ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową 242roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki 1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika na dekorację: około 150 g białej masy(...)kwiatuszki Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 3 mm ( w pieczeniu urosną) i wycinać ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. W każde ciasteczko wbić kawałek patyczka szaszłykowego w miejscu, gdzie ma być
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta z fasoli 213Ostatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli
kuchnia doski
MUFFINY CYTRYNOWO-KOKOSOWE Z JAGODAMI 200łyżki wiórek kokosowych WYKONANIE W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre. Do mokrych dodajemy suche, mieszamy. Papilotki wkładamy do metalowych lub silikonowych foremek, napełniamy do połowy ciastem, posypujemy jagodami, przykrywamy 1 łyżką ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy na złoty kolor ok. 25-30 minut. Z podanej porcji wyszło mi 5 dużych muffinów
słodki bratek
Leczo z mięsem mielonym 223Wspaniałe danie, ulubione, bo jednogarnkowe, z cukinią w roli głównej, szybkie do wykonania, atrakcyjne przez cały rok, można podawać jako danie na każdą porę dnia, doskonale
kgwjanczewo
Granola bez zbednych kalorii 239Mając znajomych wegan, czasami piekąc ciasto musimy zrezygnować z jajek. Najlepszą dla nich alternatywę stanowią wówczas banany (1:1). Ostatnio, kiedy je miksowaliśmy do piernika na gładką masę, okazało się, ze mają super lepką konsystencję. Od razu w głowie pojawiło się milion pomysłów jak banany wykorzystać. Podzieliliśmy ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku
Kuchnia od dwojga
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego 224Trafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza inaczej 258przygotowałam zawijasy o smaku pizzy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (około 275 gr) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 8 łyżek sosu pomidorowego 8 łyżek sera żółtego (dowolny gatunek) Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i delikatnie rozwałkować. Posmarować sosem pomidorowym uprzednio wymieszanym
mecooks
Domowy marcepan i nominacja 189właśnie z niej bardzo często powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :) Z łatwością wykonacie go w domu i z pewnością sprawdzi się w wielu świątecznych wypiekach! :) W ciastach, kremach, jako nadzienie bułeczek...jest tyle sposobów! :D W Mikołajki Kuchnia jako blog, została nominowana w konkursie na tytuł Najlepszego Łódzkiego Bloga Kulinarnego 2016! Jest mi przeogromnie miło i samo(...)Mikołajek! Domowy marcepan Potrzebujesz: 100g mielonych migdałów 90g cukru pudru kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczkę wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ręcznie jak ciasto. 2. Marcepan powinien być gładki i mieć konsystencję twardej plasteliny. 3. Uformuj kulę/ kiełbaskę, zawiń w folię spożywczą i przechowuj w lodówce nawet do 2 tyg. Smacznego! Homemade marzipan Ingrediends
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Naleśniki z serem i bananami 234słodki ser lubimy) małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 1 nieduży banan do dekoracji i podkręcenia smaku użyłam startej mlecznej czekolady i nasion granatu Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować w misce (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać troszkę więcej mąki, jeśli zbyt gęste dolać mleka). Patelnię teflonową dobrze rozgrzać (bez dodatku tłuszczu) i usmażyć
Simply Food
Pierniczki 221oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir i szczyptę soli. 3. Topimy w garnku masło razem z miodem. 4. Wystudzone masło z miodem dodajemy do mąki. 5. Dodajemy jajko. 6. Wyrabiamy ciasto. 7. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. 8. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy mlekiem. 9. Pierniczki pieczemy w 160 ⁰C ok. 7-10 min (gdy zaczną się rumienić
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Cebularze wypiekane na śniadanie 253sztuk) Cebularze - przepis oryginalny (w nawiasach moje proporcje) NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli (1/2 łyżeczki) 4 łyżeczki maku (5 łyżeczek maku) NA CIASTO: 500 g mąki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 szklanka letniego mleka 2 łyżeczki soli (1 łyżeczka soli(...)bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków (12 cebularzy) , robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy
Gotuj Sam!
Gofry orzechowe 194miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki.Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Gdy drożdże ruszą dodaj jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę. Wyrób ciasto. Dodaj pod koniec wyrabiania masło i pokruszone orzechy - wymieszaj. Odstaw je na około 30 minut. Nagrzej gofrownicę. Ciasto nałóż łyżką, upiecz gofry do chwili aż będą rumiane
Gotuj Sam!
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 174cukru, drożdży, pół szklanki letniej wody i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj sól, mąkę i olej po czym wyrób gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki. Obtocz je w mące
Gotuj Sam!
Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem 203pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli, pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz roztopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce. Obierz rabarbar, pokrj go na 2 cm kawałki. Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż(...)cukrem. po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty. Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane listkami mięty. Jeśli lubisz posyp cynamonem
Gotuj Sam!
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty 220pszenna T500 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki wody duża szczypta soli 1/2 szklanki otrebów żytnich Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym otrębami żytnimi blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtocz w otrębach . Piekarnik(...)rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut. Dodatki: 1 duży mięsisty pomidor mała cienka cukinia pół czerwonej cebuli ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego pęczek liści ogórecznika Łyżka oliwy garść świeżej mięty do posypania
Gotuj Sam!