamiast ananasa Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia