Muffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli: Składniki suche : 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku 0,5 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia) Składniki mokre: 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej Nadzienie : 12 łyżeczek masła orzechowego Przepis : Składniki suche
Emcia Pichciżeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało tego opanować i trochę spiekłam go z góry, ale naprawdę w ogóle nie zmienia to smaku!) Wierzch możemy posypać cukrem pudrem
Emcia PichciSkładniki: 200g wiórek kokosowych 30g masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru Przepis: wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na "ciasto". Następnie formujemy w kuleczki lub inne kształty. Uformowane kokosanki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 C i pieczemy przez 20 minut. Kokosanki najlepiej smakują na drugi dzień
Emcia Pichciwychodzi ok. 20 pączków Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 60 g masła 200 ml wody Olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku Przepis: W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy
Emcia Pichcisłodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową przekąskę. Jeśli macie zapasy ogrodowej mięty zachęcam do spróbowania:) Wystarczą Ci zaledwie: 2 garście świeżych liści mięty 2 białka jajka 1/3 szklanki cukru pudru Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze kilka minut. Umyte liście mięty zamocz w pianie, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w nagrzanym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180 °C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwagi: Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm
Gorący kąsekgałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć
Czerwień i błękitzależności od piekarnika czy wielkości kokilek. Dlatego warto sprawdzić wykałaczką stan wypieczenia babeczek. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Babeczki podajemy od razu po upieczeniu. Oprószamy cukrem pudrem lub kakao. Przed wyjęciem z kokilek najlepiej delikatnie podważyć babeczki nożem. Najlepiej smakują kiedy są jeszcze ciepłe
Mania Gotowaniaprzebrane owoce(wiśnie wydrylowane) wykładamy na ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 35-40 min. Przed podaniem , wystudzony placek można udekorować świeżymi owocami i posypać cukrem pudrem. Smacznego!! Lubicie takie mocno owocowe ciasta
Farmażonysmażymy. Jeśli zanurzymy całą foremkę w cieście wtedy nie odklei się od ścianek i będzie trzeba skrobać :) Usmażone rozetki układamy na papierowym ręczniku do odsączenia tłuszczu. Placuszki posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu
Olikowa kuchnianaczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem Smaku
Ze smakiem i z pasjąWykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie łyżkami na przemian, trochę białego , trochę ciemnego, wykładamy owoce, pieczemy około 45-55min w temp. 200stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem ;-) Gotowe!!! Smacznego ;-))) biorę udział w akcji
SMYKWKUCHNIcukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 1/2 tabliczki czekolady śliwki 10- 12 sztuk gruszki 2 sztuki Wykonanie: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy cukier (zmielony na cukier puder), jaja, mąkę, kakao na samym końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę Kokilki smarujemy masłem wykładamy do połowy ciastem , układamy ćwiartki śliwek, i ćwiartki gruszek, możecie w jednych
SMYKWKUCHNIwiórki, wymieszaj łyżką. Wyłóż na blaszkę, piec 15 minut w temp. 180 stopni C. Zwiń gorącą w roladę. 500 ml śmietany 36% ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru pudru. Dwa plastry ananasa pokroić w kostkę i dodać do masy. Wykładamy roladę (jak będzie całkowicie wystudzona! ) Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę Przepyszna! Smacznego
SMYKWKUCHNInasze bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 35 -40 minut w temp. 220 stopni C. Smacznego! Pozdrawiam ;-) Buziaki! Możecie polać lukrem Przepis na lukier cytrynowy 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego 1-2 łyżki soku z cytryny Ucieramy w miseczce, polewamy bułki
SMYKWKUCHNI