ciasto - 164325 przepisów (strona:6577/10955)

Proste domowe gofry z dodatkiem imbiru 172

czerwonej porzeczki ) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
BUŁECZKI MAŚLANE 253

drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiejcie do miski, wymieszajcie z solą, cukrem, dodajcie miękkie masło, resztę ciepłego mleka, jajo (ja odlałam odrobinę białka do posmarowania bułeczek) i oczywiście zaczyn. Ciasto zagniećcie ręcznie lub mikserem aż będzie odchodziło od dłoni (kilkanaście minut). Nakryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zacznijcie formować bułeczki

OliveandThyme
Oponki serowe 199

jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki sody olej do smażenia cukier puder do oprószenia Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,jogurt i cukier,wymieszać. Następnie dodać mąkę i sodę,zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać krążki. Smażyć na oleju rozgrzanym do 175*C na złoto z obu stron. Po usmażeniu oponki osączyć  na ręczniku papierowym

Kolorowa kuchnia Elki
Naleśniki gryczane z farszem dyniowo-serowym 264

SKŁADNIKI: Ciasto na naleśniki: 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki na ciasto

Menu Zdrowia
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 252

galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg

Wanilia i Kardamon
Tarta serowa z brokułem 169

ciasto 2 szkl mąki pszennej lub mieszanej z razową 2:1 200 g masła pół łyżeczki soli 2 jajka nadzienie 1 brokuł 250 g twarogu 100 g sera żółtego pół szkl mleka 2 jajka sól pieprz 3-4 kawałki suszonego pomidora 1 ząbek czosnku Ciasto zagniatamy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 14 min  w temp

Gotowanie jest łatwe
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowo - keczupowym 226

A oto pomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje.....   Składniki: 1 mała kapusta

kgwjanczewo
dietetyczne placki z łososiem 203

otrąb pszennych 2 łyżki otrąb owsianych ulubiony serek  czosnkowy kawałki wędzonego łososia świeży koperek wykonanie: Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię teflonową (bez tłuszczu) i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć na drugą stronę

babka w formie
NALEŚNIKI O SMAKU CZOSNKOWYM 184

łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryka paperoni 1 łyżeczka przyprawy gyros PRZYGOTOWANIE:  Do miski dodaję wszystkie składniki.  Za pomocą miksera dokładnie łączę składniki. Ciasto musi być płynne,jeśli jest za gęste dolewam wody i dalej miksuję.  Na rozgrzaną patelnię wlewam bardzo mała ilość oleju a następnie za pomocą dużej łyżki(...)wylewam porcję ciasta.  Smażę na rumiano po obu stronach.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta 173

czasie bardzo dokładnie odciskamy z wody. Następnie przekładamy do miski, dodajemy posiekane: cebulki, czosnek, pietruszkę, miętę, suszoną paprykę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto (placuszki mają być nieduże i nie bardzo grube). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem posypanym

Moja Mama Gotuje
Wielkanocna migdałowa babka bezglutenowa 190

mąkę, proszek, olejek migdałowy, startą skórkę z cytryny. Ponownie miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 45-50 minut. Smacznego! * mąkę jaglaną można zastąpić mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Sos karmelowy 239

Opis: Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru 120 g śmietany

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Oponki z serem 227

łyżeczka proszku do pieczenia 1 kieliszek spirytusu Dodatkowo: 1 kilogram smalcu Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki

Bajeczna Kuchnia
Ostatkowe kokardki 201

drzemki bardzo krótkie, ewentualnie nie ma ich w ogóle ;) Oczywiście dzielnie pomagał mi Oluś i to chyba dzięki niemu nie mam aż tak ładnych tych kokardek. Bo wiecie... ciasto powinno się obijać wałkiem, żeby napowietrzyć. U nas to napowietrzanie wyglądało tak, że "Oli sam, Mama nie"... więc Mama biła jak udało się jej odwrócić uwagę Młodego, co jednak łatwe(...)przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat, dodajemy żółtka, śmietanę, zimne (prosto z lodówki) masło, szczyptę soli oraz odmierzoną ilość spirytusu. Składniki siekamy ze sobą, a następnie wyrabiamy. Gotowe ciasto uderzamy wałkiem przez ok 15 minut, składając je na mniejsze części jak się już troszkę rozbije. Wtłoczone tym sposobem powietrze da nam jeszcze lepsze efekty: wizualny, podczas pieczenia kokardki delikatnie

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake 419

sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania