ciasto - 164325 przepisów (strona:6575/10955)

Kotlety rybne 195

Bardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada

kuchnia doski
Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym 179

Składniki (na około 12 średnich muffin) Ciasto na muffiny powstało na podstawie przepisu z www.kwestiamskau.com 150 gram masła  100 gram czekolady deserowej  300 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka  150 ml mleka  Czekoladowy krem: 100 gram(...)pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową. Jajka, mleko i masło mieszam w osobnej misce, Do suchych składników dodaję mokre, cukier, cukier waniliowy oraz posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszam. Surowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę babeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Babeczki studzę.  Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą

Mango Papaja
Ryba z ananasem 204

Składniki: 1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba ) 4 plastry ananasa z puszki  4 cebule 2 małe cukinie 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1

kgwjanczewo
Babeczki cytrynowe z kremem 187

Babeczek. Smak, który urzeka po pierwszym kęsie. Maślane, puszyste z cytrynowym kremem. Dla fanów kwaskowatych smaków choć nie jest on tak mocno wyczuwalny wręcz przełamuje idealnie słodycz ciasta. Zapraszam... Inspiracja "Moje wypieki"  Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Puszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty

Kubki smaku
Drożdżowe bułeczki z malinami 191

dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, masło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie gotujemy maliny z nasionami chia, skrobię i cukier tak długo aż maliny się rozpadną i całość będzie miała konsystencję gęstego dżemu, jeżeli(...)maliny nie są zbyt słodkie można je posłodzić do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy maliny i zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 20 minut

Delusional Trine
Płonące naleśniki – Crepes suzette 250

lada sensacja, na którą czeka większość domowników, oprócz mojej połowy, która naleśników nie lubi…I tacy rodzą się…he,he… Płonące naleśniki Składniki: na 4 porcje Ciasto na naleśniki 200 g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 5 jajek 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 25 g roztopionego masła ½ l mleka 1 cytryna, otarta skórka masło lub olej(...)cytryny cukier puder do posypania 2 łyżki wódki Wbij jajka do miski. Wsyp suche składniki i dodaj część mleka. Zmiksuj po czym dodaj resztę mleka i przestudzone masło. Zmiksuj. Ciasto jest dosyć rzadkie ale takie ma być. Rozgrzej patelnię i usmaż 8 dużych i cienkich naleśników. Każdy naleśnik złóż dwa razy na pół. Na suchej patelni rozpuść cukier. Dodaj masło

codojedzenia
GRILLOWANY OMLET Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM 246

salami sól, pieprz szczypta chili tymianek oliwa do smażenia Wykonanie: Mieszamy ze sobą 2 jajka z mlekiem oraz mąką kukurydzianą. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy omlet z obu stron na złocisty kolor.  Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wbijamy jajko. Przyprawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z kaszanką 200

domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką. Składniki: farsz 500 g kaszanki 1 cebulę 2 ząbki czosnku smalce do smażenia majeranek sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać z osłonek pokroić na mniejsze kawałki i dodać(...)cebuli. Smażyć aż się rozpadnie i odparuje cały płyn. Dodać majeranek, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem (farsz ma być pikantny).  Dokładnie wymieszać, wystudzić. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżkę farszu, zlepić brzegi formując pierożki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać na wrzątek, gotować około 4 minuty. Podawać z cebulką lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Czekoladowa beza z malinami i borówkami 390

Czekoladowa beza z malinami i borówkami – Dzisiaj zapraszam na pyszną, mocno czekoladową, słodką bezę. Ozdobiona jest niesłodzoną śmietanką i owocami. Bardzo aromatyczna, cudownie pachnie podczas

Mała Cukierenka
SZPINAK Z KOZIM SEREM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 220

ciągu pół godziny wasza chrupiąca przystawka z udziałem szpinaku i koziego twarożku będzie gotowa. Smacznego! Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min.   Dla 4 osób: ● 300 g gotowego ciasta francuskiego ● 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego HORTEX ● 200 g twarożku koziego ● 50 g drobno startego parmezanu ● kilka świeżych listków bazylii   ● 1 jajko całe   ● 1 żółtko ● sól i pieprz(...)Wykonanie: Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody.   Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego kwadraty o boku ok. 10 cm. Umyj i osusz listki bazylii, posiekaj je drobno. W misce roztrzep jajko, dodaj szpinak, twarożek kozi, starty parmezan, dodaj drobno posiekane listki bazylii, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj całość. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Nakładaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kruche Ciastka Digestive z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.150 291

misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C. Ciasto wyjmujemy i ostrym nożem tniemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO KAWOWO-KOKOSOWE 192

Kawa, czekolada, kokos – to połączenie święci triumfy w formie... Artykuł CIASTO KAWOWO-KOKOSOWE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Schab pieczony w boczku z jabłkami 205

Do Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab

kuchnia doski
SOS ANGIELSKI – WANILIOWY SOS DO DESERÓW 193

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy do ciast! Faworytami od zawsze jest solony sos karmelowy i sos angielski – czyli sos waniliowy. Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów. Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * żółtko – 3 szt * cukier puder – 3 łyżki * śmietana

Ostra na Słodko
Tarta z kremem czekoladowym 176

moja pierwsza tarta, nie wspominając o kremie. I trafiłam na świetną stronę – From movie to the kitchen, gdzie Paulina zdobyła moje serce przepisem na tą tartę. Idealne kruche ciasto, plus przygotowanie masy czekoladowej na mleku […] Artykuł Tarta z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope

Proponowane wyszukiwania