cukier puder - 2539 przepisów (strona:124/170)

Babka marmurkowa z wiśniówką 158

ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór.  Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st.C. Piec przez 45 min.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
Ciasto z truskawkami 233

łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, ok. 80 dag truskawek (najlepiej małych), (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową) , Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i bułka tarta, cukier puder do posypania ciasta. Jajka z cukrem ubijamy na puch do białości.  Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach

Delicious Titbits
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała. 6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha. Przepis na lukier: - cukier puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka 1. Do pudru dodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy  kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji) Jest to nasz

Smaczne Zdrowe
CZEKOLADOWE MARKIZY-OREO 168

temp. 190 stopni C przez około 10-15 minut. Poczekać chwilę, aż ciasteczka stwardnieją i położyć na kratce. Składniki na masę do przełożenia: -110g miękkiego masła -2 szklanki cukru pudru(ja dałam szklankę ksylitolu, następnym razem dam tylko 0,5 szklanki-ciasteczka jak dla mnie były za słodkie) -2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło utrzeć mikserem do puszystości, dodać

Smaczne Zdrowe
PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, PEŁNOZIARNISTEJ 384

rozgrzany tłuszcz i  smażyć do zrumienienia z każdej strony. Sprawdzić najlepiej patyczkiem żeby ciasto nie wylewało się ze środka. Odsączyć na papierze i posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO KOKOSOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 374

przesianą proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko. Składniki wymieszać. Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem, powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem( do uzyskania w miarę gęstej masy). Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 237

termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce. Jeszcze ciepłą babkę polukrować. Lukier: -cukier puder -kremówka -aromat migdałowy Składniki zmieszać aż do uzyskania konsystencji lukru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 280

środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię). Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :) Smacznego

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 362

przez ok. 40 minut i wyszło idealne. Było wiele głosów, że piana po dodaniu oliwy siadła-mnie się nic nie stało:) Na koniec wyjąć ciasto, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1724

drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i pokrojone daktyle. Całą masę wyłożyć na dolny krążek i przykryć drugim . Posypać cukrem pudrem i oprószyć lekko kakao. Podawać schłodzony. Można go przygotować dzień wcześniej

Smaczne Zdrowe
FLORENTYNKI OWSIANO-MIGDAŁOWE Z ZIARNAMI , BEZ CUKRU 376

wystudzeniu w metalowej puszce i te były ok. Te pozostawione na wierzchu zmiękły ale po dwóch dniach z powrotem stały się chrupkie. Można oczywiście użyć do ich przygotowania cukru pudru wówczas będą chrupiące od razu, mnie jednak zależało na zdrowej przekąsce . Przygotowałam od razu podwójną porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej...  Tylko chrupać. Polecam

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 201

troszkę za wysoko, ale cóż- najważniejszy jest smak. Wymiary mojej formy: 22x11x12. Powinna być większa... Składniki: - 500g mąki pszennej (tortowej lub DeLuxe - typ405) - 10 żółtek - 70g świeżych drożdży - 150g cukru pudru - 150g masła - 150g rodzynek - 50ml rumu - 250ml mleka - szczypta soli 250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie (nie będzie już parzyło), rozkruszyć

Smaczne Zdrowe
Babka ucierana z żurawiną i skórką pomarańczową 221

wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy z kominkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec do suchego patyczka około 45 min.Zimną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Baranek orzechowy 146

nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć i po 10 min baranka wyciągną z formy i studzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnych upodobań .Ja o prószyłam cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Babka trzy smaki 194

białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 45 minut. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje