cukinia - 18701 przepisów (strona:158/1247)

Tarta z grillowaną cukinią 190

Bardzo lubię cukinię przede wszystkim za to, że można ją przyrządzić na tak wiele sposobów. Najbardziej lubię grillowaną więc taką postanowiłam dodać do wytrawnej tarty którą podałam na obiad. A Wy z czym najbardziej lubicie tarty? :) ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa(...)kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 2 łyżki posiekanej pietruszki pieprz, sól nadzienie: niewielka żółta cukinia niewielka zielona cukinia łyżka oliwy łyżka ziół prowansalskich mała czerwona cebula mała biała papryka 100 g sera feta Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy

Mienta blog
Cukinia z sadzonym jajkiem 190

Składniki: 1 średnią  cukinie 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Wykonanie: Cukinie obieramy, przekrawamy po długości, usuwamy nasiona. W garnku gotujemy wodę z solą, cukrem, do gotującej wody wkładamy łódeczki cukinii gotujemy około 3 minut. Po ugotowaniu wykładamy cukinię na duży talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami masła(...)polewamy po cukinii. Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła wbijamy  jajko lekko posolić przykrywamy pokrywką po 2 minutach jajko sadzone wykładamy na talerz z cukinią. Tak przygotowaną cukinie możemy również podawać z pieczonym lub smażonym kurczakiem.  Smacznego

kgwjanczewo
Chrupiąca cukinia - dodatek do obiadu i nie tylko 1021

Cały czas korzystam z tego, że cukinie w ogrodzie rosną i rosną - ale pewnie już niedługo to się skończy. Jest coraz zimniej, pszczółki i trzmiele latają coraz mniej. Korzystajmy więc jeszcze z świeżych owoców  zebranych prosto z ogrodu. Dzisiaj przedstawiam cukinię na chrupko. Nie potrzeba do jej wykonania specjalnych przypraw ani też urządzeń. Składniki: Młoda cukinia ( dowolna ilość dowolna(...)Vegeta Czosnek suszony granulowany Olej Wykonanie: Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości niecałego centymetra. Całość przyprawiamy vegetą i suszonym czosnkiem. Tak przygotowaną cukinię przekładamy na sito i pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody. Cukinię smażymy na porządnie rozgrzanej patelni z olejem z obu stron. I to wszystko. Tak zrobiona cukinia będzie

Smaki Ewy
Pasztet z cukinii 471

Uwielbiamy cukinię i w sezonie często gości na naszym stole pod różną postacią. Nie robiłam jeszcze pasztetu i postanowiłam to nadrobić. Wyszukałam kilka przepisów w internecie i zrobiłam swoją wersję. Pasztecik wyszedł przepyszny i na pewno zagości na naszym stole nie raz. składniki: 2 młode średnie cukinie, dałam żółtą i zieloną  (ok 900 g) 200 g żółtego sera(...)tartej 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka sól,pieprz 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najlepiej wybrać młode sztuki ale można użyć też starszej cukini jednak trzeba obrać ją ze skórki i wykroić miękki miąższ

Monia miesza i gotuje
Krem z cukinii 148

zupę na dwa sposoby podawać, na ciepło, wówczas jest kremowa z nutką cytryny, a podana jako chłodnik jest lekko kwaśna, ale smak zbliżony jest do jogurtu. Składniki: 700 g cukinii ( 2 szt. młodej), 1 duża biała cebula, garść listków świeżej bazylii, garść natki pietruszki, gałązka lubczyku, 2 łyżki oleju rzepakowego cytryna bazylia, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu(...)łyżki kopiaste jogurtu naturalnego typu greckiego, 500 ml bulionu. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, cukinię w kostkę lub plasterki. Najlepiej, żeby był to młoda cukinia, żeby miała skórkę miękką, ponieważ jej nie musimy obierać i dzięki temu uzyskamy zamierzony smak i kolor.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, dodajemy cukinię i całość podsmażamy. Cukinia ma być

