Burrito 180śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni
Bullio
Placuszki z łososiem 180Philadelphia) oliwa do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji. Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Nakładać niepełną łyżkę ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowy
Bullio
Zapiekana tortilla z oscypkiem 269kurczaka Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni
Bullio
Ciabatta 207oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych
Bullio
KRAJANKA 248Składniki na ciasto: 2 jajka 10 dag margaryny 1/2 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 czubatych łyżek cukru 1 szklanka mleka 2 łyżki płaskie miodu sztucznego Składniki na polewę: 1,5 margaryny 3/4 szklanki mleka 4 dag kakao 1,5 kieliszka wódki 11,5 dużych czubatych łyżek cukru Sposób wykonania: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kopytka 280osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Zagnieść ciasto (jeżeli zbyt się klei, dodać więcej mąki). Ilość mąki podana jest orientacyjnie (dużo zależy od ziemniaków). Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i formować z niego wałeczki. Wałeczki kroić nożem
Bullio
Tort kanapkowy rybny 219łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę, sól, olej i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut
wesoła kuchnia
Kopytka - przepis podstawowy 184skóry, gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Lekko studzimy i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajka, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki
Życie zaczyna się w kuchni
Cake pops 240zaskoczyć swoich bliskich, znajomych, współpracowników, dzieciaki. Sami przyznajcie, ze jest to naprawdę ciekawy pomysł na coś słodkiego. Cake pops wyglądają jak lizaki ale w środku mamy biszkopt lub inne ciasto a lizak polany jest czekoladą i udekorowany posypką Te lizaki to był mój debiut;) next time będzie ładniejszy ;) Składniki: - 1 średni mokry biszkopt lub babka - 4 łyżki dżemu ulubionego - patyczki(...)białej lub mlecznej czekolady - kolorowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt łamiemy / kruszymy lub przekładamy do miski malaksera, następnie miksujemy na okruszki, dodajemy dżem musimy dokładnie wymieszać. Formujemy kulki z ciasta, nadziewamy na patyki, oblewamy je polewą czekoladową następnie posypujemy kolorowymi posypkami. Dobrze jest je schłodzić w lodówce
Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z jagodami 207gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli 200 ml jagód 50 gram cukru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i stopniowo wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić
Życie zaczyna się w kuchni
Słone ciasteczka a 'la krakersy 234zimne masło, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy rękami aby powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodajemy serek i jajko oraz cebulę, zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic. Druga część z kminkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego kminku
Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki idealne - Lubella! 324ulubiony dżem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy sól, mleko,wodę, olej i mąkę. Ucieramy do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy ciasto i smażymy z dwóch stron krótko
Życie zaczyna się w kuchni
Chleb włoski 218dużej miski wkładamy wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże. Mąkę dodajemy stopniowo. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeśli poczujemy opór zaczynamy wyrabiać ręką, dosypując ciągle mąkę, aż powstanie gładkie ciasto, które nie powinno się kleić. Formujemy w kulę, a następnie spłaszczamy. Jeżeli mamy czas, zostawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 2-3 godziny. Jeżeli nie mamy czasu
Życie zaczyna się w kuchni
Bliny ze śledziem z żurawiną i brzoskwinią SEKO 243produkty zostały nagrodzone cenionym na rynku certyfikatem Najwyższa Jakość QI i nie zawierają substancji słodzących i konserwujących. Musimy przyznać że coś w tym jest. Skład jest w porządku. Składniki: ciast: 50 g mąki pszennej 150 g mąki gryczanej 20 g drożdży 2 szklanki mleka 3,2 % 1 żółtko 1 białko 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru tłuszcz(...)smażenia pasta jajeczna: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 cebulka szalotka sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka koperku dodatkowo: opakowanie śledzi z żurawina i brzoskwinią SEKO Przygotowanie: Ciasto: Podgrzewamy 1,2 szklanki mleka, powinno być lekko ciepłe. dodajemy drożdże, 2-3 łyżki mąki, szczyptę cukru, soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W między czasie
Życie zaczyna się w kuchni