Tort jeżynowy w stylu Drip Cake 418sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem jeżynowy Do jeżyn dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących jeżyn. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu
Wędrówki po kuchni
najlepsze pączki,faworki,oponki i inne słodkości na tłusty czwartek w jednym miejscu 212Witam Kochani Już za kilka dni tłusty czwartek dlatego zebrałam dla Was wszystkie przepisy na słodkości tego dnia w jednym miejscu :-) Zapraszam Najlepsze pączki-pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ananasy w cieście 224Ananasy otoczone kokosowym ciastem. Po usmażeniu polecam posypać wiórkami kokosowymi. Z przepisu wychodzi 10 placków. 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 10 plastrów ananas z puszki Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania, olej do smażenia Ananasy położyć na sitku i poczekać ok. 15 minut, aż dobrze odciekną. Mąkę wymieszać mikserem(...)mlekiem, cukrem, jajkiem i wiórkami kokosowymi na jasną masę. Na patelni rozgrzać olej. Ananasy należy smażyć na dość głębokim oleju. Ananasy obtaczać z dwóch stron w przygotowanym cieście i smażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor. Wyjąć na papierowe ręczniki w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu posypać wiórkami kokosowymi
Bullio
Deser bananowo-porzeczkowy 219Pyszne galaretki na bazie soku bananowego i soku z czarnych porzeczek. Połączenie bananów i czarnych porzeczek uwielbiam… Najczęściej łączę te dwa składniki przygotowując dwuwarstwowy koktajl
Oryginalny smak
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym 205Smaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa
Oryginalny smak
Chrust lany 206wystarczy pamiętać by użyć końcówki z dziurką o śr ok 3mm, jeśli bardziej pulchne- takie pączkowe- to weźcie szerszą końcówkę (lub utnijcie woreczek ciut bardziej-choć bez przesady, bo ciasto później ciężko zatrzymać 😜) Składniki: 3 jajka 200g mąki 1 łyżka rumu 150ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubijamy(...)szczyptą soli. Żółtka ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko i dodajemy mąkę. Do wyrobionego ciasta dodajemy kieliszek rumu. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju porcjami smażymy nasze chruściki. Odsączone z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzie
Faworki 2053Składniki: 200 g mąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżeczka spirytusu tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, a następnie wycinamy z niego prostokąty o szerokości ok. 2-2,5 cm. Środek każdego nacinamy niewielką kreską. Jeden koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie
Bon appetit mon amie
Churros czekoladowe / Chocolate churros 298cukrem. Wsyp mąkę i kakao i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem(...)kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym. Posyp cukrem pudrem i podawaj! Smacznego! English version Chocolate churros (4-6 servings) Ingredients: 250 ml of milk
karmelowy
bulki żytnie z ziarnami 178siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem
babka w formie
Oponki najlepsze 161pieczenia, delikatnie miksując. – Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać. – Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę i zagnieść ze zmiksowanym ciastem. – Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować każdą na grubość do 1 cm podsypując mąką i wycinać foremką kwiatki z dziurką w środku. – Olej
To co kocham
Kruche ciasteczka 213waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 białko cukier do posypania ciasteczek Masło siekamy z przesianą mąką i proszkiem, kolejno dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na noc w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5cm i wycinamy szklanką lub foremkami ciasteczka. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie każde ciastko
Gotuj z Agnes
Kluski leniwe 237wielkości jajek trzeba bę dzie do dać więcej mąki) bułka tarta cukier masło Przygotowanie: Ser, mąki, jajka, oraz sól umieścić w misce i ugnieść ręcznie ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i zbita. Formujemy z ciasta wałki i tniemy na kawałki jak na kopytka. W garnku gotujemy osoloną wo dę i partiami wrzucamy kluski do wrzątku
ChilliJemy
Tort urodzinowy Kitty 328przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem truskawkowy Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce
Wędrówki po kuchni