żeby ułatwić sobie pracę, ciasto rozwałkowałam zaraz po zagnieceniu i wyłożyłam nim formę. Tak przygotowane wstawiłam do lodówki. Dzięki temu nie trzeba męczyć się z wałkowaniem schłodzonego ciasta. Moja cukinia była mocno wyrośnięta, obrałam ją i pozbawiłam pestek. Jeżeli używacie drobnych cukinii, nie ma potrzeby ich obierać ani usuwać pestek. P iekłam w formie o średnicy(...)mąki pełnoziarnistej 3 zboża 150 g masła, schłodzonego 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko nadzienie: 3 jajka 1 duży fenkuł , + koperek z fenkuła jeżeli jest 300 g cukinii startej 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona ok 120 g śmietanki 30 % 50 g startej mozzarelli nasiona kopru włoskiego 1 - 2 łyżki zielonego, posiekanego koperku sól
Stare Garydodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań. Dzisiejszy przepis to wariacja na temat smaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 szklanka ryżu ½ szklanki rodzynek 2 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki cydru chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule(...)ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni 2 pomidory 1 laska cynamonu ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki kurkumy Dodatkowo: 2 duże cukinie garść lisków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Cukinia Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz. Farsz Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć
Food SquareCukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym, ostrym mięsem z dodatkiem marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam! 4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego(...)użyłam wieprzowego) bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce
Codzienne GotowaniePieczona, okrągła cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g ryżu 1 cebula 250g mięsa mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch i wydrążyć(...)Dodać do ugotowanego na sypko ryżu. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mielonym mięsem krótko podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Cukinię osuszyć i napełniać farszem. Przykryć odciętymi „czapeczkami” Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami
https:KKuchniaMniamzawierają cenne witaminy, minerały jak i błonnik. Jeżeli macie ochotę na słodkie danie z użyciem kaszy to zachęcam do przygotowania kukurydzianego musu truskawkowego . Składniki: 1,5 sztuki młodej cukinii garść mini marchewek (lub 1 duża) ½ czerwonej cebuli ¾ szklanki kaszy kuskus ¾ szklanki wrzącej wody 1 łyżka masła pieprz do smaku sól do smaku olej do dekoracji pomidorki koktajlowe posiekana zielona(...)pietruszka półplasterki świeżej cukinii Wrzącą wodę osolić i dodać 1 łyżkę oleju. Całość przemieszać. Wsypać suchą kaszę kuskus. Delikatnie wymieszać i odstawić na co najmniej 5 minut (najlepiej naczynie czymś przykryć). W międzyczasie cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Marchewki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną to dodać
UgotowaćMakaron tagliatelle z miękką, a jednocześnie chrupiącą cukinią oraz prażonymi orzechami włoskimi. Całość otulona w delikatnym, aksamitnym sosie na bazie serka mascarpone. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 150g makaronu tagliatelle 1 cukinia 250g serka mascarpone 50g orzechów włoskich sól pieprz czarny oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki tymianku Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie(...)Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cukinię pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając część z nasionami. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Kiedy znacząco zmniejszy objętość, rozetrzeć w dłoniach tymianek i dodać do cukinii. Smażyć, aż zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupiąca. Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić. Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy
https:KKuchniaMniamdoprawiony kuminem, bazylią i wędzoną papryką sprawi, że na pewno pokochacie moją wersję tego prostego dania. Samo przybranie z kolorowych pomidorów, mozzarelli i bazylii zaś sprawia, że zwykła faszerowana cukinia nabiera niepowtarzalnego uroku i z dumą prezentuje się na stole. * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule 2 ząbki(...)czosnku 2 papryczka pepperoni 4 pomidory ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 duże cukinie 2-3 pomidory 2 kulki mozzarelli garść lisków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Cukinia: Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj
Food SquareLasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka(...)naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia + 3 plastry żółtego sera Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać
Kuchnia ElliePrzepadam za cukinią w każdej postaci, ale zapiekana jest moim faworytem. Staje się wtedy miękka, rozpada się w ustach i przede wszystkim wyraźnie czuć jej smak, który ginie kiedy cukinia jest tylko dodatkiem do potrawy. Dziś nafaszerowałam ją tak, by miała w sobie nutę Grecji. Ser feta, oliwki i charakterystyczne dla tego kraju przyprawy. Jestem na tak. ;-) 4 cukinie(...)potrawy). Dodajemy pokruszony ser feta, smażymy do momentu aż ser się rozpuści i woda z niego odparuje. Do farszu dodajemy ugotowany ryż i 50g startego żółtego sera. Mieszamy. 3. Cukinie przekrawamy na pół. Z pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Każdą część cukinii napełniamy farszem, posypujemy pozostałym żółtym serem, na wierzch układamy przekrojone na pół oliwki. 4. Cukinie zapiekamy przez
Szefowa kuchniFarszem mięsnym lub wegeteriańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz. Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostke i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam(...)który wymieszałam z resztą farszu mięsno-pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam! Składniki na 4-6 średnich pomidorów: 4 duże pomidory 1 cebula 1 cukinia - 250g 250 g mięsa mielonego 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru oregano lub mieszanka ziół prowansalskich 100 ml bulionu warzywnego Wykonanie: z pomidorów ściąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niedzielę byłam w odwiedzinach na wsi i przywiozłam z niej same pyszności. Między innymi swojskie jeżynki, własnoręcznie zrywane (z których własnie robi się soczek) i cukinię. W pierwszych planach cukinia miała iść do słoików ale jakoś tak naszło mnie na placuszki. Ponieważ nigdy ich nie jadłam a słyszałam że są bardzo dobre to postanowiłam je zrobić. Szczerze powiedziawszy(...)spodziewałam się, że placki z cukinii mogą być tak dobre. Jak to określił mój narzeczony były "zajebis*e". Są bardzo proste w wykonaniu, podobne do placków ziemniaczanych. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z wędzonym łososiem smakują wybornie;) Polecam bardzo;) Składniki: 1 duża cukinia 2 marchewki 1 duża młoda cebula 2 ząbki
Krakowskie smaki AniMałej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam, zapraszam na FILM i do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka . Porcelana ze sklepu Maxwell(...)Williams z kolekcji Orchard Fruits . Składniki: 1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g 3/4 szklanki mocnej kawy 2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej) 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Mała CukierenkaMałej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam, zapraszam na FILM i do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka . Porcelana ze sklepu Maxwell(...)Williams z kolekcji Orchard Fruits . Składniki: 1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g 3/4 szklanki mocnej kawy 2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej) 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Mała CukierenkaLetnia opcja na lunch - grilowany łosoś, cukinia, orzeszki pini oraz duża ilość koperku i ziół. Możemy taką sałatkę podawać z grillowanym pieczywem. Składniki : 1 średnia cukinia, około 300g sól morska, swieżo zmielony pieprz 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania wraz z pieczywem 150g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny garść orzeszków pini 1 czerwona cebula 3 łyżki(...)posiekanych świeżych ziół - koperek, tymianek lub szczypiorek 3 łyżki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia : cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy na cienkie ( około 3-4 mm ) plasterki, oprószamy delikatnie solą i kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy przez około 7-10 minut, aż cukinia nieco zmięknie, następnie przewracamy na drugą stronę i grillujemy około 5 minut, w czasie grillowania skrapiamy cukinię
zobacz ich smak