Masa śliwkowo-orzechowa do ciast i tortów 206Bardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka(...)obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto
Passions hobbies life
wesołych świąt 190Życzę Wam cudownych, smacznych świąt!!! Kasia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tegoroczna chatka z piernika 278Witam Kochani chcę Wam dziś pokazać moją tegoroczną chatkę z piernika,która dumnie stoi na stole :-)
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Torcik bakaliowy 222można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek(...)wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. – Po tym czasie nałożyć pozostały
To co kocham
Śledzie w cieście piwnym 194sól pieprz sok z cytryny Śledzie myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny. jajko wybijamy do miseczki dodajemy piwo i mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję gęstniejącej śmietanki i nadawało się do maczania ryb. Śledzie osuszamy w ręczniku papierowym, maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na patelni zwilżonej olejem. Podajemy na ciepło
Gotowanie jest łatwe
Rogaliki z ciasta francuskiego 333ciasto francuskie 6 kawałków ulubionej czekolady Ciasto francuskie z poprzedniego przepisu rozwałkuj i wytnij trójkąty tak jak na zdjęciu. Na szerszej części połóż po kostce czekolady i zwiń rogaliki. Piecz około 10 minut w 200 stopniach na papierze do pieczenia. Smacznego
cukrem pudrem posypane
Carpaccio z łososia 263pochodzenie. Jako przystawka bądź przekąska podczas uczty świątecznej oraz nocy sylwestrowej, podana z ulubion ą sałatą oraz bagietk ą uraczy niejedno podniebienie. Zapraszam również na pieczonego łososia w cieście francuskim (en croûte), który od wielu lat gości na moim stole i cieszy się wielkim powodzeniem: Filet z łososia z fenkułem włoskim i gorgonzolą w cieście francuskim Życzę Wszystkim Zdrowych
Wino Francja Kuchnia
Bezglutenowe piernikowe brownie z quinoą i mandarynką 255dobrze się rozpuści. Do masy z żółtek dodajemy quinoę, a następnie mieszamy ją z roztopioną czekoladą z przyprawą i skórka pomarańczową. Następnie mieszamy to z ubitymi białkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę (o średnicy 18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 - 35 minut. Po wyjęciu ciasto
Quinoa Raz!
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 888Okres Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilijne, postne dania. To również ciasta, sałatki, pieczone mięsa i wędliny oraz przystawki serwowane w dwa pozostałe dni. To stoły uginające się od pyszności i niepohamowana chęć niejednej gospodyni/gospodarza do zaskoczenia i oczarowania bliskich nowym daniem, które jest nie tylko smaczne, ale także efektownie wyglądające! W dzisiejszym zestawieniu chcę pokazać jak prosto możemy(...)przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś
Kolorowy Przepisownik
Ciasto kokosowo orzechowe 650świątecznym stole nie może też zabraknąć ciasta. U mnie będzie z masą kokosową i kremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec. Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki
Ala piecze i gotuje
Pierniczki na choinkę i nie tylko 203przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao sposób przygotowania Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie ciasto.tak przygotowane ciasto zawiń w folie aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć ja przechowuję je kilka dni i piekę w wolnej chwili. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto
cukrem pudrem posypane
Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami 164cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżeczkę mąki, łyżkę ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do mąki wraz z resztą składników i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojeia objętości. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, w podwójnej ilości wody (około 12 minut). Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy(...)soczewicy, wraz z passatą i suszonymi pomidorami. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim farsz. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok. 2 cm kawałki, które układamy na […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
Rozstrzygnięcie konkursu - zestaw do przystawek Staub 234Wiemy, że Staub do bardzo dobra firma, ale takiej ilości odpowiedzi i to w okresie przedświątecznym się nie spodziewaliśmy. Postawiliście nas przed wyjątkowo trudnym wyborem, bo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 272Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata