wolnowaru. Leczo. Leczo to pyszne letnie danie, nie ma okresu w ciągu roku, żeby smakowało lepiej niż teraz. Teraz kiedy zaczyna się sezon na nasze polskie pyszne cukinie. Cukinie winny być małe, jędrne, jeśli już przez przypadek wyrośnie mi duża cukinia to ona trafia do ciasta. Smażę ją tak jak w tym przepisie na cukinię w cieście . Tym razem(...)cukinie kupiłam na pl Imbramowskim wprost od Warzyw od Zbrojki – cukinie pyszne, rano zrywane. Potem tylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy 25 dkg boczku 1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego
Kuchnia na wzgórzuPlacki powstały z konieczności przerobienia ogromnych ilości cukinii, które w tym roku wyjątkowo obrodziły - nie dość, że same cukinie ogromne, to jeszcze niezliczona ilość porasta każdy krzaczek ;). Obie wersje polecamy z jogurtem lub gęstą śmietaną :). Wytrawne placki z cukinii Składniki: 1 duża cukinia (1,5 kg) 2 duże lub 3 małe jajka ok. pół szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Łyżka oleju Sól, pieprz Dodatki: posiekana nać selera, cebula, dowolne zioła, pokrojona papryka... Przygotowanie: Cukinię obrać, jeżeli jest starsza usunąć nasiona. Oczyszczoną zetrzeć na grubym oczku tarki. Osolić, zostawić na dłuższą chwilę i odcisnąć nadmiar wody. W międzyczasie przygotować dodatki: u nas ostatnio króluje wersja z posiekaną czerwoną cebulką i nacią selera. Odsączoną cukinię wymieszać z jajkiem, mąkami, dodatkami
Kuchnia w szuwarachCukinia jest uniwersalnym warzywem, które można przygotować na wiele sposobów (nawet na słodko :)). Często z braku pomysłu na dodatek obiadowy wykorzystuję właśnie cukinię i przygotowuję ją na patelni, zazwyczaj w bardzo lekkim i świeżym wydaniu. Do przyrządzenia tego obiadu użyłam lekko podsmażonej cukinii i dodałam wiórki kokosowe, co nadało daniu trochę innego, egzotycznego smaku. Myślę, że połączenie takiej chrupiącej cukinii(...)dziesiątkę :) Całe danie jest lekkie i niskotłuszczowe, ale zdrowe ze względu na cenne tłuszcze występujące w rybie. Dodatkowo nie zajmuje dużo czasu z uwagi na przygotowanie ryby i cukinii na patelni :) Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami składniki na 2 porcje 1 cebula 1 średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól, pieprz, zioła prowansalskie 1-2 łyżki
FitKotMówi się, że od przybytku głowa nie boli, ale jakoś tego roku nie mogę nadążyć żeby przetworzyć cukinię :), moja siostra obdarowuje mnie nimi w przekonaniu, że nie dam się im zmarnować, a że ja nie lubię zawodzić to z potrzeby chwili i zalegających cukinii powstał keczup z cukinii. Jest super smaczny i co ważne zdrowy, bo wiemy co zawiera!. Ilość(...)przypraw, pikanterię i smak możecie sami dowolnie modyfikować wedle upodobania Waszych kubków smakowych. Na zdrowie!. Ja miałam różne rodzaje cukinii, zarówno jeśli chodzi o kolor, jak również o wielkość, najsmaczniejsze są te mniejsze z miękką skórką, ale duże też się nadają. Składniki na ok. 13-14 słoików "dżemowych", takich o pojemności ok. 220 ml 3,2 do 3.5 kg cukinii
Apetyczna babeczkakaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna w smaku i nie zdominuje dania, jak mogą to zrobić inne strączkowe. Dziś parę słów o cukinii, czy kabaczku, jak jest ona nazywana w niektórych regionach Polski. Tak, zgadza się- cukinia i kabaczek to tylko dwie nazwy tej samej rośliny;) Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna. Dzięki(...)Jakie ma więc wartości odżywcze? Zawiera żelazo, magnez, wapń i potas (szczególnie ważny dla organizmu po wysiłku fizycznym lub podczas upałów, gdyż powodują one utratę potasu drogą pocenia się). Cukinia ma też sporo witamin: B1, B2, C, PP i K. Jest też cennym źródłem karoteny, czyli prowitaminy dla witaminy A. Co więcej, cukinia to warzywo, które umożliwia detoks
Wegańska kuchnia orientalnaMarynatę do mięs i warzyw . W ty poście okazuję Wam dwa dania, mojego syna z sałatką i ziemniaczkami i moje z sałatką wzbogaconą o marynowany ser i spaghetti z cukinii z pesto alla genovese. W liście składników nazwę marynaty podlinkowałam, po kliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało? Oj, bardzo! MIĘSO: 2 małe piersi(...)jeśli pesto jest zbyt suche albo zbyt gęste. Pesto można przechowywać w lodówce kilka dni, ale w szczelnie zamkniętym słoiczku i koniecznie wierzch pesto zalewamy warstwą oliwy z oliwek. CUKINIA: 1 nieduża cukinia Cukinię umyłam, odcięłam końce. Tu temat wygląda tak. Posiadam w domu maszynkę do warzyw, która robi również spaghetti z warzyw, jak widać na zdjęciu fantazyjne spiralki
Blondynka Gotujewersja jest niskokaloryczna ze względu na wybór mięsa z indyka i niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Co nie znaczy, że to danie smakuje jak jałowe dietetyczne potrawy. Nic podobnego! Cukinia jest pełna smaku, lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g(...)pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 100 ml passaty pomidorowej 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cukinie dokładnie umyć i odciąć im kapelusze. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć jak najwięcej miąższu, zostawiająć ścianki grubości do 1 cm. Jeśli używamy cukinii podłużnych należy je przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ
DefinicjaSmakuCukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką. Składniki: 1 średnia cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 duża szczypta chili 1 duża szczypta(...)mielonego imbiru Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć. W takiej samej
Trzeci talerzPotrawka z mięsa mielonego i cukinii to szybka, ale wbrew pozorom pożywna potrawa. Najlepiej podawać z ryżem, ale sama też nada się na obiad. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/08\/potrawka-z-miesa-mielonego-i-cukini-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/08\/potrawka-z-miesa-mielonego-i-cukini-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/08\/potrawka-z-miesa-mielonego-i-cukini-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["400g mi\u0119sa mielonego,\r","1 cukinia(...)u0119czek zielonej pietruszki,\r","1 ma\u0142a cebula,\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","olej,\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Potrawka z mi\u0119sa mielonego i cukinii","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, warzywa","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cukini\u0119, cebul\u0119 i marchewk\u0119 obra\u0107 i pokroi\u0107 w drobn\u0105 kosteczk\u0119.\r","Cebul\u0119 i przeci\u015bni
Bardzo Gruby SmokKochani, zapraszam Was na nowości-pyszności! Tym razem duszona cukinia z fetą i orzechami włoskimi. Cukinię uwielbiam! Warzywo o mało intensywnym smaku, które wspaniale komponuje się w różnych połączeniach. Do tego jest sycąca i niskokaloryczna – idealna dla osób chcących zgubić nadprogramowe kilogramy. Na blogu znajdziecie także zestawienie aż 34 przepisów z cukinią w roli głównej, co tylko potwierdza moją(...)miłość do tego warzywka. A teraz serdecznie zapraszam do skosztowania najnowszego połączenia smakowego. Dla mnie top! Duszona cukinia z fetą i orzechami włoskimi Składniki (4 porcje): 2 cukinie, około 600g, 100g sera feta, 4 łyżki orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, czarnego pieprzu i płatków chilli . Sposób przygotowania Najpierw umyj, osusz i pokrój cukinie w kostkę. Następnie podduś
Natka PietruszkiSurówka do obiadu z warzyw pokrojonych w słupki! Cukinia, papryka, marchewka i świeży ogórek – warzywa są marynowane przez dobę w zalewie z octem jabłkowym. Ta sałatka w stylu koreańskim pasuje do tradycyjnych polskich obiadów, a także do dań kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i mielonych, do klusek śląskich, a także do makaronu ryżowego, sajgonek(...)ryżu z sosem curry. Dzięki marynowaniu warzywa mają jeszcze więcej smaku. Marchewka i papryka pozostają lekko chrupiące, a ogórek i cukinia pod wpływem marynowania stają się miękkie – jest to idealne połączenie. Lubię, kiedy surówka na stole podana jest w ładnej salaterce – w przypadku surówek najlepiej sprawdzą się średniej wielkości miseczki. Tę sałatkę podałam w salaterce, od której ciężko
Via GustoPrzynajmniej raz w roku przygotowuję bigos z cukinii. W zasadzie co roku robię podobnie, zmienia się jedynie sposób krojenia cukinii i subtelnie zmiany dodatków. Tym razem duża ilość kiełbasy podwawelskiej i dwa kolory cukinii – zielona i żółta. I jak co roku, tak i tym razem doznaję wewnętrznego zgrzytu dotyczącego samej nazwy. Chyba jestem mega tradycjonalistką w tym względzie(...)mówiąc „bigos”, zawsze mam na myśli ten tradycyjny, kapuściany. Poza tym, mój bigos z cukinii smakiem bardziej przypomina mi leczo, no, ale co zrobić, że taka nazwa się przyjęła W tym roku to danie wyszło mi chyba najlepiej ze wszystkich. Zdecydowanie przyczyniły się do tego większe kawałki cukinii, które lubię jak pozostają jednak lekko jędrne i chrupiące
Smaki Na Talerzusię prawdopodobnie słowo „bigos”) oznaczało siekanie w małe kawałki i nie dotyczyło jedynie mięsa, kapusty, grzybów. Mam nadzieję, że wiecie do czego zmierzam. Obecnie trwa sezon na cukinie, znielubione przez mojego męża warzywa. Nie jest jednak tak tragicznie jakby się mogło wydawać, bo wczoraj zjadł z przyjemnością placki z cukinią. To pewnie zasługa sosów, jakie mu zaserwowałam jako(...)dodatek, ale fakt że się nie wykrzywiał na samą myśl, to dobry znak. Poszłam więc za ciosem i postanowiłam zrobić bigos z cukinii i kiełbasy. Tym razem użyłam jednak chorizo, bo akurat rozmroziłam je parę dni temu, nie mając na nie za bardzo pomysłu. Z powodzeniem możecie użyć swojej ulubionej kiełbasy, sprawdzi się równie świetnie. Robiąc bigos z cukinii
Kardamonovycontext":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/cukiniowe-pizzerinki-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/cukiniowe-pizzerinki-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/cukiniowe-pizzerinki-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 cukinie \u015bredniej wielko\u015bci,\r"," sos pomidorowy lub passata pomidorowa\r","mozarella,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","oregano, s\u0142odka papryka\r","oliwa"],"name":"Cukiniowe pizzerinki","recipeCategory":"inne, warzywa, zapiekanki","cookTime(...)u0107, odkroi\u0107 ko\u0144ce. Dobrze osuszy\u0107 (r\u0119cznikiem papierowym).\r","Pokroi\u0107 na ok 1,5 cm plastry.\r","Mozarell\u0119 pokroi\u0107 na plasterki.\r","Plastry cukinii umie\u015bci\u0107 na blasze na papierze do pieczenia.\r","Cukini\u0119 skropi\u0107 oliw\u0105, posoli\u0107 i popieprzy\u0107.\r","Na ka\u017cdy z plastr\u00f3w cukinii
Bardzo Gruby SmokCukinia z ogniska to mój pomysł na danie trochę inne niż kiełbaska, które można zrobić właśnie w tak miłych okolicznościach. Jest coś bardzo miłego w ogniskach, ten klimat i atmosfera jaka panuje przy nim, to całe widowisko ale również ogólna radość z takiego wydarzenia. Bardzo rodzinnie lubimy ogniska i zawsze chętnie je organizujemy. Wiadomo że ziemniaki , kiełbaski , chleb(...)zawsze lubię by przewijały się jeszcze do tego warzywa bo zdrowiej i bo trochę inaczej. PRZEPIS CUKINIA Z OGNISKA Składniki: cukinia – kilka młodych, niewielkich sztuk olej sól czosnek w proszku ulubiona mieszanka przypraw np do grilla Jak zrobić cukinie z ogniska: Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół a potem wszerz na pół by uzyskać podłużne ćwiartki. Cukinie skrapiamy
Dorota Smakuje