Cantuccini piernikowe 183przyprawą korzenną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Dodać świeży i kandyzowany imbir, orzechy i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 165 st. C. Ciasto podzielić na pół, każdą część uformować w długi wałek o wymiarach mniej więcej 35x5cm i ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min., aż ciasto się
Słodkie inspiracje
Giant ginger cookies 210misce. Masło utrzeć z ciemnym i białym cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać melasę oraz jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki, całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 20 min. (ma się dokładnie schłodzić, nie zamarzać). Z ciasta formować kulki śr. 4-5 cm. Obtaczać w cukrze, układać na blaszce
Słodkie inspiracje
Proste korzenne ciasteczka miodowe 164misce z 1/2 szklanki cukru na gładką, puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać miód i ponownie zmiksować bardzo dokładnie. Stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego * i obtaczać je w pozostałym cukrze (1/2 szklanki). Układać ciasteczka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 min. Wystudzić. Smacznego! * gdyby(...)ciasto było bardzo lepkie można włożyć je na 30 min. do lodówki - wtedy powinno się z niego lepiej formować kuleczki źródło: klik
Słodkie inspiracje
Rogaliki z masą makową 227dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach
Słodkie inspiracje
Piernik białoruski - chałwowy (bez tłuszczu) 208Innowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową. Składniki 220 g chałwy jajko 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki powideł śliwkowych 1 łyżeczka(...)cukier, powidła, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą korzenną, dodać do mokrych składników, wymieszać łyżką i przełożyć na blat oprószony mąką. Dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste i przestać się kleić. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45-50 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną
Słodkie inspiracje
Cranberry Noëls 182mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon o dł. 20 cm i średnicy 5 cm. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać(...)Ostrym nożem ciąć ciasto na plasterki grubości ok. 0,5 cm lub odrobinę grubsze. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. źródło: klik
Słodkie inspiracje
Najlepszy sero-makowiec 238słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej 100 g rodzynek(...)pozostawić do wystygnięcia. Zmielić trzykrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki wraz z rumem, miód, skórkę z pomarańczy i migdały. Dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki. Formę do ciasta o wym. 37x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Wyłożyć na przygotowany spód. Masa serowa
Słodkie inspiracje
Chocolate crinkles 161pół szklanki cukru pudru Kakao, cukier, mąkę, proszek, sól wymieszać w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajka, dodać olej i ekstrakt, wszystko wymieszać. Dodać suche składniki i wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć je do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej
Słodkie inspiracje
Bounty cupcakes 193dokładnie miksując z masą. Wymieszać kakao, wiórki, mąkę i proszek. Dodawać w dwóch partiach, na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Batoniki pokroić - każdy na 4 części. Do papilotek nakładać ciasto do połowy papilotek, układać po kawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 125 g śmietanki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru
Słodkie inspiracje
Chleb owsiany z miodem 164szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli W dużej misce wymieszać drożdże z płatkami i mąką. Dodać mleko, wodę, miód, masło i sól. Zagniatać ciasto przez 7-10 min., aż stanie się elastyczne i miękkie. Gdyby jednak było za suche należy dolać odrobinę wody, gdyby zaś było zbyt mokre - dosypać odrobinę mąki. Przykryć miskę czystą ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny. Następnie odgazować ciasto, przełożyć do podłużnej foremki o wym. , wysmarowanej dokładnie olejem i wysypanej otrębami. Przykryć ściereczką i pozostawić tak przygotowany chlebek na 40-60 min. w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić chlebek, piec ok. 40-50 min. Wyjąć z foremki i pozwolić bochenkowi ostygnąć
Słodkie inspiracje
Tort truflowy (mocno czekoladowy) 183Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego! źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracje
Mleczne ciasteczka owsiankowe 228wanilii Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z mlekiem w proszku, płatkami owsianymi i ziarenkami wanilii. Utrzeć do uzyskania jednolitego ciasta. Porcje ciasta nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Powinny być lekko złote, miękkie w środku. Wydłużając czas pieczenia
Słodkie inspiracje
Babeczki-murzynki czekoladowo-kokosowe 163chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, wlać wino i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno w oddzielnej misce, Ostrożnie dodać do ciasta i wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciastem napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać
Słodkie inspiracje
Domowe drożdżówki z różą 174Stovit Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, przelać do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami waniliowymi. Następnie wbić jajka, wlać olej, wymieszać i wyrabiać ręką ciasto przez minimum 15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Na stolnicy wysypanej mąką wyłożyć przygotowane ciasto. Urywać po kawałku, nadziewać marmoladą różaną ( Stovit ) i formować drożdżówki. Układać
Tradycyjna Kuchnia
Waniliowe babeczki z czekoladą 200dodać do pozostałych mokrych składników(olej, jajko, pasta waniliowa). Można zmiksować albo rozmieszać łyżką. Mokre składniki dodać do suchych i zmiksować. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami i wkładać ciasto tak aby było zakryte dno. Układać na każdym po jednej kostce czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180°C około 30 minut. Studzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknie