cukier puder - 2539 przepisów (strona:121/170)

O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 182

przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy:  " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę, wymieszać z masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć centymetra na oplatki, postawić w zupełnie wolnym piecu tylko

Przepisy Aleksandry
CIASTKA ZE SKWARKAMI 234

pół kg mąki (na wszelki wypadek przygotuj odrobinę więcej) 25 dkg jasnych skwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej albo cukier waniliowy szklanka cukru pudru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany bądź 1/3 kostki masła otarta skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Wykonanie: 1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto - nie wyrabiaj go długo

Przepisy Aleksandry
Bułeczki z twarożkiem i poziomkami 169

jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek. Składniki na masę serową: 200 g twarogu, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 jajko, 60 g białej czekolady , 35 dag poziomek, Dodatkowo: cukier puder. Suche drożdże wymieszać z przesianą mąką oraz dodać pozostałe składniki i wymieszać na koniec dodać stopniowo roztopione masło i dokładnie wyrobić (ok.10 minut). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką(...)nagrzanego piekarnika na 190 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C na 25 minut. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce i na ciepłe bułeczki wyłożyć resztę poziomek. Oprószyć cukrem pudrem

Delicious Titbits
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 267

ponieważ baaaardzo, ale to bardzo dużo zależy od piekarnika, termoobieg, jego brak itp. dlatego należy kontrolować swoje wypieki, oglądać jak rosną i rumienią się.) My swoje ozdobiłyśmy lukrem z cukru pudru i wody i kolorową posypką cukrową. Odrywaniec cynamonowy już w kolejnym wpisie- co za dużo to niezdrowo! Polecamy Wam przygotowanie tych słodkości na wolne popołudnia, są pyszne

Symfonia Smaków
Niedzielne gofry 178

stracić za dużo z objętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, chociaż same lub tylko posypane cukrem pudrem są równie wyśmienite. Najlepiej w towarzystwie owocowej herbatki lub świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Gofry z tego przepisu są naprawdę leciutkie i puszyste. Gorąco polecam i życzę smacznego

Ratunku obiad
Truskawki z bitą śmietaną po mojemu :) 205

duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować: ok. 700 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek + kilka do dekoracji 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% cukier puder do smaku (może być również zwykły) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody Truskawki kroimy na pół lub na mniejsze części i dokładnie miksujemy w blenderze. Słodzimy do smaku

Ratunku obiad
Cobbler z truskawkami 173

pieczenia 50 g masła 75 g mielonego serka na sernik szczypta soli do posmarowania: łyżka mielonego serka na sernik 25 g płatków migdałów dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Mieszamy je z łyżką mąki i przekładamy do formy do pieczenia. Suche

Mienta blog
Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami (bezglutenowe,bez cukru i słodzików) 338

zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam. Jak dla mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży

Mienta blog
Sernik jagodowy 142

chwilę. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta powinien być ścięty.  na polewę potrzebne będą: 300 ml śmietany 18%; 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i polewamy nimi upieczony sernik. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 min. Studzimy i pozostawiamy w lodówce na 12 godzin

Miksturownik
Jeżyny i jabłka pod kruszonką według Sophie Dahl 165

misz-masz kruszonką (luźno - nie dociskamy) i zapiekamy w piekarniku przez około 30 min. Do czasu aż kruszonka będzie złocista. Podałam do nich śmietankę 30% wymieszaną z łyżką cukru pudru. Pyszności!!! Ciepłe owoce i chrupiąca, słodka kruszonka - mniam!!! Polecam i smacznego

Miksturownik
Pancakes - amerykański naleśnik w polskiej wersji. 153

kroplami aromatu pomarańczowego. Polane miodem, smakują wybornie. Pomarańczowy pancakes prosto z foremki ;) - dla M. Pancakes - przepis podstawowy. Składniki: 2 szkl. mąki; 2 jajka; 1 1/2 szkl. mleka; 3 łyżki cukru pudru; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 75 g masła; szczypta soli; Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy

Miksturownik
Andrzejkowe wróżenie z ... ciastek :) Czyli Chińskie Ciasteczka z Wróżbą. 170

ciastek :) Chińskie ciasteczka z wróżbą. Składniki: 300 g mąki + mąka do podsypania; 80 g cukru; 3 jajka (u mnie 4 bo były malutkie); 2 łyżki oleju; 2 łyżeczki cukru pudru; odrobina soli; Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną, przykrytą ściereczką - żeby nie wyschła - odstawiamy. Drugą rozwałkowujemy cienko i wykrawamy wąską szklanką lub foremką kółka

Miksturownik
Akcja Jeżyny edycja II. I rocznica blogowania. 165

misz-masz kruszonką (luźno - nie dociskamy) i zapiekamy w piekarniku przez około 30 min. Do czasu aż kruszonka będzie złocista. Podałam do nich śmietankę 30% wymieszaną z łyżką cukru pudru. Smacznego!!! Regulamin konkursu: 1. Sponsorem i organizatorem konkursu jest prowadząca blog: miksturownik.blogspot.com. 2. Nagrodą będę: 3. Konkurs trwa od 10 sierpnia do 10 września 2013 r. 4. Warunkiem uczestnictwa

Miksturownik
Szybkie pączusie 316

dwóch łyżek. W trakcie smażenia obracamy pączki, tak aby równo usmażyły się ze wszystkich stron. Wyławiamy  łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Miksturownik
Karpatka 355

łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy dalej. Krem wykładamy na jeden z blatów i przykrywamy drugim blatem. Ciasto należy schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Miksturownik