Moniki Smakołyki
Cukinia i patisony w zalewie octowej (do słoików) 177

Cukinia po prostu oszalała. Nie nadążamy z jej jedzeniem, choć wsadziłam tylko 5 roślin. W mijającym tygodniu wysadziłam ostatnie 5 ziarenek, by mieć świeżą cukinię również jesienią.Mam nadzieję, że przymrozki nie przyjdą zbyt wcześnie. Na wszelki wypadek pomyślałam o cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis: Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego(...)słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli kilka ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cukinie i patisony pokroić na plastry o grubości kilku mm. Do słoików włożyć wymienione składniki, przy czym plastry cukinii i patisonów upchać najmocniej jak się da. Zalać zawartość słoików zalewą. Zakręcać słoiki. Ustawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z cukinii i soczewicy 198

mojej kuchni klęska urodzaju – cukinia w ilościach nie-do-przerobienia aż się prosi o spożytkowanie. A ponieważ już dawno chciałam spróbować zrobić pasztet z…. soczewicy, postanowiłam że zrobię pasztet mieszany – cukinia z soczewicą. Danie wyszło super – lekkie, zwarte i wilgotne. Choć doprawiałam je jedynie solą, pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj(...)jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy   3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Soczewicę zalać 2 szklankami

Trzeci talerz
Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym 112

jakiś czas temu, a ponownie kilka dni temu, kiedy to miałam akurat pod ręką kartonik maślanki. Zabrałam się do pracy i zrobiłam pyszne chlebki z patelni. Szukając inspiracji na cukinie w sieci, znalazłam pomysł na masło cukiniowe na Skoraq Cooks , które zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji. Kolejny, bardzo prosty i niezwykle smaczny dodatek z moim ulubionym warzywem!  Pamiętajcie(...)blogu do tej pory zebrałam już 30 przepisów z cukinią, zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania z cukinią ! A jak smakuje połączenie flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym? Niebo w gębie, cienką warstwę masła rozprowadzamy na chlebku z patelni, składamy na pół i zajadamy! Brzmi zachęcająco? To do dzieła! Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Składniki: masło cukiniowo-paprykowe mała cukinia, nie wskazana

Moja smaczna kuchnia
Kotlety z cukinii z kalarepką 362

Kalarepka w tym roku bardzo obrodziła.Cukinia też ma się dobrze. Mimo chłodnych wieczorów i ranków zawiązuje nowe owoce i nie nadążamy z jedzeniem. Poniżej przedstawiam kolejny sposób na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie wyrosły, ale jeszcze się nie zestarzały, czyli nie zawiązały nasion i daje się w nie lekko wbić paznokieć. Składniki : Kotlety gruba cukinia o wciąż miękkiej skórce sól(...)pieprz ziołowy 2-3 jajka bułka tarta olej do smażenia Surówka kalarepka 3-4 łyżki jogurtu greckiego Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię (ze skórą) pokroić na plastry grubości 2-4 mm. Każdy plaster cukinii rozbić tłuczkiem. Doprawić cukinię, posypując solą i pieprzem ziołowym. Rozgrzać olej na patelni. Cukinię panierować z obu stron w jajku i bułce tartej

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z cukinii i ziemniaków 583

Propozycja idealna dla niezdecydowanych... placki z cukinii czy placki ziemniaczane?... można połączyć obie opcje... ten pomysł podsunęła mi moja mama... od której jak już pewnie zauważyliście czerpię dużo inspiracji:-) Składniki: 1 duża cukinia 3 ziemniaki 2 jajka 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z cukinii wydrążamy środek (chyba że mamy kilka bardzo małych(...)cukinii to pomijamy tą czynność) Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i solimy (ja trzymałam tak cukinię ok. 40 min.). Dzięki temu placki są mniej wodniste. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie rękoma odciskamy z nich sok.  Cukinię i ziemniaki mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną

IMPRESJA SMAKU
Placki z cukinii / kabaczka 175

Kabaczek czy cukinia? Wg Wikipedii: " Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb., Cukinia ) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano(...)uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. " Dla mnie kabaczek jest żółty, większy i pękaty, natomiast cukinia mniejsza, wydłużona, ciemnozielona z białymi cętkami. Kabaczka obiera się ze skóry i wyrzuca gniazda nasienne, cukinię zjada się w całości. cukinia ( u mnie duży okaz - użyłam połowy, obrana ze skóry i gniazd nasiennych ) 3 łyżki mąki 3 łyżki otrębów owsianych zioła prowansalskie ząbek

Atlas Smaków
Krem z cukinii z mozzarellą. 187

lodówce miałam trzy cukinie i musiałam je w jakiś sposób zużyć. Przypomniał mi się przepis na zupę krem, który wyrwałam z jakiejś gazetki. Po przeczytaniu przepisu, sprawdziłam czy mam wszystkie składniki i wzięłam się do dzieła. Krem z cukinii jest nietypowy, ponieważ do zupy dodaje się także mozzarellę oraz bazylię i wszytko razem miksuje. Mozzarella obowiązkowo musi być u mnie(...)lodówce, bardzo ją lubię. Zupa dobrze smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Taki krem z cukinii jest świetny jako pierwsze danie, bo szybko się go gotuje i zaspokoi pierwszy głód :-). Powiem Wam, że zupa wyszła bardzo smaczna i warta jest powtórzenia. Zachęcam Was do ugotowania tego kremu, bo jest naprawdę super. KREM Z CUKINII Z MOZZARELLĄ. Składniki na 4 porcje

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Burger ziemniaczany z komosą ryżową 144

Jedna z obiadowych opcji - czyli burger wegański. Dzisiaj na pierwszym planie ziemniaki, komosa ryżowa i marchewka, a jako dodatek pieczona cukinia i cebulka. Burgery ziemniaczane z komosą ryżową (quinoą) Przepis na 5-6 burgerów Potrzebujemy: - ok 4-5 małych ziemniaków (ok. 40 dag) - 3/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - 2 średniej wielkości marchewki - 3 ząbki czosnku - 1 niewielka cukinia - pół(...)marchewkę ścieramy na tartce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy czosnek, czekamy aż się zarumieni. Potem dodajemy marchewkę i przez moment podsmażamy. 4. W między czasie obieramy cukinię i kroimy w plasterki. Połówkę cebuli kroimy w piórka. Cukinię i cebulę mieszamy z odrobiną oliwy i ziół prowansalskich. Plasterki cukinii i cebulę wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy

Bananowe Pole
Cukinia faszerowana indykiem z papryką 132

Ostatnio jak byliśmy w sklepie to wpadły nam w oko te śliczne cukinie i od razu postanowiliśmy z nich coś przygotować. Do cukini można podać pieczone ziemniaczki Składniki: - 400 g fileta z indyka - 1 żółta papryka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 4 małe okrągłe cukinie - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, oregano, bazylia, czerwona papryka Prymat Porcja na 4 osoby. Najpierw przygotowujemy(...)wrzucamy masło i roztapiamy a następnie wrzucamy cebulę. Gdy nam się zeszkli wrzucamy indyka i przyprawiamy. Jak indyk nam troszkę zmięknie dorzucamy paprykę i razem wszystko dusimy. Teraz przygotowujemy cukinie. Cukinie myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy środki. Tak przygotowane cukinie napełniamy naszym farszem, zamykamy i układamy na blachę wysmarowaną masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni

Kuchenne Wariacje
Musaka 147

grecką musakę Musaka to zapiekanka mięsno warzywna. W oryginalnych przepisach używa się jagnięciny i samych bakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa(...)mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel: - 60 g masła - 50 g mąki - 300 ml mleka - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - 1 żółtko Składniki

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania