cukinia - 18701 przepisów (strona:94/1247)

Kaszotto z fasolką i cukinią 164

Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa – ale jeśli koniecznie macie na nie ochotę to dodajemy podsmażony, pokrojony w kostkę filet z indyka, albo filet z kurczaka. Zapewniam Was jednak, że bez niego smakuje ono tak samo wyśmienicie :) Zatem zapraszam(...)lektury przepisu… Składniki 1 cebula 1 cukinia 300g fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy pęczak 500ml bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego pieprz 1 łyżeczka oregano oliwa Kaszotto z fasolką i cukinią – przepis Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy kaszę, oregano i całość podsmażamy razem przez ok. 3 minuty. Dodajemy bulion, doprawiamy pieprzem i gotujemy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukiniowe lasagne z sosem ze świeżych pomidorów 142

Moja cukinia obrodziła pięknie, więc cukiniowe lasagne przyrządziłam całkowicie z własnej hodowli. Miały być też własne pomidory ale pomyliły mi się nasiona i wyhodowałam kilogramy papryczek chili. Taka ze mnie ogrodniczka, he, he…Cukiniowe lasagne to lasagne bezglutenowe. Pszenne lasagne zastępuje oczywiście cukinia. Danie jest pyszne i smakuje….No właśnie nie jak tradycyjne lasagne, bo sos zrobiłam(...)bazie sera bez udziału mąki. Skąd taki pomysł? Pomysł wziął się stąd aby wykorzystać cukinię, pomidory i przydomowe zioła i przyrządzić danie bezglutenowe. Można? Pewnie, że można! Lubię makaron ale też lubię go zastępować czymś innym np. cukinią. Cukiniowe lasagne to lasagne z ziołami z przydomowego ogródka. W tym roku zioła wyrosły niesamowicie. Oregano, bazylia i tymianek ścinałam już kilka

codojedzenia
Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 118

Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty w słoikach jest świetnym kryzysowym , szybkim obiadem , czy kolacją . Prosty i tani w przygotowaniu , a do tego smaczny . Wersja z dodatkiem karkówki i kiełbaski , może być po prostu utylizatorem , tego co zostało po grillowaniu(...)bigosem . Efekt zawsze ten sam , genialny smak i szybkość wykonania , a do tego nic się nie marnuje i pies nie dostanie egzemy od pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 30 % 5 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki , jeśli ma być łagodniej

Ogrodnik w podróży
Faszerowana cukinia komosą ryżową 147

Faszerowana cukinia komosą ryżową Sezon na cukinię trwa, więc postanowiłam przygotować, zdrową i smaczną cukinie faszerowana warzywami i komosą ryżową. Cukienię faszerowaną podałam, polaną keczupem od Majonez Kielecki Składniki 2  cukinie Farsz 1/2 szkl kaszy jaglanej  1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa) 1 ząbek czosnku 1/2 szt sredniej marchewki cebula - 1 szt 1 mały kawałek selera 1/2 łyżki bazylia(...)podsmażonej cebuli razem z przyprawami, smażyć do miękkości. Następnie dodać kaszę jaglaną i komosę ryżową, wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć razem z 3 minuty, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybrać miąższ, środek cukinii, oprószyć solą, odstawić do lodówki na kilka minut. Po tym czasie zlać sok z cukinii

Kuchnia Danusi
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym 191

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym Cukinia faszerowana mięsem oraz kaszą jaglaną i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!     Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 500g mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50g kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem) przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia   *** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Mięso mielone doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulką oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Do mięsa

Blog z Apetytem
Pieczone "nuggetsy" z cukinii 126

Sezon na cukinię w pełni, a zatem dzielę się z Wami kolejnym (i nie ostatnim) pomysłem na jej wykorzystanie. Tym razem będzie to chrupiąca przekąska zainspirowana popularnymi nuggetsami, tylko, że w wersji wege :D  Kawałki cukinii obtoczone w panierce i upieczone w piekarniku. Wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie, soczyste w środku. Taka cukinia może być fajną, lekką przekąską(...)dodatkiem do obiadu, zamiast frytek :P Cukinia w około 95% składa się wody, a przy tym jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej na przykład spore ilości potasu, żelazo, magnez czy witaminę C. Poza tym jest to podobno jedno z niewielu warzyw, w których nie odkładają się metale ciężkie. W kuchni cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Ja przygotowuję

HealthyCreations
Makaron z cukinią 95

Dania makaronowe to moja wielka miłość. W moich przepisach rzadko jest mięso, za to dużo warzyw. Tym razem postawiłam na kolor zielony w postaci cukinii oraz natki z pietruszki. Powstało danie inspirowane kuchnią włoską, bardzo smaczne i syte- makaron z cukinią . Jak wybierać cukinię? Skórka musi być błyszcząca i gładka, bez żadnych uszkodzeń. Najsmaczniejsze są te małe oraz średnie(...)słodkie, mają cienką skórkę i mało pestek. Takie małe cukinie idealnie smakują na surowo! Skropione oliwą z oliwek stanowią doskonałą przekąskę! Makaron z cukinią / 1 porcja Składniki: makaron kokardki na 1 osobę 1/2 średniej cukinii 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego grana padano lub parmezanu 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 166

ryż, makaron czy kaszę jako dodatek do obiadu, sięgnijcie po zapiekankę warzywną. Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana Zapiekanka może być zrobiona z różnego rodzaju warzyw. Najlepiej sprawdzą sie w niej ziemniaki, cukinia, bakłażan oraz mieszanki warzyw takich jak kalafior czy brokuły. Każdej zapiekance oczywiście towarzyszyć musi kremowy sos, którego podstawą na ogół jest mleko lub śmietana i niezastąpiony ser żółty. Jeśli(...)zapiekankę jako dodatek dlatego jest ona dość skromna jeśli chodzi o wybór użytych warzyw. Nie dodawałam również mięsa więc moja zapiekanka jest złożona tylko i wyłącznie z ziemniaków i cukinii. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia strony na Facebooku: MeCooks Smacznego Składniki

mecooks
Placuszki z cukinii 131

Pachnące koperkiem i bardzo delikatne placuszki z cukinii to bardzo przyjemne danie na lekki i szybki obiad. Łatwe przygotowanie powinno zachęcać do ich zrobienia. Wspaniale smakują z sosem jogurtowo-koperkowym.  Najlepsze placuszki wychodzą z młodej cukinii, gdyż nie ma ona dużo pestek i jest mniej wodnista, niż ta większa i starsza. Do placuszków nie dodawać dużo mąki, bo stracą(...)stopniowo i tylko tyle, aby można było położyć placki na patelni. Podczas smażenia zbyt wcześnie ich nie przewracać i pozwolić na przyrumienienie, aby dobrze się zapiekły. Placuszki z cukinii zrobiłam z dużą ilością koperku, który dodałam zarówno do placków, jak i do sosu z jogurtu. Dodatkowego smaku i aromatu dodał również szczypiorek. Od czasu, gdy po raz pierwszy zrobiłam

Kuchcik gotuje
Okrągła faszerowana cukinia 207

Magda Co tak zjawiskowo prezentuje się na talerzu? Toż to przecudnej urody faszerowane okrągłe cukinie, które w smaku są jeszcze lepsze niż wyglądają. W środku znajdziemy mięsny farsz i ciągnące się wąsy z sera. Danie do całkowitego zjedzenia – tak pieczona cukinia jest soczysta, idealnie miękka a od środka przesiąknięta smakami z farszu. Każda cukinia to mała bomba smakowa. Składniki(...)porcje): 4 okrągłe cukinie 400g mielonej wołowiny 100g ryżu puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka siekanej bazylii łyżka siekanej pietruszki 50g żółtego sera sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju   Cukinie myjemy dokładnie z zewnątrz. Ostrym nożem odcinamy wierzch cukinii, a następnie za pomocą łyżki wydrążamy

Smaczna Strona
Pikantne leczo z cukinią 1795

Pikantne leczo z cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni. Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej ostrej papryki. Przy przygotowaniu lecza z cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować. Cukinia w daniu ma być miękka, ale chrupiąca – nie dopuśćmy do tego, aby całkowicie się rozgotowała. Leczo(...)cukinii oczywiście będzie tak samo smaczne, jednak pozbawione tej ciekawej struktury. Do stworzenia aromatycznego sosu w leczu, użyłam świeżych, malinowych pomidorów, możecie jednak śmiało przygotować danie z użyciem przecieru pomidorowego z kartonika lub pomidorów z puszki. Zobacz też: Leczo z dynią i papryką Warzywne leczo z wołowiną Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką Przepis na leczo z cukinią Drukuj

Kuchnia Bazylii
Mini zapiekanki z cukinii 134

Szczerze powiem Wam że planowałem zrobić roladki z cukinii, ale za grubo pokroiłem cukinie i po grillowaniu nie chciała się zwijać hehehe ale szybko wybrnąłem z opresji - wszak obiecałem żonie fit kolacje więc nie mogłem jej zawieść :) I takim oto sposobem na szybko wyczarowałem takie oto mini zapiekanki z cukinii. Samo przygotowanie 15 min plus czas zapieczenia i mamy smaczną(...)pyszną, kaloryczną ale i zdrową kolację :)  Z podanej ilości składników wyszły mi 4 sztuki w foremkach o średnicy 9cm.  Składniki: 2 średnie cukinie 4 garście szpinaku 250 g przecieru pomidorowego 150g sera pleśniowy  po 1 łyżeczce oregano, bazylii, majeranku i czosnku granulowanego sól, pieprz Cukinie pokroiłem w podłużne plastry (z dwóch cukinii 12 szt) z myślą

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pieczona cukinia 176

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystkie dyniowate, a cukinię w szczególności, którą zażeram się również na surowo. Ku moje uciesze własnie rozpoczyna się na nią sezon w sklepach, a za 3 miesiące będę mogła raczyć się cukinią w własnego ogródka. Ten sposób na cukinię jest autorstwa mojej dawnej przyjaciółki i będę jej wdzięczna za to dożywotnio. Gdy pochwaliłam się(...)swoim pudełkiem śniadaniowym do pracy, to ta cukinia została pieszczotliwie nazwana dętką rowerową. Może faktycznie nie wygląda zachwycająco, ale jest genialna. N a niedzielne obiadki podaję ją z pieczonymi ziemniakami, a tym razem w towarzystwie moje ulubionej surówki z marchwi (to fioletowe to marchew) . Składniki: na 1 osobę 1 cukinia, czyli u mnie 4 pół kubka dobrej jakości oliwy/oleju łyżeczka

greenscarf
Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami 140

Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami – smaczne i pożywne śniadanie lub kolacja, które można przygotować w kilka minut. Danie zainspirowane pomysłem Kasi ( Na Dokładkę… ). Składniki potrzebne do przygotowania jajecznicy z cukinią i suszonymi pomidorami (składniki na 1 porcję): pół niewielkiej cukinii, 3 suszone pomidory z oliwy(...)jajka, 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, sól do smaku, mała gałązka tymianku. Sposób przygotowania jajecznicy z cukinia i suszonymi pomidorami: Cukinię płuczę i przecinam na pół.  Ja kroje ją wzdłuż i odcinam cieniutkie plastry obieraczką do warzyw, ale można również pokroić w kostkę. Wstążki z cukinii Suszone pomidory kroję w paseczki

Gotuj Się Kto Może
Zucchini – czyli warzywne spaghetti bolonese 162

niż glutenowy odpowiednik. Pokochacie to danie! Warzywne spaghetti bolonese Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti bolonese z cukinii. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik, ale za to o wiele mniej kaloryczne. Cukinia ma tę piękną cechę, że sama będąc lekko mdła, doskonale przyjmuje smaki innych(...)składników i przypraw. Dlatego idealnie spełnia się w roli bazy potrawy, która łatwo daje się aromatyzować. Cukinia przy tym wszystkim zachowuje jędrność i chrupkość (oczywiście jeśli jest odpowiednio przyrządzona). My uwielbiamy cukinię na surowo. Z pewnością znajdziecie przepisy na zucchini, czyli udawane spaghetti cukiniowe, zalecające wcześniejsze krótkie obsmażenie makaroników. Można i tak. Niestety, cukinia podgrzana puszcza sporo soku i danie

Niedzielny kucharz