Tarta serowa z wiśniami i borówkami 156łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, borówki Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać sok. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na spód i szybko zagniatamy ciasto. Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki. Ser należy zmielić lub zmiksować
Receptura smaku
Kremowy sernik z żurawinową pianką... 177proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Masło pokroić w drobne kawałki i dodać do miski, a następnie dodać żółtka i energicznie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki. masa serowa: -500g białego twarogu -500g mascarpone -3 łyżki mąki ziemniaczanej -skórka z 1 cytryny -1,5 szklanki cukru -5 jajek -2 żółtka(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy żelatynę i ostudzony mus żurawinowy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, a całe ciasto dajemy na całą noc do lodówki. Smacznego
Receptura smaku
Tarta z botwinką, fetą i kozim serem 178mąki pszennej -50g mąki pełnoziarnistej -125g zimnego masła -1 jajko -2 łyżki mleka -szczypta soli Wszystkie składniki wrzucić do miski i energicznie wyrobić ciasto. Formę na tartę (średnica 30cm) posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Podpiec 15 minut w piekarniku w temp. 170 stopni Celsjusza. Nadzienie: -3 pęczki botwinki -3 łyżki posiekanego szczypiorku
Receptura smaku
Tortilla domowa w roli głównej, czyli idealny dodatek do meczu podczas EURO 2016 :) 210łyżki oliwy -sól Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz oliwę i szybko zagniatamy, następnie dodajemy porcjami bardzo gorącej wody! (Bardzo ważny aspekt-woda musi być gorąca) Ciasto wyrabiamy ok. 6 minut, potem odkładamy na chwilę, przykrywając je ściereczką (15 minut). Ciasto dzielimy na 5 małych kuleczek i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni
Receptura smaku
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 626pszenno-żytni na zakwasie. Chrupiąca skórka, pełnoziarnisty środek tworzy idealne i przede wszystkim zdrowe połączenie. Często nie zdajemy sobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba. Jak przygotować zakwas: -można dostać od znajomego -wyhodować samemu Zakwas należy hodować(...)wody -5 łyżeczek soli -4 łyżki zakwasu Suche produkty wymieszać, dodać zakwas i wodę, wyrobić drewnianą łyżką. Odłożyć 4 łyżki do słoika (zakwas można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Ciasto rozłożyć na dwie foremki keksowe, przykryć ścierką i odstawić na 8-10h. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 1 godzinę
Receptura smaku
Muffinki wegańskie i bez pszenicy, czyli jak radzić sobie z nietolerancją pokarmową 217miski dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Do miski dodawać na zmianę olej i mleko, energicznie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem w 1/3 wysokości i dodać owoce. Na wierzch dodać jeszcze po łyżce ciasta. Muffiny na mące jaglane i ryżowej nie będą rosły tak, jak muffiny na mące pszennej, dlatego można wypełnić
Receptura smaku
Klasyczne brownie 258Brownie to typowe amerykańskie ciasto, płaskie, bardzo czekoladowe. Z reguły bez dodatków lub z dodatkiem orzechów. Mocny czekoladowy smak warto przełamać kwaskowym smakiem owoców, jak np. malin czy borówek amerykańskich, dodając je do ciasta lub robiąc mus. Czytaj więcej
Pasja tworzenia
Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! 268zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto
karmelowy
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 232kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką
Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka z dżemem 237masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 60 minut do lodówki. Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać foremkami całymi
Ala piecze i gotuje
makowiec z kajmakowym marmurkiem 230Jeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku(...)cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka lub pisaka i wycisnąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z karpiem 305nieco innym farszem. Włoszczyzna Karp Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej
MarcinChef
Piernik z kremem czekoladowym 230się połączą, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ostudzonej mieszanki dodajemy mąkę, jajka i sodę rozpuszczoną w mleku. Mieszamy drewniana łyżką i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto wyjmujemy godzinę przed pieczeniem by się nieco ogrzało. Dzielimy na 4 części i wałkujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm). Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C. Krem(...)Miękkie masło ucieramy na puch następnie dodajemy partiami syrop czekoladowy, a na koniec w kilu porcjach mleko w proszku.W międzyczasie podgrzewamy dżem z galaretką, aż rozpuści się żelatyna. Złożenie ciasta - placek/krem/placek/dżem/krem/placek wierzch można dodatkowo polać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęście
Jak upiec makowiec… 221Blueberry Corner by "jagodzianka" Makowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań. Dlaczego? Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w tym dniu … Przeczytaj cały artykuł Post Jak upiec makowiec… pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Pierogi ze śliwkami wędzonymi 175pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda. Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy
ladykitchen