RAZOWA BUŁKA WROCŁAWSKA 222Drożdże zasypcie cukrem. Kiedy roztopią się dolejcie ciepłe mleko, wymieszajcie i pozostawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie. Dodajcie do niej zaczyn i pozostałe składniki, zagniećcie (ręcznie lub mikserem) miękkie ciasto. Przełóżcie je do misy, nakryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną
OliveandThyme
PAMPUSZKY- UKRAIŃSKIE BUŁECZKI Z CZOSNKIEM 207wodzie, dodajcie cukier i 200 g mąki. Wymieszajcie lekko, misę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na noc do lodówki. Rano dosypcie resztę mąki i sól i zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto. Przygotujcie okrągłą formę do zapiekania, wysmarujcie ją tłuszczem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasto podzielcie na 8 części, z każdej z nich uformujcie kulę.Bułeczki ułóżcie w formie obok
OliveandThyme
TARTA Z KURKAMI I OSCYPKIEM 235Składniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera zółtego 125 g masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie 150-200 g kurek 2-3 szalotki 1-2 oscypki 3 jaja 200 g śmietany opcjonalnie kilka łyżek białego wina sól, pieprz, tymianek masło klarowane do smażenia pomidory ocet balsamiczny Przygotowanie Najpierw ciasto. Najlepiej zróbcie z tego przepisu
OliveandThyme
PLACUSZKI OWSIANO-BANANOWE 191łyżeczki cynamonu szczypta soli masło klarowane lub dobry olej do smażenia Przygotowanie Banany obierzcie, włóżcie do miski i rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszajcie. Jeśli ciasto jest za gęste/ rzadkie dodajcie jogurtu lub mąki owsianej. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Na gorący nakładajcie porcjami ciasto zachowując odstępy- placuszki trochę urosną. Smażcie do osiągnięcia złotego koloru, usmażone kładźcie
OliveandThyme
Trufelki 160Przepis na trufelki z 1957 roku, czyli z PRLu. Przepis z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy” Jana Czernikowskiego, z 1957 roku. Jak dla mnie przepis trochę zaskakujący. Głównym składnikiem jest tu mąka. Pierwsze zastanowienie... surowa mąka... ale postanowiłam spróbować. I... i trufelki okazały się bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam ją na patelni(...)masłem. Wlać mleko z cukrem, wymieszać, wsypać mąkę, dodać rum i spirytus, wsypać migdały i wyrobić. Na talerzu rozsypać kakao, orzechy, migdały lub czekoladę. Następnie łyżką nabierać kawałki ciasta, kłaść na talerzu i obtaczając w „posypce” formować kulki. Odstawić do lodówki na 2 godziny. zastawa
królestwo garów
Frytki z jabłek 343frytki, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Białka ubijamy na sztywną pianę. Osobno w naczyniu miksujemy żółtka, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, oraz cynamon i miksujemy na jednolite ciasto, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, na sam koniec dodajemy ubite białka, mieszamy tylko do połączenia. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, jabłka maczamy w cieście i smażymy na złocisto. Usmażone wyjmujemy
Wanilia i Kardamon
Waniliowe babeczki z czekoladą 201Składniki (poza czekoladą) podzielić na dwie grupy: suche i mokre. Wymieszać je w osobnych miskach. 3. Mokre składniki przełożyć do suchych, wymieszać łyżką tyle, aby się połączyły. 4. Ciasto przełożyć do foremek, zostawiamy 1 cm wolny od góry, by babeczki ładnie wyrosły i nie "wykipiały" podczas pieczenia. Do każdej babeczki wkładamy kawałek czekolady tak, aby był całkowicie zanurzony w cieście
Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka z kawałkami czekolady 156sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do misy miksera wkładamy: miękkie masło pokrojone w kostkę, cukier białym cukier brązowy, cukier waniliowy i jajko. Mieszamy mieszadłami do wyrabiania ciasta. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i znów mieszamy. Wyłączamy mikser, dodajemy czekoladę rozdrobnioną (na desce siekam ją nożem). Na blachę do pieczenia wykładam papier. Z ciasta formuję rękami
MojaQchnia.pl
Sernik z bakaliami bez pieczenia 299zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz olej, mieszamy o momentu aż masło się rozpuści. Sernik wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, polewamy ostudzoną polewą, wierzch posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło
Bajeczna Kuchnia
Farszynki Z Mięsem Z Rosołu 226przypadku rozgniotłam je szybko widelcem. 2. Wbijamy jajka dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto i odstawiamy. 3. Następnie szklimy cebulkę na oleju która dodamy do farszu. 4. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami(...)wcześniej zeszklona cebulkę, przyprawy. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej, możemy też zbindować mięso blenderem lub mikserem z końcówką blendującą. 5. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny ;) 6. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu aż farszynki
Gotowanie...to proste !
Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano 169ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy
Moja smaczna kuchnia
Mini pączki waniliowe 200łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Zaczynamy od rozgrzewania oliwy w garnku Serek mieszamy z jajkami Mąkę mieszamy z proszkiem i szczyptą soli Wszystkie składniki mieszamy ze sobą Teraz ciasto odpoczywa ok 15 minut czekając w tym czasie na rozgrzany olej Ciasto w porcjach wielkości łyżeczki wrzucamy do rozgrzanego oleju Smażymy na brązowy kolor Obracać nie trzeba ponieważ pączki sprytnie
Mechanik w kuchni
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 339ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać masę serowo-ziemniaczaną, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać i wykładać na blachę wyłożoną papierem
Bullio
Tort gruszkowy z kremem waniliowym 308Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenka
Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym 242Dzisiaj na pozór nic odkrywczego. Na pierwszy rzut oka to tylko tradycyjny staropolski schabowy, ale i mały smaczek… 5 30 min składniki: 50 dag schabu mleko
Ania i Marcin gotują