cukinia - 18701 przepisów (strona:106/1247)

Surówka z cukinii i selera naciowego 136

Surówka z cukinii i selera naciowego pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb, a najlepiej smakuje samodzielnie z kromką chrupiącego pieczywa. Surówka jest soczysta i pełna smaku, a do tego dobrze wygląda. Surówka z cukinii i selera naciowego nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze bardzo łatwo ją zrobić. Pięknie wygląda nawet po dłuższym przebywaniu w temperaturze pokojowej, czyli(...)idealna na przyjęcie. Surówka dobrze smakuje w podstawowej wersji, tylko z cukinii, selera i imbiru. Dodanie jednak do surówki granatu, zdecydowanie podnosi jej walory smakowe i wizualne, staje się taka bardziej odświętna i jeszcze bardziej soczysta. Surówka będzie jeszcze lepiej wyglądała, jeśli cukinię postrugamy w cienkie długie plastry za pomocą skrobaczki do warzyw. Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania

Kuchcik gotuje
Cukinia faszerowana mięsem z rosołu i ryżem 94

mięsa mieszane. Również można przygotować farsz z surowego mięsa mielonego, należy tylko dłużej podsmażyć po dodaniu na patelnię z podsmażoną na złoto cebulą. Polecam bardzo serdecznie! Składniki: 3 cukinie sól i pieprz ser żółty  Farsz: 450 g gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu 1/2 szklanki ryżu + 1 szklanka wody do gotowania ryżu 2 cebule 2 pomidory wydrążony miąższ cukinii(...)palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował. Ryż jest gotowy. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i z każdej cukinii za pomocą łyżki wybrać miąższ ze środka (miąższu nie wyrzucać, przyda się do farszu). Połówki cukinii ułożyć na blasze

Kocham..lubię..gotuję..
Roladki z cukinii z nadzieniem serowo-orzechowym (idealne na imprezę) 165

Uwielbiam te roladki. Robię je bardzo często i zawsze znikają ze stołu w zawrotnym tempie. Takie roladki z cukinii są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, mogą one również być dodatkiem do dań z grilla lub przystawką. Składniki: – 2 młode, nieduże cukinie – 100g twardego sera żółtego – 50g orzechów włoskich – 4 łyżki śmietany – 3 łyżki majonezu(...)ząbki czosnku – sól i pieprz wg smaku – garść drobno posiekanego koperku Cukinii umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej nożem z ząbkami). Plasterki cukinii posolić i odstawić na kilka minut. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na patelni grillowej, spryskać oliwą i zarumienić z obu stron. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać drobno posiekane orzechy

Smaki Armine
Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP) 165

też było ostatnio. Na myśl o typowo mięsnym obiedzie robiło mi się jakoś nieprzyjemnie. A że nie chciałam całkiem rezygnować z białka, postawiłam na krewetki. Do tego spaghetti z cukinii, czyli tzw. “zoodles” i obiad gotowy. Keto zoodles to danie, które robi się szybko i sprawnie. Oczywiście nie wliczając czasu niezbędnego do rozmrożenia krewetek… Zoodles przychodzą(...)keto zoodles idą jak po maśle. O spiralizer’ach pisałam już przy okazji wpisu pt. cukiniowe spaghetti z krewetkami w szynce parmeńskiej . Muszę przyznać, że idea makaronu z cukinii podbiła moje serce. Skłoniła mnie też zresztą do zakupu specjalnej nakładki do mojego Kitchen Aid’a (kolejny raz okazuje się, że na Amazonie wychodzi dużo taniej niż w oficjalnym

Modern Cave Girl
FIT lasagne z cukinii 125

Sezon cukiniowy jeszcze na szczęście trwa - więc korzystamy na maksa ( TUTAJ  pisałam Wam, dlaczego warto jeść cukinię).  Dzisiaj przepyszna FIT lasagna - zamiast makaronu wykorzystujemy właśnie cukinię -  mówię Wam wyszło przepysznie :)  Inspiracją był przepis członki mojej grupy  Kuchenne Fit Rewelacje  , oczywiście z moimi zmianami (nie byłabym sobą). Zapraszam Was do dołączania do grupy - znajdziecie(...)inspiracji! SKŁADNIKI (na 6 porcji - foremka 30X20 cm) 2 średnie cukinie (ok. 600 g) 500 g mielonego mięsa z indyka 300 g tartej mozzarelli ( 2 opakowania) 1 biała średnia cebula  3 ząbki czosnku 1 mała marchew  1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano bazylia 400 ml mleka (może być roślinne) 2 łyżki masła

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z cukinii i pora 121

Pyszna zupa krem z cukinii i pora – prosta do przygotowania, sycąca, tania. Por duszony na maśle znakomicie podbija smak dania. Do zupy użyłam cukinii zielonej i żółtej. Wybierając młode, małe cukinie, nie musimy ich obierać ani pozbawiać pestek. PRZEPIS NA KREM Z CUKINII I PORA Składniki na krem z cukinii i pora: 1 por 3 łyżki masła 4 duże(...)ziemniaki 2 cukinie 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 szt ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić krem z cukinii i pora: Pora myjemy, siekamy drobno i dusimy na maśle. Do pora dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę pietruszki, przyprawy, zalewamy litrem wody i gotujemy 10 min. Dodajemy cukinię pokrojona

Dorota Smakuje
Makaron z cukinią – pesto z cukinii 149

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne pesto z cukinii, dzięki któremu możemy przygotować przepyszny obiad z makaronem w bardzo krótkim czasie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pesto z cukinii będziemy potrzebowali: Porcja na około 800 g makaronu 2 cukinie (400-500 gramów) garść listków bazylii 80 g twardego sera (użyłam Grana Padano) 50 g orzeszków ziemnych solonych(...)ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra oregano olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Pesto z cukinii Przygotowanie: Dokładnie umytą cukinię kroję w plasterki. Czosnek drobno kroję. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 5 minut. Następnie dodaję czosnek, doprawiam i smażę jeszcze około 5 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron w sosie z kopru i cukinii 86

Makaron w sosie z kopru i cukinii Sezon na cukinię rozpoczęty pełną parą . Krzaki produkują , jak by chciały dostać się na podium Trzeba korzystać bo nie ma nic bardziej pysznego niż świeżutkie , młode owoce cukinii z własnej grządki . Makaron w delikatnym śmietanowym sosie z cukinią , pachnącym koprem , sporą ilością czosnku , no i oczywiście kurczakiem . Wiadomo moje chłopaki nie kozy , samą(...)makaronu , jest pyszny i znika w kilka sekund . Polecam szczególnie że to lekkie i szybkie danie składniki : 0,5 kg udek kurczaka bez skóry i kości 1 mała cienka cukinia pęczek koperku , solidny 1 średniej wielkości młoda cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku słodka śmietana , około 100 ml 1 solidna szklanka rosołu

Ogrodnik w podróży
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami 120

Cześć! Taka wersja zapiekanej cukinii jest bardzo smaczna.  W sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób. Składniki: * 2 średniej wielkości cukinie * 10 dkg kaszy jaglanej * 8-10 pieczarek * 10-15 dkg startego żółtego sera * przyprawy: sól, oregano,  papryka słodka i ostra albo gotowa mieszanka(...)przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakowa węgierska * natka z pietruszki * oliwa z oliwek * ketchup * 1 łyżka masła Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach. Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła. Z pieczarek

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z cukinią- pyszny obiad bez mięsa 140

Witam serdecznie, sezon na cukinię w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na pyszny makaron z cukinią. Tak przygotowany makaron jest bardzo smaczny i jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego makaronu, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: 500 g makaronu wstążki lub innego 500 g cukinii 500 g pieczarek około 100 g cebuli 300 g pomidorków koktajlowych (mogą(...)czosnku duży pęczek natki pietruszki do smaku: sól pieprz bazylia świeża lub suszona olej do smażenia żółty ser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Makaron z cukinią i pieczarkami Przygotowanie: Dokładnie umytą cukinię kroję w cienkie półplasterki, cukinię możemy również pokroić w kostkę lub plasterki. Jeżeli mamy cukinię z dużymi gniazdami nasiennymi, to najlepiej jest je usunąć

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z cukinii z miętą – post dr Dąbrowskiej 171

Lekka, dietetyczna, wegańska i bardzo zdrowa zupa z cukinii z miętą. Wywar warzywny, cukinia, zielone liście, przyprawy – wszystko to tworzy bardzo smaczną, kremową zupę. Warto przygotować sobie taką zupę i popijać na drugie śniadanie czy na obiad – znakomita porcja błonnika i witamin. Po inne przepisy w poście warzywno – owocowym odsyłam was do zakładki „ Dieta dr Dąbrowskiej „ PRZEPIS NA ZUPĘ(...)CUKINII Z MIĘTĄ Składniki na zupę z cukinii z miętą: 2 cukinie 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego liść laurowy 5 szt ziela angielskiego garść liści świeżego szpinaku lub 4-5 kostek mrożonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty świeżej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano

Dorota Smakuje
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 118

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem do faszerowania a mamy właśnie na nią sezon. Do faszerowania możecie użyć mięsa mielonego czerwonego lub drobiowego. Polecam na danie obiadowe lub ciepłą kolację. PRZEPIS NA CUKINIĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM MIELONYM Składniki na cukinię faszerowaną mięsem mielonym: 4 nieduże cukinie 50 dag mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz pół łyżeczki ziół prowansalskich pół(...)łyżeczki oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego ser żółty oliwa Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym: Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki (ja lubię to robić łyżeczką do robienia kulek z melona). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, razem z posiekanym miąższem wyciętym ze środka cukinii zeszklić na oliwie. Mięso mielone przełożyć patelnię, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez

Dorota Smakuje
Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą 140

Wybaczcie, ale dziś kolejny pomysł na placki Tym razem są to placki z mąki orkiszowej, z cukinią i kukurydzą. Placki wyszły niezwykle delikatne, mięciutkie i puszyste. Placki te będą idealnie nadawały się na pierwsze i drugie śniadanie. Ponieważ smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Spróbujcie Składniki(...)200g cukinii – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (u mnie 130g) – 100g śmietany – 1 jajko – 90g mąki orkiszowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać cukinię, kukurydzę, mąkę i proszek

Smaki Armine
Cukinia w cieście z mozzarellą i pomidorem 104

Jeżeli szukacie inspiracji na przekąskę z cukinii, to być może spodoba Wam się taka propozycja. Cukinia w cieście smakuje bardzo dobrze, ale taka rozbudowana o podsmażonego pomidora i mozzarellę, to już jest niebo w gębie;) Jedyna uwaga – najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Wtedy jest najsmaczniejsza i nie ma ryzyka, że ciasto zbytnio podmoknie od puszczającego soki pomidora. Ciasto(...)mąki pszennej 1 jajko szczypta soli około 1/4 szkl. zimnej wody Dodatkowo: 1 cukinia 2 pomidory 1 op. mozzarelli w zalewie xxl czosnek granulowany sól, pieprz   W naczyniu umieszczamy mąkę, sól, jajko oraz wodę, mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy troszkę mąki lub wody). Ja ciasto doprawiłam dodatkowo niewielką ilością ostrej

Smaki Na Talerzu