ciasto - 164325 przepisów (strona:6618/10955)

Makaron po chińsku z kurczakiem i warzywami 244

Z ostatniej naszej podróży do Anglii przywieźliśmy kilka produktów z chińskiego sklepu. Obowiązkowy był sos sojowy oraz makaron. To podstawa do przygotowania naszej potrawy. Dodatkowo potrzebujemy

Ania i Marcin gotują
Siekane kotlety z kurczaka 183

Bardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom. Ja

kuchnia doski
Ciasteczka z prażonym słonecznikiem. 217

dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy

Rozpustne gotowanie
Pierniczki brukowce 253

miód i przyprawy. Zagotować, ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać sodę, jajo, tłuszcz. Wlać przestudzoną mieszankę miodową. wymieszać do połączenia, następnie dokładnie wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakiem). Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać trochę wody, jeśli zbyt rzadkie dodać mąkę. Wyrobione ciasto przykryć, odstawić na 30 minut. Gdy dobrze zastygnie uformować wałeczki o średnicy

Pełny talerz
Pierniczki kukurydziano-ryżowe 234

łyżki miodu naturalnego 125 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika Wszystkie trzy mąki zmieszać razem,posiekać z zimnym masłem,dodać jajko,miód i przyprawę. Zagnieść ciasto,owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,foremką wycinać ciastka. Piec ok. 15 minut w temp

Kolorowa kuchnia Elki
Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym. 255

mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Udekorować polewą czekoladową i opcjonalnie posypka cukrową

zadanie-gotowanie
Popękane ciasteczka piernikowe 465

wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać.  Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny.  Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć

Kraina Miodem Płynąca
Ciastka z maszynki 206

szklanki cukru pudru 3 łyżki oleju Mąkę przesiać do miski , dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,olej i masło pokrojone w kosteczkę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Zawinąć w folię i lekko schłodzić. Wkładać ciasto porcjami do maszynki i wyciskać na blaszkę ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około

O kuchni z uczuciem
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 221

Nie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybka babka z owocami 235

Szybka i łatwa a także bardzo smakowita babka. Do ciasta użyłam gruszek i nektarynki ale tutaj pełna dowolność, mogą być inne owoce twarde, np. jabłka. Polecam do kawy czy herbaty, na spotkanie z przyjaciółmi czy do kubka kakao i ulubionej książki. Babkę robi się szybciutko, bez miksera, w jednej misce, ot i cały kłopot, polecam gorąco. Szybka babka z owocami

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Lodowiec z owocami 773

Poniżej podaję przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki   kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka(...)biszkopty zamoczone w galaretce (odlałam troszkę z wcześniej zrobionych galaretek) następnie wykładam jasny krem, przykrywam znowu biszkoptami również zamoczonymi w galaretce, wykładam ciemny krem. Pokrojone owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam je tężejącą galaretką. Prawda, że proste

Kuchnia Viki
BROWNIE PIERNIKOWE 190

lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm  wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu ciasto obsypać

Ciastka - domowe słodkości
Domowa masa makowa 209

Na święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można

Kuchnia Łukasza
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 223

pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka).  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao i utartą czekoladę, a do drugiego dodajemy masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ulubione orzeszki.  Ponownie obie porcje(...)barwy. Następnie łączymy obie części i delikatnie mieszamy, uważając by nie zatracić różnic w kolorystyce.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta i wyrównujemy widelcem. Pieczemy w tem. 180 stopni przez ok. 20 min. Uwaga! Lubią się przypalać więc miejcie piekarnik na oku. Upieczone już ciastka, po wystudzeniu są chrupiące z wierzchu

Gawron w rosole
Strogonow 185

Dzisiaj 1 grudnia, za oknem pogoda nie zachęca do wyjść. Czas na rozgrzewające danie Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni francuskiej

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania