cukinia - 19119 przepisów (strona:105/1275)

Tagliatelle z łososiem i cukinią 215

Jeśli szukasz przepisu na szybki i smaczny makaron, to dobrze trafiłeś. Pokaże Wam w jaki szybki i prosty sposób przygotować tagliatelle z łososiem i cukinią. Tagliatelle z łososiem jest lekkostrawne i mało kaloryczne dlatego może być wprowadzone do Waszej diety. W potrawie wykorzystujemy łososia, który dodatkowo wzbogaci nasz organizm o jakże potrzebne kwasy omega-3. Tagliatelle z łososiem i cukinią(...)składniki (dla 2 osób) 100g wędzonego łososia makaron tagliatelle (najlepiej razowy) – 4 gniazda 1 mała cukinia 1 marchewka 150 g jogurtu naturalnego sól pieprz oliwa Tagliatelle z łososiem i cukinią – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy w 3 cm długości słupki. Marchewkę ścieramy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy cukinię

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dwie sałatki z cukinii i papryki 246

garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ).  Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej) i papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem egzotycznych przypraw. Dziś komisyjnie próbowaliśmy(...)następnym razem. W wersji dla dorosłych słodko-kwaśny smak sałatki można wzbogacić odrobiną chili. Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa: 2 szklanki wody

Codziennik Kuchenny
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 521

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka soli morskiej 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz   Pozostałe składniki zapiekanki: 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz spora szczypta suszonego oregano   Parmezanowy

Moja Delicja
Curry z kalafiora i cukinii 279

Curry z kalafiora i cukinii z mlekiem kokosowym, z ryżem jaśminowym lub ryżem basmanti to moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie. Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran(...)używamy na całe danie tylko 0.5 g, czyli mniej jak 1 g). Szafranu nie powinny spożywać także kobiety w ciąży. Składniki: (4-5 porcji) 2 duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie 600 g kalafiora 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule (ok. 350 g) 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 200 ml wody

Moja Delicja
przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas) 201

mojej spiżarni zagościły kolejne słoiczki. Tym razem przyszła pora na cukinię w odsłonie słodko - kwaśnej, delikatnej -  bez octu. Polecam Wam bardzo. Cukinia jest delikatna, lekko kwaskowa i mocno słodka, w smaku nieco przypomina ananasa. Z tego powodu w zeszycie mojej mamy widnieje jako "cukinia a'la ananas". składniki: 3 kg cukinii 1 1/2 litra wody 4 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 goździki wykonanie: Cukinię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i kroję w grubą kostkę. Wodę gotuję tylko z kwaskiem cytrynowym, odstawiam do ostudzenia. Następnie zalewam cukinię i pozostawiam na 24 godziny. Po tym czasie odcedzam cukinię, a do płynu dodaję pozostałe składniki - cukier, wanilię i goździki, gotuję aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do zalewy

babka w formie
Faszerowana cukinia z serem feta 272

Faszerowana cukinia z serem feta to danie, które będzie się idealnie nadawało zarówno na obiad jak i kolację. Przygotowanie cukinii jest banalnie proste i do tego szybkie, wystarczą nam tylko 4 składniki - cukinia, ser feta, oliwki i suszone pomidory. A więc do dzieła... zobaczcie jakie to proste. Faszerowana cukinia z serem feta - jak przygotować: Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół(...)feta i oliwki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy, delikatnie ugniatając w misce. Nie przyprawiamy składników solą, bowiem pomidory i oliwki są już dość słone. Przygotowany farsz nakładamy do cukinii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 minut. Smacznego - szybko i zdrowo :) Post Faszerowana cukinia z serem feta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z cukinii i papryki na zimę 780

Sałatka z cukinii i papryki na zimę uratuje Was w niejednej kryzysowej sytuacji. Idealnie pasuje do mięsnych obiadów, a także jest świetnym dodatkiem do domowych fast-foodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę(...)kuchni bardzo mało miejsca i nie posiadam piwnicy – jednak coraz chętniej dzielę się słoiczkami z najbliższymi – okazuje się, że duża część znika zanim zima nadejdzie. Sałatka z cukinii i papryki na zimę: 2 kg młodej, nieprzerośniętej cukinii (waga po obraniu) 3 średnie lub 2 duże cebule 2 czerwone papryki 1 duża marchewka 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki

Poezja smaku
Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku (Terrina di zucchine, noci e spinaci al forno) 142

Pasztet z cukinii z orzechami włoskimi, przekładany szpinakiem to smaczna propozycja na lekk ą , letni ą  przekąskę. Jest bardzo delikatny w smaku, lekki, ale jednocześnie sycący. Smacznego :) **** La terrina di zucchine e' un antipasto delicato che può essere anche un'ottima soluzione per un buffet o un aperitivo. Ricca di noci, risulterà(...)molto gustosa grazie all'aggiunta degli spinaci. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 kg cukinii 200 gr szpinaku 100 gr orzechów włoskich  30 gr parmezanu 75 gr bu ł ki tartej 2 jaja 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżka p ł atk ó w owsianych 2 łyżki masła  2 łyżki oliwy z oliwek

La grande e la piccola cuoca
Placki z cukinii z natką pietruszki 203

Lubicie cukinię? Co z niej najczęściej przygotowujecie? Przez długi czas cukinia kojarzyła mi się wyłącznie z leczo. Później zaczęłam z nią eksperymentować i… w ten sposób przekonałam się, że można z niej przygotować wiele pysznych dań. Dziś zapraszam Was na placki z cukinii z natką pietruszki. Spróbujcie. Placki z cukinii z natką pietruszki(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na ponad 20 małych placuszków) 1 cukinia (u mnie około 350 g) 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 całe jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli pieprz do smaku olej

Słodkie okruszki
Pyszny Pasztet z Cukinii 302

Witam serdecznie Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule(...)pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki słodkiej sól , pieprz do smaku zamiast vegety możemy użyć ziół jakie lubimy foremki Link do filmu z przygotowania: Pasztet z cukinii https://www.youtube.com/watch?v=WnSmky__5LQ Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę. Z umytej cukinii odcinam końcówki, przekrawam wzdłuż na pół i jeżeli ma duże gniazda nasienne to je wykrawam i wyrzucam. Cukinie

Uwaga Babcia Gotuje
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 255

Wariacji na temat cukinii nigdy dosyć - dzisiaj w wersji z mięsem mielonym, papryką  i pomidorami. Pysznie bardzo :) SKŁADNIKI 3 średnie cukinie 1 duża cebula 1/2 kg mięsa mielonego  (u mnie z szynki) 1/2 dużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe)  3 ząbki czosnku  2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła(...)prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odkrawamy końce i przecinamy wzdłuż na połowy. Za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne. Solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pomidory (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat

Moje Kuchenne Rewelacje
Koprowo-pieprzne pikle z cukinii 193

Koprowo – pieprzne , pikle z cukinii Kolejny przepis na zimowe przetwory . Tym razem na tapetę znowu , wraca cukinia , cóż , co jak ,co ale obrodziła w tym roku rekordowo . Prawdą jest także fakt ,że z obawy przed klęską nieurodzaju , z którym to miałam do czynienia w ubiegłym roku , posadziłam dodatkowych kilka krzaczków , które teraz odwdzięczają się za opiekę z nawiązką " class(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Cukinii nigdy za dużo , zawsze można coś z niej upichcić , a pikle wychodzą moim zdaniem sporo lepsze niż z ogórków , a przynajmniej znacznie delikatniejsze w smaku . Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie cukinie , użyłam żółtych -mają ładny kolor,nawet po obraniu 2 łyżki soli

Ogrodnik w podróży
Bób z cukinią 149

Bób z cukinią Gotowy bób z cukinią Składniki 500 g bobu dwie niewielkie cukinie 4 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka miodu czosnek Sposób przygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a  następnie  obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy(...)niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.  Na tą samą patelnię wrzucamy

Miód i pieprz
Cukinia marynowana po francusku 634

Cukinia marynowana po francusku Pyszna i od kilku lat coraz bardziej popularna , na naszych stołach cukinia , naprawdę zasługuje na swoją uwagę , ze względu na walory smakowe jak i dietetyczne .W związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami(...)kanapki i do sztuki mięska do obiadu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Francuska musztarda, nadaje jej tego niespotykanego posmaku gorczycy i jednocześnie wydobywa, naturalną słodycz cukinii , u mnie w domu to jeden z bardziej lubianych wyrobów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 4 szt- 0,5 l słoiki : zalewa

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 352

Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smakuje w upalny dzień. Super sprawdza się na lunch (można zapakować ją w pojemnik i zabrać do pracy czy szkoły). Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego(...)sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia odświeża całość. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu: 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego

Poezja smaku