ciasto - 164325 przepisów (strona:6570/10955)

Jak ugotować idealny makaron 184

Makaron jest jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej. Ze względu na rosnące zainteresowanie tą właśnie kuchnią, mam dla Was kilka cennych porad na temat gotowania idealnego

PysiaGotuje.pl
Blanszowanie – co to jest i jak się robi? 211

Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się

PysiaGotuje.pl
Jak prawidłowo topić czekoladę? 210

Aby czekolada zachowała gładką konsystencję, proces jej topienia powinien przebiegać w ściśle określony sposób. Ważnym jest, by podczas roztapiania do czekolady nie dostała się ani kropla

PysiaGotuje.pl
Deser z pomarańczami, bananem, lodami i śmietaną 188

6 15-20 min Łatwe Tanie Szybki i sycący deser idealny do każdej kawy i nie tylko. Kwas pomarańczy w połączeniu ze słodyczą reszty składników nadaje

PysiaGotuje.pl
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 177

zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz i quinoa. Dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę naleśnikową. Patelnię rozgrzewamy na maxa, do czerwoności :-). Wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Cytrynowa mini babka (na oleju rzepakowym) 277

dolewamy mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego. Całość szybko mieszamy łyżką do połączenia składników. Naszą masę wlewamy do papierowej małej foremki o wymiarach 155x60x55 mm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 35 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika). Po wystygnięciu babeczkę można oprószyć cukrem pudrem

Słodkie okruszki
Fit brownie bezglutenowe no.2 z awokado i jagodami goi 231

awokado, w przepisie użyłam również mniej jajek. Sypkie składniki również nietypowe, ponieważ użyłam mąki gryczanej dla odmiany oraz wzbogaciłam o dodatek mąki z orzechów włoskich (którą sama zrobiłam). Wierzch ciasta udekorowałam jagodami goi, które świetnie komponują się z ciastem nadając wyrazistości. Koniecznie musicie spróbować. To również kolejny przepis w którym biały cukier zastępuję daktylami i melasą karobową (którą uwielbiam

vaniliowoczekoladowa
placuszki gryczane z bakaliami 258

ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, daktyle, figi)  wykonanie: Do letniej, ugotowanej kaszy gryczanej dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię do pankejków i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę

babka w formie
Kluski śląskie 446

przełożyć ziemniaki, wyrównać i podzielić na cztery równe części. 1/4 cześć ziemniaków wyjmujemy i w to puste miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy żółtko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części, formujemy wałek i tniemy na 2-3 cm krążki. Z każdego krążka formujemy kulki, lekko spłaszczyć w dłoni i malutkim palcem zrobić dziurkę. Kluski

magiczna kuchnia Kasi
Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi 375

kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut do ostygnięcia. 13 Smacznego

Book of spells
Placuszki z rybą i warzywami 285

Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Zdrowe ciasto czekoladowo-orzechowe a'la maxi king 1145

Moje ukochane smaki, czyli orzechy i czekolada we wspaniałym wydaniu! Jako najlepsze zdrowe ciasto podobne do popularnego batonika maxi king... tak tak, tego z chrupiącymi orzechami i warstwą słodkiej czekolady. Co więcej, wszystko zdrowe, bez białego cukru i masła :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mleka (lub więcej) Płatki zmielić(...)owsiany. Wyrównać. Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce (nie zamrozić całkowicie!). Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka  Czekoladę zalać mlekiem i rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto i wstawić do lodówki na całą noc. Można posypać orzeszkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami 286

Pyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto

Oryginalny smak
Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka 1662

przykryciem ok 20 min. Studzimy. Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Na wierzchu układamy mozzarellę

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka orkiszowo-owsiane 273

Kochani u nas znowu masa zmian, stąd i dłuższa nieobecność. Od jakiegoś czasu jest nas troje, zanim jednak mały Antoś zacznie pomagać w kuchni, musi upłynąć

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania