Sernik z truskawkami 162Sernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać. Składniki: na biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru masa serowa: 0,5 kg białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka(...)cukrem pudrem. Masę wylać na ostudzony biszkopt i wcisnąć w nią część pokrojonych truskawek. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałe truskawki przekroić na pół i układać na ciasto. Polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na ok.1-2 godziny
Pysznie & Pięknie
Prosty placek z truskawkami 163Najprostsze ciasto z owocami, pyszne i nigdy nie wychodzące z mody. Przypomina mi się moje dzieciństwo i wizyty u babci na wsi. Cudowne, beztroskie chwile i smak ciasta z owocami. Tego się nigdy nie zapomina. I właśnie u mnie taki mały powrót do przeszłości w wersji z truskawkami z racji aktualnego sezonu truskawkowego. Przepis pochodzi z ' ' Kuchni
Pysznie & Pięknie
Murzynek 166Jest to chyba jedno z najpopularniejszych ciast jakie znam. Delikatne, wilgotne i bardzo czekoladowe. Składniki: 1 szklanka cukru pół szklanki wody 6 łyżek kakao 200 g masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek kajmak w puszce na polewę: 200 g gorzkiej czekolady 75 g masła 3 łyżki kajmaku Wykonanie: Cukier, wodę, kakao, masło podgrzewać(...)ostudzoną masę czekoladową. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na małą kwadratową blaszkę lub do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec ok.40 minut w 180°C. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kajmakiem. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować grubo wierzch i boki murzynka
Pysznie & Pięknie
Kleryżki z nutellą 151Kleik z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszać i wsypać do miski lub na stolnicę. Dodaj jajka, nutellę i schłodzone i pokrojone masło. Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda kulkę lekko spłaszcz. Piec w temp.180
Pysznie & Pięknie
Mrówkowiec 199Pyszne ciasto wyczarowane zaledwie z kilku składników. Dodatek maku sprawia, że idealnie pasuje na świąteczny stół. Składniki: 250 g masła 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Masło ucierać do białości z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jaju i małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)koniec ucierania dodać suchy mak. Ciasto piec w temp.180°C około godziny. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknie
Babka dyniowa 191książkę-horror. W czasach kiedy tak mało się czyta może warto się nad tym zastanowić. Składniki: - mąka - olej - dynia - dodatki (ja użyłem kalafiora) Wykonanie: Mąkę mieszamy z olejem tworząc ciasto, którym wykładamy blachę. Dynię trzemy na tarce o drobnych oczkach dodajemy mąki, dodatki i wlewamy na wyłożone ciasto. Zapiekamy w piekarniku. Ja zrobiłem standardowo 180/60
Kryzysowa Książka Kucharska
Ruchanki z fjutem 183płyn gotujemy lub stawiamy na piecu az odparuje 2/3. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z małą ilością cukru i czekamy aż się "ruszą" stąd nazwa potrawy :) Dodajemy mąki, wyrabiamy ciasto i czekamy 2 h aż wyrośnie. Kładziemy wyrośnięte ciasto łyżką na oleju i smażymy. Podajemy polane odparowanym syropem
Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza ninja 188ciepłej wody. Najlepsza temperatura to taka, w której możemy trzymać rękę. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i czekamy chwilę aż się cos ruszy J Dosypujemy mąki, dolewamy wody i ugniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż urośnie. Kaszę manną i owsiankę w stosunku 2:1 gotujemy z taką ilością mleka, żeby było w miarę rzadkie. Tzn. żeby łyżka(...)stała J Szpinak dusimy i doprawiamy. Najlepiej czosnkiem. Kiedy ciasto urośnie wykładamy nim blachę. Smarujemy wierzch kaszką i na to dajemy szpinak. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ja wyciągam jak brzegi są rumiane. Tylko uwaga przy wyciąganiu, żeby nie spadła, gdyż zadziała zjawisko, które zbadał fizyk z Aston University Robert Matthews:) Ja zjadłem pizze popijając winem Celebro Italy
Kryzysowa Książka Kucharska
Kanie w cieście piwnym 172podmiotu :) Składniki: - czubajka kania - mąka - piwo - zasadniczo najtańsze się nada, ale zachowajmy odrobinę godności i wybierzmy coś bardziej przypominające piwo :) Wykonanie: Kapelusze lekko solimy, żeby puściły trochę soku. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy mąkę z piwem i przyprawiamy. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Tak, żeby kapelusze dało się w nich swobodnie zamoczyć, ale żeby nie spływało z nich za bardzo. Moczymy
Kryzysowa Książka Kucharska
Moje warsztaty kuchni fusion 272wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika(...)jabłka - cukier Wykonanie: Pół kostki drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie
Kryzysowa Książka Kucharska
Karjalanpiirakka - pierogi karelskie 188fińskiej kuchni, ryżem. Ja nadziałem jednym i drugim. Składniki: - mąka - woda - ziemniaki - ryż Ziemniaki i ryż gotujemy, a następnie mieszamy razem i studzimy. Z mąki i wody wyrabiamy ciasto, które wałkujemy i wycinamy z niego owalne kształty. Nakładamy ostudzony farsz na ciasto i zawijamy brzegi do góry lekko sklejając palcami żeby się trzymało, ale tak, żeby pozostały otwarte. Wkładamy
Kryzysowa Książka Kucharska
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 189gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi
Kryzysowa Książka Kucharska
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 191Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki i ugniatamy. Możemy dosypać więcej mąki, bo ciasto nie ma być klejące. Urywamy kawałki, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na placki wielkości małego talerza, które następnie smażmy na głębokim oleju. Możemy je upiec, ale proponuje dodać trochę oleju(...)ciasta. Można je podawać z czymkolwiek
Kryzysowa Książka Kucharska
Pissalediere czyli francuska pizza 160drożdże - olej - ocet - cebula - zioła prowansalskie, których nie może zabraknąć, bo to w końcu danie z Prowansji :) - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto regulując wodą lub mąką jego konsystencję. Chcemy aby nie kleiło się do rąk. Dodajemy trochę oleju, zeby nie było suche. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na małym ogniu(...)będzie miękka. Dodajemy trochę ostu i jeszcze chwilę mieszamy. Sypiemy cukier i doprowadzamy do skarmelizowania. Ciasto wykładamy na blaszkę, może nam trochę urosnąć, bo to nie ppizza neapolitańska. Umieszczamy na nim skarmelizowaną cebulę wymieszaną z ziołami i umieszczamy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 15 minut powinno wystarczyć. Karmelizowanie cebuli trochę trwa, a mnie się nie chciało czekać stąd
Kryzysowa Książka Kucharska
Gofer - dog - najlepszy na podróż 214każdych warunkach i zawsze będzie miało prawie tą samą postać. A jaki lans :) Składniki: - mąka - woda - jakieś parówki Wykonanie: Z mąki i wody robimy gęste, lekko lejące się ciasto. Parówkę wkładamy do gofrownicy, zalewamy ciastem i pieczemy
Kryzysowa Książka Kucharska